Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
Idiotyzmy zasłyszane w pracy i nie tylko
Collapse
X
-
Dokładnie - przedszkole pełni fukcję społeczną - uczy dzieci współżycia z rówieśnikami, uczy tego, że nie jest się samym na świecie i nie mozna patrzec tylko na swój koniec nosa, uczy w ogóle relacji społecznych dzięki czemu społeczeństwo jeszcze całkiem nie zdziczało chociaż w kapitalizmie jest już tego blisko."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNiańka nie zapewni dziecku kontaktu z rówieśnikami.Last edited by delvish; 2011-07-26, 12:42."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziI słusznie, bo pieniądze, które płacisz na ZUS, są wypłacane obecnym emerytom. Niestety składki obecnych emerytów zostały przepieprzone przez komunę PRL i postkomunę III RP.
Taka jest zasada działania systemu repartycyjnego od czasu jak kanclerz Bismarck go wymyślił.
Comment
-
-
Ja myślę, że najlepiej w ogóle zlikwidować przedszkola, a za zaoszczędzone pieniądze zwiększyć stawki dziennego utrzymania więźniów, zwłaszcza tych siedzących za ciężkie przestępstwa jak jazda rowerem po pijanemu albo niepłacenie alimentów
Comment
-
-
Zastanawia mnie ten argument, że pieniądze wydane na dzieci (przedszkola, szkoły, etc.) są inwestycją, bo ktoś musi potem pracować na moją emeryturę.
Odrzucając hipotezę, że przecież mogłyby na to pracować importowane (aktualnie)dzieci z Chin, jest jeszcze druga możliwość. Czy gdyby państwo nie pobierało ode mnie części podatków, przeznaczanych na tę inwestycję, to przypadkiem sam bym sobie nie odłożył na wyższą emeryturę?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziJak siedzi z dzieckiem przed telewizorem, to nie. Zresztą, kiedyś nie było przedszkoli i jakoś dzieci miały kontakt z rówieśnikami i socjalizowały się. Nie przeceniałbym roli przedszkoli w tym względzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziNie przeceniam, mówię tylko, że są etapem na drodze rozwoju dziecka. Zostawianie potomka z nianią lub babcią do 7 roku życia nie zastąpi kilku godzin dziennie w towarzystwie rówieśników. Latem jeszcze można pójść na plac zabaw, ale śmiganie po drabinkach z innymi to nie wszystko. Dzieci niesamowicie stymulują się nawzajem, widzę to po swojej córce. Jasne, też mogę z nią rysować, wycinać i kombinować na wszystkie strony, ale grupowa zabawa z rówieśnikami to jest w ogóle inna bajka.
WidaĆ różnicę niesamowitą jak poszła do przedszkola i cieszę się ,że pod koniec sierpnia wróci tam, szkoda, że do grupy mieszanej ze starszymi, ale dyrektorka chciała ratowaĆ etaty(6 latki do szkół ) i że jest "kumata" to tam trafia.Oczywiście musieliśmy wyraziĆ zgodę.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz Wyświetlenie odpowiedzi... i że jest "kumata" to tam trafia....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziOczywiście to po tatusiu!
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziKoszty ponoszone przez rodziców wynoszą około 10% kosztów utrzymania przedszkoli (to jest różnie w różnych gminach), co można nazwać stawką symboliczną.
Co do tej nowej ustawy.Wczoraj był czat z naszą ukochaną p. odpowiedzialną za oświatę.Ręce i szczena mi opadły.Mamy podpisać na rok umowę cywilno-prawną z dyrektorem placówki i zadeklarować w jakich godzinach ma dziecko chodzić.Jak napiszę od 7-16 to tak będę płacić, nawet jak dziecko będzie chore . za spóźnienie, typu korki itp. kara finansowa.Teraz sprawa śniadań, obiadów i podwieczorków.Od 9-14 jest za darmo przedszkole, ale śniadania są o 8, obiady o 13, podwieczorek po 14.Rytmika i język obcy nie może być w trakcie zajęć dydaktycznych czyli albo pomiędzy 6-9, albo po 14.Każda impreza jak dzień mamy,babci, ojca wiadomo ,że popołudniu i za każdą godzinę trzeba płacić.Przygotowania do takich imprez też po wolnych godzinach.Nauczycielka , która prowadzi grupę musi prowadzić ewidencję , kto i kiedy przychodzi i wychodzi(przy 30 dzieciach super pomyślane).Do tego jak przyjdę z dzieckiem przed 7, albo kilka minut po 16 to już mi walą karę.
Co to ma k...a być?POje... im się w głowach.
Dzieci tylko szkoda, bo na pewno każdy będzie teraz liczył każdy grosz, do tego dochodzi nasz stres.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Głosujcie nadal na PO będziecie mieli więcej neoliberalizmu w praktyce i z każdym dniem boleśniej będziecie odczuwać jak najbardziej widzialną łapę rynku
ps. PiS czy SLD nie różnią się w tych aspektach żeby była jasność.Last edited by VanPurRz; 2011-08-05, 09:27."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziGłosujcie nadal na PO będziecie mieli więcej neoliberalizmu w praktyce i z każdym dniem boleśniej będziecie odczuwać jak najbardziej widzialną łapę rynku
ps. PiS czy SLD nie różnią się w tych aspektach żeby była jasność.
Ostatnio słyszałem że po cichutku weszły nowe przepisy dotyczące karania za niecenzuralne wyrażanie się i chodzenie po trawnikach. Kary coś ok. 2000-3000 zł najniższe.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedziChyba miałeś na myśli więcej socjalizmu.
Ostatnio słyszałem że po cichutku weszły nowe przepisy dotyczące karania za niecenzuralne wyrażanie się i chodzenie po trawnikach. Kary coś ok. 2000-3000 zł najniższe.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
Comment