Idiotyzmy zasłyszane w pracy i nie tylko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Chodzi mi o to, że spora część osób przechodzących do następnej klasy z miernym ma w gruncie rzeczy wiedzę niedostateczną.

Poza tym wydaje mi się, że matematyka i fizyka na poziomie liceum to oderwana od rzeczywistości abstrakcja. Mnie się jeszcze nie przydało to, co i tak już zapomniałem. Kto chętny, niech się uczy, ale reszta powinna mieć możliwość zaliczania wiedzy okrojonej - wyjdzie to wszystkim na dobre.

Historia i język polski bardziej nadają się do profilu ogólnego, ale też przydałaby im się porządna reforma.
    Last edited by żąleną; 2010-05-19, 11:33.

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3606

W ogóle zakres wiedzy nauczanej w liceum to jakiś kosmos. Moim zdaniem z gimnazjum przeciętny człowiek wychodzi z solidnymi podstawami wszystkiego, a liceum powinno być przereformowane na coś w rodzaju amerykańskiego kolledżu - musisz zdać maturę wg. dzisiejszych zasad (zreformować maturę z polskiego!) i odpowiednią ilość kredytów za przedmioty do wyboru. Teraz liceum to tylko i wyłącznie zzz poza przedmiotami wiodącymi.
      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

W ogóle państwowe "bezpłatne" szkolnictwo to absurd.
        Wolna i prywatna edukacja pozwoliłaby rodzicom aby ich genialne pięciolatki nie musiały uczyć się fizyki i matmy tylko od razu podążać swoim przyszłym profilem. Przecież syn mecenasa nie potrzebuje fizyki a córka kurwy - chemii.
        Skoro aparat opresyjny Państwa, ustawowo zakazuje kar cielesnych jako składowej procesu wychowania dziecka to dlaczego rządowi totalitaryści nie chcą dać dzieciom dowolności w wybieraniu przedmiotów jakich miałyby się nauczać?
        Toż z tego same korzyści by były - już nastolatek byłby ukształtowanym i świadomym swoich celów senior kij ekant projekt menadżerem, niezaprzątającym sobie głowy zbędną wiedzą.

Comment

• Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

Pewnie, że jest potrzebna gruntowna zmiana w edukacji, ale ile rodziców uciągnie płatne szkoły, czyli ci co nie będą mieli kasy będą posyłali dzieci do szkół którejś tam kategorii?
          Moja jest pedagogiem i mają w bardzo niedalekiej przyszłości zwiększyć im godziny do prawdopodobnie 36 godzin tygodniowo-to sporo straci zatrudnienie.Teraz jest faktycznie mało tych godzin i sam się wkurzałem, kurde to ja muszę tyle tyrać, a One/Oni mają luzik...
          Prawda jest zupełnie inna, przekonuje się na własnej skórze i dziecko niestety też.
          Wracając do tematu uczenie się w tych czasach jakiś wzorów, twierdzeń to przeżytek, ale coś niecoś warto wiedzieć.

Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

Comment

• krasnal45
            Porucznik Browarny Tester
            • 2008.02
            • 423

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
            W ogóle państwowe "bezpłatne" szkolnictwo to absurd.
            Wolna i prywatna edukacja pozwoliłaby rodzicom aby ich genialne pięciolatki nie musiały uczyć się fizyki i matmy tylko od razu podążać swoim przyszłym profilem. Przecież syn mecenasa nie potrzebuje fizyki a córka kurwy - chemii.
            Skoro aparat opresyjny Państwa, ustawowo zakazuje kar cielesnych jako składowej procesu wychowania dziecka to dlaczego rządowi totalitaryści nie chcą dać dzieciom dowolności w wybieraniu przedmiotów jakich miałyby się nauczać?
            Toż z tego same korzyści by były - już nastolatek byłby ukształtowanym i świadomym swoich celów senior kij ekant projekt menadżerem, niezaprzątającym sobie głowy zbędną wiedzą.
            Jasne, jasne........ nareszcie wiem dlaczego policjanci chodzą w trójkowych patrolach......jeden czyta drugi pisze a trzeci liczy
            A tak poważnie to czy my żyjemy w średniowieczu, czy w XXI wieku ? a może władzy o to chodzi żeby społeczeństwo było ciemne, wszak takim łatwiej sterować?......... to jakiś absurd....
            Last edited by krasnal45; 2010-05-19, 16:07.

Comment

• darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

Dziwią mnie "ataki" na niektóre szkolne przedmioty, takie jak fizyka czy chemia. Warto przecież wiedzieć jak działa tranzystor .
              Dzisiaj w "Trójce" leciała ciekawa audycja dotycząca m.in. nauczania przedmiotów ścisłych. Padło kilka ciekawych spostrzeżeń. Z niektórymi ciężko się zgodzić - na przykład z tym, że humaniści są bardziej podatni na chore ideologie niż ludzie posiadający umysł "ścisły" . Z większością wypowiedzi jednak się zgadzam. Któryś z gości zauważył, że w dzisiejszysch czasch wstydem jest nie znać klasyki literatury czy sztuki, natomiast mało kto wstydzi się braków w podstawowej wiedzy matematycznej czy fizycznej.

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Też ją słuchałem. Kiedyś Polska to była potęga matematyczna. Dziś maturzyści nie umieją odjąć w słupku dwóch cyfr.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

Jacer, a po co odejmować cyfry w słupku?

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dziwią mnie "ataki" na niektóre szkolne przedmioty, takie jak fizyka czy chemia. Warto przecież wiedzieć jak działa tranzystor .
                    Problem polega chyba na sposobie nauczania tych przedmiotów. Na takiej biologii pałuje się miesiącami pantofelka i to co się dzieje na poziomie komórkowym, a przeciętny licealista nie wie jak funkcjonuje wątroba czy trzustka. To samo z fizyką, chemią czy matematyką. Uczeń liczy pochodne, a nie potrafi obliczyć ile płytek ma kupić do łazienki. Liczy kiedy się pociągi spotkają, a nie rozumie dlaczego mu korki wybija, jak podłączy czajnik, grzejnik i suszarkę. Te praktyczne sprawy powinny być niby na poziomie podstawówki, góra gimnazjum, ale tam jak sądzę też ich nie ma. Nauczanie jest totalnie oderwane od rzeczywistości.
                    Zresztą to samo jest np. z polskim wałkuje się przydawki, imiesłowy, deklinację, a prostego pisma jeden z drugim nie jest w stanie napisać.
                    blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jacer, a po co odejmować cyfry w słupku?
                      Ano po to żeby dostać się do pracy.

Chyba już o tym pisałem. Gość przyjmował do pracy absolwentów technikum elektrycznego. Zadał na poczatek dwa pytania z elektryki, nie odpowiedzieli nic.

Napisał im dwie liczby i mieli je odjąc od siebie w słupku. Powiedzieli, że to jest za trudne i tego nie mieli w szkole.

Na koniec mieli sobie wymysleć pytanie i odpowiedzieć. Nic nie wymyślili.
                      Historia autentyczna, firma produkująca tuleje, tłoki i takie tam części samochodowe.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• kiszot
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z matmy 2+2=5,
                        Nie zawsze.Może być np.2+2=0 lub 2+2=100
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kiszot
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8114

Moja jest pedagogiem i mają w bardzo niedalekiej przyszłości zwiększyć im godziny do prawdopodobnie 36 godzin tygodniowo-to sporo straci zatrudnienie.
                          Jeżeli PO przejmie pełnie władzy w Polsce i przegłosują uchwałę w której przekwalifikują nauczycieli na urzędników.
                          Teraz jest faktycznie mało tych godzin i sam się wkurzałem, kurde to ja muszę tyle tyrać, a One/Oni mają luzik...
                          Pedagog ma faktycznie większe luzy niż inny nauczyciel.Jemu nie dochodzą kartkówki czy klasówki a jest tego naprawde sporo i mnóstwo czasu w domu trzeba siedzieć nad tym.
                          Last edited by ART; 2010-05-25, 11:25. Powód: cyt.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie zawsze.Może być np.2+2=0 lub 2+2=100
                            A pierwiastek z -4 to 2j.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ano po to żeby dostać się do pracy.

Chyba już o tym pisałem. Gość przyjmował do pracy absolwentów technikum elektrycznego. Zadał na poczatek dwa pytania z elektryki, nie odpowiedzieli nic.

Napisał im dwie liczby i mieli je odjąc od siebie w słupku. Powiedzieli, że to jest za trudne i tego nie mieli w szkole.

Na koniec mieli sobie wymysleć pytanie i odpowiedzieć. Nic nie wymyślili.
                              Historia autentyczna, firma produkująca tuleje, tłoki i takie tam części samochodowe.
                              Co to za praca, gdzie każą odejmować CYFRY w słupkach? Chcę taką!

No dobra. Koniec żartów. Pewnie się pomyliłeś i miałeś na myśli liczby a nie cyfry

Comment

• Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                A pierwiastek z -4 to 2j.
                                2i, nie 2j

Comment

Przetwarzanie...
                                X