Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
Wyświetlenie odpowiedzi
Idiotyzmy zasłyszane w pracy i nie tylko
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi.. matematyka była też obowiązkowym przedmiotem egzaminacyjnym na studia...Last edited by emes; 2010-05-20, 14:14.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziJeśli uważasz, że poziom np matematyki w szkole średniej to szczegółowa wiedza z tej dziedziny, to się drastycznie rozmijamy w poglądach.
Nie wiem, jaki teraz jest poziom matematyki w szkole średniej - spodziewałbym się, że wyższy niż za moich czasów, ale może trend się odwrócił.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, jaki teraz jest poziom matematyki w szkole średniej - spodziewałbym się, że wyższy niż za moich czasów, ale może trend się odwrócił.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Oceniam obecny poziom matematyki jako dużo niższy, niż za "moich czasów". Powiedziałbym, żałośnie niski. Obecni maturzyści nawet suwakiem logarytmicznym nie umieją się posługiwać. Mimo oczywistych zastrzeżeń odnośnie dokładności takiego przyrządu, jest on dużo lepszą rozrywką niż kalkulator. Prawie tak dobrą, jak liczydło przy operacji dzielenia.
Moja córka studiowała całkiem niedawno etnolingwistykę na poznańskim uniwerku. Akurat ta specjalność uznawana była wówczas za najlepszą w Polsce. Na egzaminie wstępnym obok oczywistych egzaminów z języków obcych miała także matematykę (do wyboru obok geografii i historii). Pytałem jednego z egzaminatorów po co matematyka na studiach o języku. Odpowiedział mi, że matematyka, stopień jej opanowania przez studenta, jest bardzo pomocna w wyłapywaniu relacji między różnymi językami, między językiem a zachowaniami ludzi itp. Córka podobno zaskoczyła na egzaminie komisję tym, że umiała opowiedzieć o ciągach przypadkowych. Wszyscy, którzy na egzaminie wstępnym wybrali matematykę zdali (8 osób z 20 przyjętych). Z tych, którzy zdawali historię lub geografię odpadło 80 procent.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziObecni maturzyści nawet suwakiem logarytmicznym nie umieją się posługiwać.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Wiedza może i wyginęła, ale faktem jest, że obliczenia konstrukcyjne do np. pierwszej bomby atomowej, a więc o bardzo dużej komplikacji i dokładności, robiono właśnie suwakiem logarytmicznym. Poza tym czy wszystkie rzeczy, których człowiek się uczy muszą być do bólu praktyczne? A umiejętnością obsługi suwaka można się pochwalić przed dziewczyną, można się pobawić w razie nudy.
Comment
-
-
Modyfikacje suwaków logarytmicznych mają się dobrze. Sam korzystam w pracy. W szkole poznałem zasadę działania teoretycznie.
Moim zdaniem w obecnym systemie nauczania brakuje nauki logiki i logicznego myślenia. Obserwując ludzi zauważam braki w umiejętności logicznego myślenia, analizie, syntezie i wyciąganiu wniosków itp.MM961
4:-)
Comment
-
-
Brakuje nie tylko logiki, brakuje nawet zwykłej kaligrafii, bo nie ma na to czasu w programie. Ale po co logika, skoro egzaminy gimnazjalne i maturalne to zwykłe testy? Przecież nawet rachunek prawdopodobieństwa wskazuje, że jak udzielisz odpowiedzi losowych, to uzbierasz tyle punktów, żeby egzamin zaliczyć pozytywnie.
A poza tym panuje kult nieuctwa. Nie chodzi już nawet o realizację programów nauczania, ale o zwykłą wiedzę ogólną, którą nabywa się poprzez czytanie książek, oglądanie programów popularnonaukowych w telewizji itp. W tym dostrzegam największą zapaść. Bo co z tego, że ktoś zda maturę, skoro nie wie nic, co wykracza poza program szkolny? To widać nawet tu, na forum, jakie niektórzy banialuki wymyślają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedziJako tegoroczny maturzysta zgodzę się z wieloma użytymi tu argumentami ale prosiłbym jednak nie nazywać wszystkich skrajnymi debilami
Comment
-
Comment