Dwójniak Koronny za 52 PLN był wart swej ceny ale to już graniczna cena dla mnie. Widząc miody za 76 (sic!) w sklepie przezd Architektami zastanawiam się kto upadnie na głowę i zapłaci taką cenę?
przy piwie o miodach pitnych
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikSpotkałem w sklepiku (delikatesy przy kinie Wisła, ulicą w stronę Wisły) trójniak tenczyński ale w długiej smukłej butelce (bardzo ładnej zresztą) za ....66 zł
Tenczyńskiego miodu jeszcze nie piłem, nie wiem czy jest to ten sam co w standardowych butelkach czy nie ale za trójniaka taka kwota to jest już moim zdaniem przegięcie.
Może mi kiedyś odbije i kupię...żeby to jeszcze był półtorak czy nawet dwójniak ale trójniak....
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythumDwójniak Koronny za 52 PLN był wart swej ceny ale to już graniczna cena dla mnie. Widząc miody za 76 (sic!) w sklepie przezd Architektami zastanawiam się kto upadnie na głowę i zapłaci taką cenę?
A jeszcze tak przy okazji, to będąc niedawno w Arkadii w sklepie z winami widziałem pięcio litrową beczkę z "Wójczycem" od Jarosa w cenie około 450 zł . Ten sam zestaw u źródła kosztuje 280 zł (w tym 200 zł to kaucja za beczkę).Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą
Comment
-
-
Dostałam dziś od mego Chłopa na "ten dzień" (tzn. dzień kobiet) takiego fajnego maluszka - Jadwisię . Smakowity bardzo półtoraczek do nabycia w warszawskim sklepiku "Bestopol" przy ul. Grójeckiej / Wawelskiej. Najfajniejsze jest to, że za niewielkie pieniądze (9,00 - 14,00 ) można spróbować wiele różności - półtoraki, dwójniaki, trójniaki (choć jak pisałam maluszki - 0,25 l.)
Comment
-
-
ja również wypatrzyłem takowe mikrusy w porządnym sklepiku z miodami, tylko po trójniakach i czwórniakach i dobarwianym dwójniaku postanowiłem stopniować pyszność i zakupiłem dwujniak kurpiowski w takim naczyniu. szkoda, że nie 0.33 l - takie było by akuratne.
Comment
-
-
W restauracji zamkowej w Baranowie Sandomierskim mozna dostać miód pitny, dwójniak "Baranowski" (a może "Zamkowy" - zapomniałem cholercia), w każdym bądź razie jest robiony tylko i wyłącznie na potrzeby zamkowej restauracji, z własną etykietą. Miód ten wytwarza pasieka Jarosa.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu...Wczoraj nastawiłem po raz pierwszy miód - czwórniak obozowy. Skład (na 30 litrów) - 7,5 litra miodu wielokwiatowego, 40 g kwasku cytrynowego, 6 g Marynki 10%, 7,5 g cynamonu, 25 g jałowca, 3 g korzenia kozłka lekarskiego, 5 g pożywki Activit, drożdże "Zamojskich" Johannisberg do miodu.
Przygotowanie brzeczki jest mocno upierdliwe. Podgrzewać trzeba powoli, aby nie przypalić miodu, i mocno uważać, żeby nie wikipiało, do czego tak gęsta brzeczka ma wybitną skłonność. Przyprawy gotowałem 45 minut, głównie ze względu na wykorzystanie chmielu. Po schłodzeniu dodałem do brzeczki rozpuszczoną wczesniej w wodzie pożywkę i nastawiony 4 dni wcześniej, mocno buzujący starter. Na wszelki wypadek przygotowałem 25 litrów brzeczki, dopiero po skończonej fermentacji głównej uzupełnię wodą do 30 litrów.
Teoretycy mówią, że czwórniaka można spożywać bezpośrednio po zakończonej fermentacji, ale ja nastawiam się na porządne, roczne wyleżakowanie. Jedynie jakieś próbki spróbuję zabrać na II WESołe Święto...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyNie chce Cię zasmucać, ale dałeś 2 x za dużo kwasku cytrynowego. Przepis pochodził pewnie z Cieślaka.
Comment
-
-
W piwnicach zamkowych w Morągu dojrzewa już miodzik
Oczywiście do skosztowania tylko na miejscuOstatnia zmiana dokonana przez becik; 2006-11-17, 09:38.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Odwiedzając ostatnio Benedyktynów w Tyńcu trafiłem także do sklepu z ichniejszymi produktami gdzie za 49 zł zakupiłem sobie "Benedyktyńskiego dwójniaka".
Czy ktokolwiek sie orientuję, czy ten miodzik produkują braciszkowie czy jest raczej skądś przywożony i rozlewany?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Sklep Apisu na pl. Szczepańskim i w 24 godzinnym sklepie Maja na Zielińskiej (w tej ostatniej widziałem dziś po 42 z groszami). Mniejsze buteleczki także widziałem w Galerii Kazimierz - sklep "Nalewki i Inne". Można także pytać w sklepach Baryłeczka/Świat piwa - bywały kiedyś.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziOdwiedzając ostatnio Benedyktynów w Tyńcu trafiłem także do sklepu z ichniejszymi produktami gdzie za 49 zł zakupiłem sobie "Benedyktyńskiego dwójniaka".
Czy ktokolwiek sie orientuję, czy ten miodzik produkują braciszkowie czy jest raczej skądś przywożony i rozlewany?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNie sądzę, by był stricte z klasztoru w Tyńcu. Zobacz na etykiecie, bo zwykle pisze kto jest producentem. Jeśli nie ma takiej informacji jest szansa, że robią sami, choć... słabo w to wierzę (bom Tomasz)
Już sam wybadałem rzecz, klasztorny, oryginalny, benedektyński miodzik produkuje pasieka JarosaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Miód pitny trójniak - jaki?
Witam.
Chciałem po wielu latach spróbować ponownie jakiegoś trójniaczka taniego - te miały najlepszy stosunek jakości do słodkości (której w dużych ilościach nie toleruję, dlatego dwójniaki i półtoraki odpadają)
Co sądzicie o Złotej Pasiece - wygląda na takiego "miodnego koncerniaka" ale może smakuje przyzwoicie...?Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
Comment