przy piwie o miodach pitnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #46
    Ja niestety skusiłem się na Trenczynek do meczu. Już skład: miód, sok owocowy i CUKIER wzbudził moje podejrzenia. Po co cukier gdy daje się odpowiednią dawkę miodu. Podejrzewałem, że to będzie zwykły pryt. No i tak to jest po prostu dobry pryt, tylko, że za prytona zapłaciłbym 3 PLN a nie 20. Po protstu jedno wielkie oszustwo - mam nadzieję, że nie trafiło to na kogoś kto po raz pierwszy postanowił spróbować jak smakuje miód pitny. I tylko napis na etykiecie: markowy miód wzbudza teraz mój niesmaczny grymas.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • Simon
      † 1964-2008 Piwosz w Raju
      • 2001.02
      • 993

      #47
      tak, tak, Maciej Jaros robił furorę na Salon del Gusto - odsyłam do tematu, jest tam zdjęcie z degustacji miodów.
      Simon

      Comment

      • maryhh
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.02
        • 1895

        #48
        w dniu jutrzejszym rozpoczynam przygodę z miodem pitnym
        przyjedzie kumpel i wspólnie sporządzimy czwórniaka lub trójniaka (wersja narazie nie ustalona)

        .......... najpierw wino, teraz miód, może za niedługo piwo??
        Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
        "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
        do lekkiej pracy jestem za ciężki"

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #49
          maryhh napisał(a)
          przyjedzie kumpel i wspólnie sporządzimy czwórniaka lub trójniaka
          a ilu letnie leżakowanie miodu przewidujesz?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • kalifat
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.10
            • 1168

            #50
            becik napisał(a)
            a ilu letnie leżakowanie miodu przewidujesz?
            Jak zrobi takiego 'czwórniaka' jak ja kiedyś piłem (choć nie pamietam kiedy przestałem pić), bo długo nie będzie leżakowało.

            Zatem polecam 'czwórniaka': 4 litry miodu, 1 litr spirytusu.
            Właściwie to powinien być 'ćwiartak', ale jeśli chodzi o picie to nie ma to żadnego znaczenia.
            bla bla bla

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

              #51
              kalifat napisał(a)
              Zatem polecam 'czwórniaka': 4 litry miodu, 1 litr spirytusu.
              tyle że to nie będzie miód pitny tylko spirytus rozcieńczony z miodem, z miodem pitnym TOTO wspólnego nic mieć nie będzie;
              zreszta czwórniaki mają ok 10-12% alkoholu, nawet półtorak nie ma powyżej 20%,
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • dkrasnodebski
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 2316

                #52
                kalifat napisał(a)
                Zatem polecam 'czwórniaka': 4 litry miodu, 1 litr spirytusu.
                Właściwie to powinien być 'ćwiartak', ale jeśli chodzi o picie to nie ma to żadnego znaczenia.
                To co polecasz nie jest miodem pitnym. To bardziej przypomina nalewkę na miodzie.
                Ostatnia zmiana dokonana przez dkrasnodebski; 2004-11-26, 11:51.
                Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                www.radoslawstolar.pl

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #53
                  kalifat napisał(a)
                  Jak zrobi takiego 'czwórniaka' jak ja kiedyś piłem (choć nie pamietam kiedy przestałem pić), bo długo nie będzie leżakowało.

                  Zatem polecam 'czwórniaka': 4 litry miodu, 1 litr spirytusu.
                  Właściwie to powinien być 'ćwiartak', ale jeśli chodzi o picie to nie ma to żadnego znaczenia.
                  Kalifat, nie wiem o czym ty piszesz, ale na pewno nie o miodzie pitnym. Czwórniak robi się z 3 częsci wody i jednej części miodu, stąd nazwa.

                  Comment

                  • sloniatko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1014

                    #54
                    kalifat napisał(a)
                    Jak zrobi takiego 'czwórniaka' jak ja kiedyś piłem (choć nie pamietam kiedy przestałem pić), bo długo nie będzie leżakowało.

                    Zatem polecam 'czwórniaka': 4 litry miodu, 1 litr spirytusu.
                    Właściwie to powinien być 'ćwiartak', ale jeśli chodzi o picie to nie ma to żadnego znaczenia.
                    Toż to jest SPIRYTUS MIODOWY i z prawdziwym miodem nie ma nic wspólnego.

                    A tak przy okazji to ma ktoś może recepturę na trójniaczka. Ja mam taką z XIX wieku i jest trochę mało wykonalna
                    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #55
                      Podejrzyj tutaj:


                      Na pewno znajdziesz coś dla siebie. A jeżeli chcesz więcej urozmaicenia, polecam:
                      Homebrewing beer. Most homebrewing information available on the Internet. Lager, ale, mead, cider recipes. Software, reviews, articles, links, more. Totally non-commercial. Home brewed beer.

                      Comment

                      • zythum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.08
                        • 8305

                        #56
                        Ja mam książkę o miodach z recepturami. Spróbuję wieczorem przepisać kilka o ile już nie są na forum, bo mam wrażenie, że przynajmniej na piwo miodowe i ciemne miodowe już pisałem, pewnie w BA.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                        Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

                        Comment

                        • kalifat
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.10
                          • 1168

                          #57
                          No tak, już mi się dostało.
                          A przecież starałem się, żeby mojej wypowiedzi nie traktować do końca serio. A tu od razu takie kalumnie.
                          bla bla bla

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #58
                            Przykro mi, ale FCMP (Forum Czystości Miodosytnictwa Polskiego) jest równie bezkompromisowe i czujne co FCJP

                            Comment

                            • sloniatko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1014

                              #59
                              zythum napisał(a)
                              Ja niestety skusiłem się na Trenczynek do meczu. Już skład: miód, sok owocowy i CUKIER wzbudził moje podejrzenia. Po co cukier gdy daje się odpowiednią dawkę miodu. Podejrzewałem, że to będzie zwykły pryt. No i tak to jest po prostu dobry pryt, tylko, że za prytona zapłaciłbym 3 PLN a nie 20. Po protstu jedno wielkie oszustwo - mam nadzieję, że nie trafiło to na kogoś kto po raz pierwszy postanowił spróbować jak smakuje miód pitny. I tylko napis na etykiecie: markowy miód wzbudza teraz mój niesmaczny grymas.
                              Niestety, podzielam zdanie Zythuma, miód z Tenczyka to jeden z najgorszych jakie piłem. W smaku wyraźnie czułem ... kwasek cytrynowy . Szkoda tylko, że za ten "markowy produkt" zapłaciłem 24 zł, tyle co porządny trójniaczek od Jarosa.
                              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.07
                                • 14999

                                #60
                                Spotkałem w sklepiku (delikatesy przy kinie Wisła, ulicą w stronę Wisły) trójniak tenczyński ale w długiej smukłej butelce (bardzo ładnej zresztą) za ....66 zł

                                Tenczyńskiego miodu jeszcze nie piłem, nie wiem czy jest to ten sam co w standardowych butelkach czy nie ale za trójniaka taka kwota to jest już moim zdaniem przegięcie.
                                Może mi kiedyś odbije i kupię...żeby to jeszcze był półtorak czy nawet dwójniak ale trójniak....
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X