Może ktoś mnie oświecić, czym się różni większość bezwzględna od zwykłej?
Większość bezwzględna i zwykła
Collapse
X
-
-większość względna (zwykła) oznacza taki wymóg dla akceptacji wniosku, zgodnie z którym liczba głosów "za" przewyższa liczbę głosów "przeciw", natomiast głosy wstrzymujące się nie są uwzględniane przy obliczaniu wyniku głosowania;
-większość bezwzględna oznacza taki wymóg dla akceptacji wniosku, zgodnie z którym liczba głosów "za" przewyższa, przynajmniej o jeden, sumę głosów oddanych przeciw wnioskowi i wstrzymujących się. W praktyce, w sytuacjach gdy oddana została nieparzysta liczba głosów, oznacza to, że większość bezwzględną stanowi liczba będąca zaokrągleniem w górę, do najbliższej liczby całkowitej, liczby równej połowie ważnie oddanych głosów; nietrafne jest zatem określanie większości bezwzględnej za pomocą często stosowanego zwrotu "50 proc. + 1", wystarczy "50 proc. + 1/2";
Comment
-
-
Mniemam że chodzi o to:
Większość bezwzględna, jest to warunek stawiany głosowaniu polegający na tym, że dla przyjęcia projektu decyzji konieczne jest uzyskanie poparcia ponad połowę ważnych, oddanych głosów.
Większość zwykła oznacza, że w wyniku głosowania przyjęty projekt uzyskał więcej głosów „za” niż „przeciw”.zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
arcy napisał(a)
Jedyne wytłumaczenie jest takie, że z Wieliczki miałeś bliżej do Warszawy niż ja z Poznania. Innej wersji zdarzeń nie przyjmuję do wiadomości
No i tu koledzę muszę przyznać rację,bo rzeczywiście mam trochę bliżej,ale niewiele,bo coś ok.30-40 km.
Comment
-
-
arcy napisał(a)
Możemy mieć także do czynienia z większością kwalifikowaną, np. 2/3 głosów w obecności połowy składu Sejmu - taka jest potrzebna, o ile odobrze pamiętam, do odrzucenia veta Prezydenta."All the good things for those who wait"
Comment
-
Comment