Miodosytnia, która się szczyci starszym pochodzeniem, de facto została założona w PRLu. Spotykam te miody w PiP, nie podoba mi się ich nomenklatura-takiego gadu-gadu jak na butelkach whisky co najmniej, oraz wzięte z kosmosu ceny (co pewnie tłumaczy nazwę od Kopernika-ten przecież by tylko w gwiazdach siedział). Trochę casus Imperium Prunum, nieprawdaż? Ksiądz Ambrożewicz podaje, że półtorak do butelek wlewa się po 4 latach, a spożywać można po kilkunastu.
przy piwie o miodach pitnych
Collapse
X
-
-
Comment
-
Powiem Ci tak, w piwnicy mam jeszcze miód z początku lat 70tych i doskonale się zachował, nie jest bardzo utleniony, nie stracił na smaku, a zyskał głębię. Identyczna sytuacja była jeśli chodzi o wódki z tamtego okresu. W tej materii panowały jakieś zasady jeszcze, a nie że 'wsio kukurydza.'Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Mam jednak trochę zastrzeżeń co do smaku jeżeli chodzi o picie bez dodatków - czegoś mi tam brakuje tylko teraz nie pamiętam czego
ale to zachęci mnie do kupna (może jest w Warszawie?) i degustacji.
Comment
-
Przed wypuszczeniem na rynek wódka musi parę dni odpocząć, więc już wówczas leżakuje. Natomiast taka stara wódka z dawnych lat jest kompletnie inna od swojego współczesnego odpowiednika, choć dużo zależy od stopnia utlenienia-zakrętka jest tylko zakrętką i niestety, ale przepuszcza.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
To że jest inna, wiem. Tylko czy dlatego, że sobie poleżała, czy też dlatego, że kiedyś były lepsze.
Ja pamiętam jeszcze "żyto", które było rzeczywiście inne, tudzież Soplicę, na pewno nie białą i pozostałe świetnie wódki.
Natomiast schłodzony miód pitny w lecie z cytryną... tego nie próbowałem. Jak widać, można na forum się czegoś nauczyć.Comment
-
I jedno i drugie. O żytniej akurat możesz sobie poczytać tutaj jak wypadło porównanie
Schładzanie i podgrzewania miodu to właściwie podstawy, choć najsmaczniejszy moim zdaniem, prosto z beczki w temp. piwnicznej.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Piękna podróż w czasie, aż nabiera się podejrzeń, że ocena tej starej wódki jest nieco wyidealizowana...
Com do schładzania, miody kiedyś piłem wyjęte wprost z piwniczki w butelkach, ew z tzw. składziku, gdzie temperatura była wyższa.Comment
-
Mnie wszystkie starocie zawsze smakowałyMam jakiś taki sentyment. Również do tych jeszcze dużo bardziej starszych też.
Osobiście, nie traktowałbym miodu jak piwo czy wino-zwłaszcza że w przeciwieństwie do nich może być w temp. pokojowej i nadal smakować bardzo dobrze. Przyniesiony z piwnicy i otwarty nie traci również nic ze swojego uroku. Aktualnie w piwnicy mam 12-14 stopni, więc praktycznie czy idę po piwo, czy wino czy miód, to jest to temperatura odpowiednia do spożycia.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Jest już trochę miodosytni kraftowych. Dwa lata temu na Lubelskich Targach Piw wystawiał(-y) się (podobno dwa). Jeden sprzedawał 4 rodzaje w butelkach, drugi, którego na Targach Fantastyki miałem okazję spróbować - w puszkach (też 4 smaki) i z kega. Ten drugi - The Big Fellow linię do puszkowania dzierżawi od podwarszawskiego browaru, ale jest na kupnie własnej. Mają też leżakowane miody w butelkach. Na Targach było duże zainteresowanie, ale było to jedyne stoisko z alko, więc może dlatego.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-12-08, 10:06.Comment
Related Topics
Collapse
-
Smolenice, niewielka miejscowość u podnóża Małych Karpat, jest znana z malowniczo położonego pałacu który widoczny jest już z wielu kilometrów. Dzięki temu praktycznie przez cały rok jest celem tak indywidualnych jak i zorganizowanych wycieczek. Rodzinna firma zajmująca się od 2007 roku...3 Photos
-
Channel: Słowacja
-
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Festiwal Alkoholi HEVELKA - piwa rzemieślnicze, kraftowe destylaty, cydry i miody pitne, wino, foodtrucki oraz liczne atrakcje, takie jak koncerty muzyki klasycznej i jazzowej, Strefa Gier Planszowych, prelekcje i degustacje.
-
Channel: Festiwale piwne
2024-11-03, 18:06 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment