Teoretycznie wszystko możnaby zrobić jednego dnia, a w pozostałe dni beztrosko sobie leniuchować. Pytanie jest jednak - po co? Po to mamy w Polsce wolność, aby z niej korzystać. Powinienem mieć wybór robienia zakupów w niedzielę, ale niekoniecznie muszę z tej możliwości korzystać. Jeśli wszystkie sklepy się umówią, że w niedzielę nie będą pracować to i ja nie będę mógł wówczas kupować. Jeśli jednak jakiś przedsiębiorca chce prowadzić handel w ten właśnie dzień to żaden urząd, żadna istytucja nie powinna mu tego zabraniać. A to że, według niektórych, popełnia on grzech to jest sprawa pomiędzy nim a Bogiem. Innym nic do tego.
Dekalog we współczesnym, skomplikowanym świecie
Collapse
X
-
ppns napisał(a)
Wracając do sedna sprawy ,
po co Bóg naznaczył ludzkość
grzechem pierworodnym ?
Dlaczego wiedza ( zerwanie jabłka )
jest człowiekowi zabroniona ?
(Znam inne wytłumczenie , przenośne ,
zerwania jabłka z drzewa poznania ).
Dodatkowo , dla znających teologię
lepiej ode mnie : czytając Biblię napotyka się
co raz na wiele nieścisłości , jakie jest
wytłumaczenie ?
(Pomijam naturalne błędy i przeinaczenia
wynikające z przepisywania i tłumaczenia na różne języki).
Problemy, które przedstawiasz odkryłeś sam, czy o nich usłyszałeś od kogoś??MM961
4:-)
Comment
-
-
adam16 napisał(a)
Pociągiem też można jechać z piątek zamiast w niedzielę (jak i autobusem). I telefony wykonać w tygodniu zamiast w niedzielę... itd.
Krzysiu ma rację.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Może brak mordki spowodował, że potraktowano moją wypowiedź tak poważnie (patrz wypowiedź powyżej), przecież ja tam ironizuję pisząc o telefonowaniu i jeździe autobusami tylko w tygodniu. Sam pracuję w weekendy i rozumiem konieczność takiej pracy.
No chyba, że teraz ja nie zrozumiałem kolegi Petera.
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
JAckson napisał(a)
Pytasz po to by się dowiedziec, czy w celu udowodnienia czegoś??
Problemy, które przedstawiasz odkryłeś sam, czy o nich usłyszałeś od kogoś??
obarczył człowieka grzechem pierworodnym.
Nie musisz mi sugerować głuptactwa i powielania cudzych
poglądów , bo taką postacią nie jestem.
Własnych przemyśleń co do religii ( ogólnie , i np.
katolickiej mam wiele ). Jeśli traktujesz każdego ,
kto czytając Biblię samodzielnie wysnuwa wnioski ,
za kacera , to jest to błędne nastawienie,
i mogę Ci jedynie współczuć.
Słuch mam dobry , więc nie muszę wsłuchiwać się
w wypowiedzi osób trzecich , wystarczy mi
własne postrzeganie rzeczywistości , poparte
doświadczeniem życiowym , własnymi i samodzielnymi
przemyśleniami.
Jeśli potrafisz , to odpowiedz , co złego
jest we współżyciu intymnym , które
nie prowadzi do prokreacji ?
Drugie pytanie ,
Po co Wszechmocny wymyślił
grzech pierworodny ?
Za Twoje odpowiedzi ( bez zadęcia Radio-Maryjowego )
będę wdzięczny.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
ppns napisał(a)
.....
Niczego Ci nie sugeruję, ale skąd mam wiedzieć o co Ci chodzi??
Zadałes pytania w formie które budzą różne skojarzenia.
Cytuję:
"Dodatkowo , dla znających teologię
lepiej ode mnie : czytając Biblię napotyka się
co raz na wiele nieścisłości , jakie jest
wytłumaczenie?"
Jakiej odpowiedzi się spodziewałeś?? (pomijając nietematyczność tego zagadanienia)
Mogę Ci polecić np.
to miejsce w sieci.
Jest tam wiele tego typu pytań i odpowiedzi na nie. Mimo wszystko i tak trzeba zadać konkretne pytanie.
NIe wiem tylko co z tym radiowomaryjnym zadęciem (cokolwek to znaczy)
Za współczucie dziękuję i proszę jeszcze o modlitwę. Zawsze się przyda.
Oczywiście masz prawo i nawet obowiązek do własnych przemyśleń.
Powodzenia i owocnych poszukiwań Prawdy w BibliiMM961
4:-)
Comment
-
-
adam16 napisał(a)
Może brak mordki spowodował, że potraktowano moją wypowiedź tak poważnie (patrz wypowiedź powyżej), przecież ja tam ironizuję pisząc o telefonowaniu i jeździe autobusami tylko w tygodniu. Sam pracuję w weekendy i rozumiem konieczność takiej pracy.
No chyba, że teraz ja nie zrozumiałem kolegi Petera.
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
nie mam nic przeciwko. Niedziela dla mnie jest tak czy owak pracująca- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
sklep-piwowar napisał(a)
Dlaczego tylko sklepy mają być otwarte za ogólnym przyzwoleniem społeczeństwa.Pracujmy w urzędach ,szkołach ,przychodniach,fabrykach, i innych firmach państwowych...
Comment
-
-
Ostatnimi czasy jesteśmy bardzo zapracowanym społeczeństwem .Wolna sobota ,to już tylko wspomnienie ,w praktyce nie istnieją żadne nadgodziny czy dodatkowo płatne delegacje.Wejście do tej cudownej UE (postrzeganej przez wielu jako Św Mikołaj) nie daje nam minimum socjalnego tam obowiązującego.Już tow. Gierek przemawiał do mnie z ekranu ,że właśnie wychodzimy z kryzysu
Comment
-
-
Zwolennicy otwarcia sklepów w niedzielę straszą utratą pracy przez setki pracowników jeżeli wejdzie jakiś zakaz handlu w ten dzień.
To samo można zastosować do wszystkich firm i instytucji tylko w "optymistycznej" wersji tzn, otwórzmy wszystko w niedzielę a przybędzie setek miejsc pracy.Czy to jest droga do finansowego raju ?
Można jeszcze otworzyć wszystko 24 h na dobę ,może wtedy będziemy krajem bogaczy ? Chyba nie znacie zarobków i czasu pracy dziewczyn w sklepach.Ekspedientka ma taką wolnośc wyboru otwarcia sklepu w niedzielę jak Żyd za okupacjiLast edited by sklep-piwowar; 2004-11-28, 20:55.
Comment
-
Comment