Idiotyzmy zasłyszane w pracy i nie tylko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emes
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    Brak wiedzy szczegółowej z danej dziedziny to jeszcze nie debilizm.
    Trochę odwracasz problem, bo mi chodzi o przesiewaniu i odrzucaniu debili, a nie dawaniu im dyplomów na które nie zasłużyli. Ta wiedza szczegółowa, jak piszesz, to od razu widać , że nie miałeś chyba do czynienia z matematyką i fizyką po liceum. Matematykę obowiązkowo zdawałem na maturze, matematyka była też obowiązkowym przedmiotem egzaminacyjnym na studia, a na studiach to miałem taką matematykę, że ta z liceum to tylko proste podstawy. Jeśli uważasz, że poziom np matematyki w szkole średniej to szczegółowa wiedza z tej dziedziny, to się drastycznie rozmijamy w poglądach.

Comment

• emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
      .. matematyka była też obowiązkowym przedmiotem egzaminacyjnym na studia...
      Kontekst mojej wypowiedzi może być mylący, więc prostuję, matematyka nie była obowiązkowym przedmiotem egzaminacyjnym na każde studia.
      Last edited by emes; 2010-05-20, 14:14.

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli uważasz, że poziom np matematyki w szkole średniej to szczegółowa wiedza z tej dziedziny, to się drastycznie rozmijamy w poglądach.
        Rozwiązywałem na lekcjach jakieś zupełnie fantastyczne równania z dziesiątkami nawiasów i różnych znaczków, ale nic z tego dla mnie teraz nie wynika. Na co dzień używam w zasadzie tylko tabliczki mnożenia.

Nie wiem, jaki teraz jest poziom matematyki w szkole średniej - spodziewałbym się, że wyższy niż za moich czasów, ale może trend się odwrócił.

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie wiem, jaki teraz jest poziom matematyki w szkole średniej - spodziewałbym się, że wyższy niż za moich czasów, ale może trend się odwrócił.
          Niestety niższy. Szkoła średnia kończy na tym na czym kończyła kiedyś podstawówka.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• pieczarek
            • 2001.06
            • 5011

Oceniam obecny poziom matematyki jako dużo niższy, niż za "moich czasów". Powiedziałbym, żałośnie niski. Obecni maturzyści nawet suwakiem logarytmicznym nie umieją się posługiwać. Mimo oczywistych zastrzeżeń odnośnie dokładności takiego przyrządu, jest on dużo lepszą rozrywką niż kalkulator. Prawie tak dobrą, jak liczydło przy operacji dzielenia.

Moja córka studiowała całkiem niedawno etnolingwistykę na poznańskim uniwerku. Akurat ta specjalność uznawana była wówczas za najlepszą w Polsce. Na egzaminie wstępnym obok oczywistych egzaminów z języków obcych miała także matematykę (do wyboru obok geografii i historii). Pytałem jednego z egzaminatorów po co matematyka na studiach o języku. Odpowiedział mi, że matematyka, stopień jej opanowania przez studenta, jest bardzo pomocna w wyłapywaniu relacji między różnymi językami, między językiem a zachowaniami ludzi itp. Córka podobno zaskoczyła na egzaminie komisję tym, że umiała opowiedzieć o ciągach przypadkowych. Wszyscy, którzy na egzaminie wstępnym wybrali matematykę zdali (8 osób z 20 przyjętych). Z tych, którzy zdawali historię lub geografię odpadło 80 procent.

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3606

Wiecie, kolego Pieczarek, 7 i więcej lat temu to ja jeszcze nieopierzonym czternastolatkiem był. To było dawno i nieprawda...
              Last edited by zgroza; 2010-05-20, 15:56.
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
                Obecni maturzyści nawet suwakiem logarytmicznym nie umieją się posługiwać.
                Dzisiaj mało kto potrafi się posługiwać się suwakiem.Ta wiedza wyginęła nawet na uczelniach technicznych.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pieczarek
                  • 2001.06
                  • 5011

Wiedza może i wyginęła, ale faktem jest, że obliczenia konstrukcyjne do np. pierwszej bomby atomowej, a więc o bardzo dużej komplikacji i dokładności, robiono właśnie suwakiem logarytmicznym. Poza tym czy wszystkie rzeczy, których człowiek się uczy muszą być do bólu praktyczne? A umiejętnością obsługi suwaka można się pochwalić przed dziewczyną, można się pobawić w razie nudy.

Comment

• JAckson
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Modyfikacje suwaków logarytmicznych mają się dobrze. Sam korzystam w pracy. W szkole poznałem zasadę działania teoretycznie.

Moim zdaniem w obecnym systemie nauczania brakuje nauki logiki i logicznego myślenia. Obserwując ludzi zauważam braki w umiejętności logicznego myślenia, analizie, syntezie i wyciąganiu wniosków itp.
                    MM961
                    4:-)

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Brakuje nie tylko logiki, brakuje nawet zwykłej kaligrafii, bo nie ma na to czasu w programie. Ale po co logika, skoro egzaminy gimnazjalne i maturalne to zwykłe testy? Przecież nawet rachunek prawdopodobieństwa wskazuje, że jak udzielisz odpowiedzi losowych, to uzbierasz tyle punktów, żeby egzamin zaliczyć pozytywnie.

A poza tym panuje kult nieuctwa. Nie chodzi już nawet o realizację programów nauczania, ale o zwykłą wiedzę ogólną, którą nabywa się poprzez czytanie książek, oglądanie programów popularnonaukowych w telewizji itp. W tym dostrzegam największą zapaść. Bo co z tego, że ktoś zda maturę, skoro nie wie nic, co wykracza poza program szkolny? To widać nawet tu, na forum, jakie niektórzy banialuki wymyślają.

Comment

• zgroza
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2008.03
                        • 3606

Krzysiu, większość testu gimnazjalnego maturalnego to pytania otwarte. Z tego co ja pisałem, nawet 100% poprawnych odpowiedzi na pytania testowe nie daje 30%.

Też Was kocham.

Comment

• danio_145
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.02
                          • 723

Obecnie na matematyce jest 15 z 25 zadań zamkniętych żeby zaliczyć.

Comment

• zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3606

Ah, ja już jestem starej daty w takim razie. Cóż,"matura dla idiotów" znikąd się nie wziela. Do liceów jest dopuszczane 3-4-5 razy więcej młodzieży, niż powinno być dopuszczane.

Też Was kocham.

Comment

• danio_145
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.02
                              • 723

Jako tegoroczny maturzysta zgodzę się z wieloma użytymi tu argumentami ale prosiłbym jednak nie nazywać wszystkich skrajnymi debilami

Comment

• darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jako tegoroczny maturzysta zgodzę się z wieloma użytymi tu argumentami ale prosiłbym jednak nie nazywać wszystkich skrajnymi debilami
                                Zarejestrowałeś się na forum mając czternaście lat?

Comment

Przetwarzanie...
                                X