przy piwie o miodach pitnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ergie
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 1041

    przy piwie o miodach pitnych

    Nadeszła jesień i jakoś mi przestały podchodzić moje ulubione pszeniczniaki, napił bym się jakiegoś dobrego bocka prosto z Bawarii ale nic na razie w skalepach nie wyczaiłem.

    Za to po raz drugi na nowo odkryłem miody pitne. Jakoś tak dobrze wpływają na moją jesienną zadumę i melancholię. I o ile polskie piwa tak średnio są dla mnie pijalne, to polskie miody pitne są baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo pijalne.

    Jakby ktoś chciał sobie coś poczytać na ten temat to polecam stronę lubelskiego Apisu

    www.apis.pl

    W Krakowie widziałem miody tylko tego wytwórcy, ale pewnie są jeszcze inni. Będę wdzięczny za informację. Mam bowiem dziką ochotę tej jesieni i zimy na dogłębne zapoznanie się z tematem polskie miody pitne
    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
    ------------------------------------------------------------------
    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Może sam spróbuj coś zrobić:http://sylwiuszd.webpark.pl/
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Odp: przy piwie o miodach pitnych

      ergie napisał(a)
      [B]...W Krakowie widziałem miody tylko tego wytwórcy, ale pewnie są jeszcze inni. Będę wdzięczny za informację. .../B]
      Tenczynek robi Miód Pitny Trójniak Toporczyk
      Firma PASIEKA z Łaziska, koło Tomaszowa Mazowieckiego też produkuje miody pitne. Ale to mała firemka i ich produkty moga być bardzo słabo dostępne.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #4

        Piastun - Krynica-Zdrój - pokoje, noclegi. Zapraszamy w urokliwy Beskid Sądecki. OSW Piastun to doskonałe miejsce na zorganizowanie imprezy okolicznościowej oraz aktywny wypoczynek.


        Miodek robią też w Nidzicy (gorąco polecam), jest też produkowany w Poznaniu (a może gdzieś tuż pod). Poznański jest dostępny na terenie całego kraju ale trzeba poszukać w sklepach no i nie jest najwyższych lotów, przynajmniej w moim odczuciu.
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • ergie
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 1041

          #5
          Fiu fiu fiu widzę że temat faktycznie wart jest zgłębienia Nawet możnaby etykiety zbierać
          Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
          ------------------------------------------------------------------
          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

          Comment

          • peter_1000
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.05
            • 583

            #6
            Nigdy nie słyszałem o miodach zagranicznych. Czy takowe istnieją, czy to raczej polski wynalazek?
            Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

            Comment

            • dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

              #7
              peter_1000 napisał(a)
              Nigdy nie słyszałem o miodach zagranicznych. Czy takowe istnieją, czy to raczej polski wynalazek?
              Miody pitne, podobnie jak np cukierki "krówki" to rodzaj naszego Narodowego Specjału. Zagraniczne miody podobno są, ale do naszych się nie umywają. Piszę "podobno", bo sam zagranicznych miodów pitnych nigdy nie kosztowałem, a informację o tym, że w ogóle są uzyskałem kiedyś od człowieka zajmującego się historią pszczelarstwa.
              Dziku


              Comment

              • iommi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1522

                #8
                A ja tak trochę obok tematu... Dla zdrowotności polecam wam zrobienie prostej i smacznej śląskiej mioduńki. Robi się toto bardzo szybko i przyjemnie - pół litra wódki mieszamy ze szklanką miodu (zwyczajnego, nie pitnego!). Dodajemy dosłownie szczyptę imbiru i przelewamy do butelki. Potem leżakowanie (żeby się przeżarło wystarcza kilka miesięcy) w chłodnym miejscu i przy jesienno-zimowym przeziębieniu jak znalazł. Wieczorny kieliszeczek świetnie rozgrzewa i bakteryje wszelakie zabija!
                *****************************

                Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

                *****************************

                Comment

                • peter_1000
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.05
                  • 583

                  #9
                  adam16 napisał(a)
                  Może sam spróbuj coś zrobić:http://sylwiuszd.webpark.pl/
                  Opis produkcji tak "na oko" nie wygląda na bardzo skomplikowany. Nie wiem czy na forum jest ktoś kto robił już miód, ale zapytam:
                  1) Z jakiego miodu najlepiej jest sporządzić wersję pitną?
                  2) Autor receptury podaje, iż najlepszymi drożdżami do miodu są węgierskie drożdże "tokaj". Czy można byłoby je zastąpić piwnymi typu "high gravity"?
                  3) Nigdy nie sptkałem się z miodem zaprawionym chmielem, czy takie przyprawianie nie zazkodzi trunkowi ?
                  Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Nie wiem nie znam się. Ale znalazłem jeszcze coś takiego:

                    i http://alkoholick.republika.pl/index/strony/down.htm
                    Last edited by adam16; 2004-10-10, 16:53.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

                      #11
                      na tej drugiej wspominają o drożdżach szczepu Tokaj ale i o innych:
                      Burgund, Madera, Malaga. Jest i o stosowaniu chmielu.
                      Last edited by adam16; 2004-10-10, 16:58.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Do miodów stosuje się specjalne drożdże odporne na duże stężenia cukrów, m. in. w ofercie producentów drożdży winiarskich. Polecam stronę www.wino.org.pl i znajdujące się tam forum, produkcji miodów pitnych poświęcony jest tam cały obszerny dział.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • slado
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.07
                          • 1072

                          #13
                          kopyr napisał(a)
                          ...produkcji miodów pitnych poświęcony jest tam cały obszerny dział.
                          Wybacz kopyr, lubię miodziki pitne ale tu jest portal browar.biz !!

                          Comment

                          • Chris
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.05
                            • 812

                            #14
                            2) Autor receptury podaje, iż najlepszymi drożdżami do miodu są węgierskie drożdże "tokaj". Czy można byłoby je zastąpić piwnymi typu "high gravity"?
                            Z tego co sie domyslam to miody pitne potrzebują znacznie mocniejszych drożdży (chociażby po to aby uzyskać większą zawartość procentową),poza tym każdy rodzaj drożdży piwnych nadaje inne cechy smakowe piwu.A tak posumowująć to drożdże typu tokaj nie są tak trudno u nas dostepne,jeśli mówimy o tych winnych.
                            chickkiller :)

                            Comment

                            • ergie
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 1041

                              #15
                              slado napisał(a)
                              Wybacz kopyr, lubię miodziki pitne ale tu jest portal browar.biz !!
                              Ale to jest wątek przy piwie o miodach
                              Więc pijąc browar będziem czekać te kilka chwil aż miodzio wyleżakuje
                              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                              ------------------------------------------------------------------
                              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X