Miałbyś racje gdyby chodziło o starą systematykę budowaną na podstawie podobieństw morfologicznych. Obecnie taksonomia działa wg filogenetyki czyli bliskości pokrewieństwa, buduje się te drzewa aby tez określić drogę ewolucyjną. Bywa ostatnio trochę dużych zmian, jak wyrzucenie taksonu gady z uwagi na jego parafiletyczność. Ale akurat naczelne są dobrze znadane genetycznie i pokrewieństwo jest niezaprzeczalne. Nie stanowimy jakiejś odrębnej grupy zwierząt bo czym różnimy się np od szympansa? Osobiście nie mam nic przeciwko byci małpą, choc gdybym miał wybierać, wolałbym być skrzypłoczem
Idiotyzmy zasłyszane w pracy i nie tylko
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziMiałbyś racje gdyby chodziło o starą systematykę budowaną na podstawie podobieństw morfologicznych. Obecnie taksonomia działa wg filogenetyki czyli bliskości pokrewieństwa, buduje się te drzewa aby tez określić drogę ewolucyjną. Bywa ostatnio trochę dużych zmian, jak wyrzucenie taksonu gady z uwagi na jego parafiletyczność. Ale akurat naczelne są dobrze znadane genetycznie i pokrewieństwo jest niezaprzeczalne. Nie stanowimy jakiejś odrębnej grupy zwierząt bo czym różnimy się np od szympansa? Osobiście nie mam nic przeciwko byci małpą, choc gdybym miał wybierać, wolałbym być skrzypłoczem
Ja wiem, czy taki skrzyplocz ma tak fajnie - non stop zasuwać przy dnie i do tego w chełmie
Odbiegliśmy nieco od tematu...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziRyb też nie ma...
Ja wiem, czy taki skrzyplocz ma tak fajnie - non stop zasuwać przy dnie i do tego w chełmie
Odbiegliśmy nieco od tematu...
A co do idiotyzmów - ja właśnie siedzę w pracy na nadgodzinach, bo jutro przyjedzie szef i to pewna część projektu ma być gotowa, mimo, że on nie spojrzy na nią do piątku... Ale - skoro płacą... Tylko jaka firma z takim podejściem wytrzyma dłużej na rynku?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedziBardziej temu koledze się (C)hełmy pomyliły:P
A co do idiotyzmów - ja właśnie siedzę w pracy na nadgodzinach, bo jutro przyjedzie szef i to pewna część projektu ma być gotowa, mimo, że on nie spojrzy na nią do piątku... Ale - skoro płacą... Tylko jaka firma z takim podejściem wytrzyma dłużej na rynku?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TTOP Wyświetlenie odpowiedziBardziej temu koledze się (C)hełmy pomyliły:P
A co do idiotyzmów - ja właśnie siedzę w pracy na nadgodzinach, bo jutro przyjedzie szef i to pewna część projektu ma być gotowa, mimo, że on nie spojrzy na nią do piątku... Ale - skoro płacą... Tylko jaka firma z takim podejściem wytrzyma dłużej na rynku?
No dobra, na szczęście to nie matura, ale do błędu ortograficznego się przyznaję z bulem
P.S. A nic mi nie podkreśliło - tak to jest jak się za bardzo ufa zdobyczom techniki...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziTym razem głupoty zasłyszane w telewizji.
"Kropka nad i" w TVN24 - dyskusja między innymi o Annie Grodzkiej i transseksualistach - politycy Pawłowska i Rozenek - teza że to genetyka i chromosomy decydują o płci bez żadnych pomyłek.
Typowe podejście zero jedynkowe, bez zgłębienia tematu - dla nich posiadanie X i Y jest ewidentne - zero pogłębienia tematu - brak wiedzy o aberracjach chromosomowych (zwielokrotnienie zarówno X jak i Y) i ich wpływie na cechy zarówno fizyczne jak i psychiczne.
Ale odwołanie do praw natury było, bo dla nich natura jest nieomylna - jak dla zakonnika Grzegorza Mendla (tego od praw dziedziczenia) który w eksperymentach na groszku wszystkie wyniki nie pasujące do założonej tezy wyrzucał do kosza (w postaci poszczególnych roślin groszku pachnącego)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziAkurat oglądałem ten program. To była niejaka Wróbel / nie Pawłowska/ i Rozenek. Tezę, że wyłącznie chromosomy decydują o płci prezentowała tylko Wróbel /swoją drogą mieć taką w domu.../. Nie wiem , dlaczego przypisujesz poglądy tego dziwacznego stwora tak inteligentnemu człowiekowi jak Rozenek. I potem idzie w świat...
Faktycznie, to posłanka Wróbel prezentowała tezę o chromosomach, ale poseł Rozenek jakby był należycie przygotowany powinien podjąć temat aberacji chromosomowych.
A tak wyszło na to, że nie zgadza się z "nieomylną naturą", że to tylko ona determinuje płeć.
Dla mnie jesli chodzi o poziom merytoryczny, oboje byli tak samo nieprzygotowani, co oczywiście wcale im nie przeszkodziło wypowiadać się publiczniebigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Standardzik w mediach. Ale przyjdzie jakiś specjalista to go zakrzyczom tak że nie będzie miał szans się odedzwac. Tak jak było z jedną dyskusją o GMO w której brał udział jakiś profesor i doda. Profesor przedstawia badania, pokazuje wykresy a doda się głośno śmieje i mówi że "ale to głupie, klamstwa, hahahaha". Niestety media to show, nie ma być rzeczowo ale na niskich emocjach
Comment
-
-
"Bary mleczne obecnie nie mogą sprzedawać np. kotletów schabowych, a to dlatego, że urzędnicy Izby Skarbowej uznali je za… wegetariańskie."
żą! Mozesz jesc schaboszczaki!5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi"Bary mleczne obecnie nie mogą sprzedawać np. kotletów schabowych, a to dlatego, że urzędnicy Izby Skarbowej uznali je za… wegetariańskie."
żą! Mozesz jesc schaboszczaki!
Comment
-
Comment