przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Pisząc "rakiety" użyłem skrótu myślowego, za co niniejszym przepraszam. Co do korytarzy, zostaje mi zdać się na jej słowa. Nigdy nie byłem w Chocianowie, ani Duninowie. Pytanie tylko, po co dorosła kobieta miałaby opowiadać bajki?

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Param się fortyfikacjami, sztolniami i korytarzami prawie dwadzieścia lat, więc dla mnie zjawisko jest bardzo proste:
      1. Dzieciom włażącym do ciemnej piwnicy wydaje sie ona ogromna.
      2. Każdy kawałek korytarza wydaje się ciągnąć kilometry, zwłaszca przy kiepskim oświetleniu lub w ogóle bez oświetlenia.
      3. Po kilkudziesięciu latach pamięta się tylko ogromne lochy i korytarze ciągnące się kilometrami, często w zbitce pamięciowej z jakimś innym nietypowym wydarzeniem.

W swoim mieście romawiałem z wieloma osobami, którze zarzekały sie na wszelkie świętości, że chodziły po wielokondygnacyjnych piwnicach i kilometrowych korytarzach, kończących sie za miastem. Po dokonaniu wizji lokalnej okazywało się, że piwnice nie są wielokondygnacyjne, a co najwyżej poziom posadzki równi się metr, a "wiielokilometrowe" korytarze mają w najlepszym razie trzydzieści metrów i kończą się w piwnicy sąsiedniego budynku.

W Srebrnej Górze i Kłodzku do dzisiaj funkcjonuja opowieści o istnieniu podzemniego korytarza do Wiednia, w Książu ponoc jest tunel kolejowy do samego Berlina. Srebrna Góra jest w ogóle bogata w takie "korytarze", bo ma jeszcze połaczenie podziemne z zamkami w Ząbkowicach i Kamieńcu Ząbkowickim. Ja zawsze zadaję dwa pytania w takiej sytuacji:
      - w jaki sposób technicznie można taki tunel wybudować (zwłaszcza -set lat temu)?
      - czemu i komu miałby taki tunel służyć, czy inaczej - jaki jest sens takiego przedsięwzięcia (w przypadku Srebrnej Góry - zrujnowanego zamku książąt ziębickich z osiemnastowieczną twierdzą)?

Nie zarzucam twej znajomej świadomego kłamstwa, a co najwyżej nadmierną wiarę w dziecięce wrażenia. W razie czego zadaj proste pytanie - jakie mieli światło w tym korytarzu. Zobaczysz, że nie będzie potrafiła odpowiedzieć.

Comment

• arcy
        • 2002.07
        • 7538

Zapytam.

Comment

• sloniatko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1014

Odnośnie podziemnych korytarzy i zamków, to ja słyszałem o lochu łączącym zamek w Bolkowie z zamkiem w Świnach (około 2km). Miał by on powstać już w średniowieczu i istnieć aż do ostatniej wojny. Wówczas miał być wykorzystywany przez Niemców.
          Osobiście niezbyt wierzę w jego istnienie. Abstrahując juz od względów technicznych nie bardzo widze sens łączenia zamku książęcego (Bolków) z rycerskim (Świny).
          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Jak słyszę opowiastki o zamkowych podziemnych korytarzach ciągnących gdzieś tam to na mym licu pojawia sie malutki usmiech
            Podobne podziemne przejście istnieje pomiędzy Bochotnicą i Kazimierzem,a zresztą, takich przejść i bajań (bo inaczej tego nie nazwę) jest całe multum.
            Ostatnio przy przygotowywaniu nowej trasy uslyszałem kolejną opowieść o zamkowych podziemiach ciągnących się w Sidrze.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

U mnie w mieście jest jakiś korytarzyk łączący zamek Kazimierza Wielkiego z domem Esterki (jego ówczesnej kochanki). A przynajmniej był bo nie mam pojęcia czy aby się nie zawalił lub coś w tym stylu.
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• becik
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                U mnie w mieście jest jakiś korytarzyk łączący zamek Kazimierza Wielkiego z domem Esterki (jego ówczesnej kochanki). A przynajmniej był bo nie mam pojęcia czy aby się nie zawalił lub coś w tym stylu.

ha, ta Esterka musiała jednak mieć coś w sobie, skoro Kazimierz wybudował też te korytarze we wspomniane przeze mnie już linii Bochotnica-Kazimierz, również miał wędrować nimi do Esterki

oczywiście pisząc o tych korytarzach muszę dołączyć -
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sloniatko
                  ... sens łączenia zamku książęcego (Bolków) z rycerskim (Świny).
                  Partnerstwo publiczno - prywatne ?

Comment

• breslauer
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 2690

Może wydzielimy temat "Przy piwie o podziemnych tunelach"?

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      W razie czego zadaj proste pytanie - jakie mieli światło w tym korytarzu. Zobaczysz, że nie będzie potrafiła odpowiedzieć.
                      latarki. takie płaskie z żaróweczką i płaską baterią z języczkami - jak się dotknęło językiem to pieścił prąd - to jej odpowiedź

Comment

• kiszot
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8120

Pod Bytomiem jest bardzo dużo takich podziemnych korytarzy Oj bardzo dużo.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• becik
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

Rakvere (Estonia)

Krzyżacki zamek w Rakvere można też uznać rónież za jeden z zamków kresowych RP gdyż samo miasto jak i zamek było przez krótki czas w polskim władaniu. Świadczy o tym wzmianka na tablicy pamiątkowej ( w języku polskim) na pomniku olbrzymiego tura znajdującego się niedaleko zamku. Miał różnych władców: Krzyżaków, Szwedów, Polaków, Duńczyków oraz Rosyjskich carów. Zamek, jak i samo miasto ulegly zrujnowaniu podczas wojen inflanckich w XVI i XVII w. Zamek nie zostal odbudowany i do naszych czasów zachowaly sie tylko mury.
                          Ciekawostką jest fakt, że Krzyżacy wznieśli ten zamek nie z czerwonej cegły jak to zazwyczaj robili, a z zupełnie innego materiału (nie pamiętam cóz to było...)
                          Attached Files

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                            latarki...
                            Ot, ciekawostka. Zaskoczony jestem. W Swidnicy nikt nie potrafi odpowiedzieć na takie pytanie.

Więc dzieci poszły sobie do zamku na spacer z latarkami i znalazły korytarz? A szczurów tam pewnie nie było? I sowieccy saperzy tego korytarza nie odnaleźli?

Comment

• yendras
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.12
                              • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                              Krzyżacki zamek w Rakvere [...]
                              Ciekawostką jest fakt, że Krzyżacy wznieśli ten zamek nie z czerwonej cegły jak to zazwyczaj robili, a z zupełnie innego materiału (nie pamiętam cóz to było...)
                              Widocznie w odróżnieniu od np. Ziemi Chełmińskiej nie było problemu z pozyskaniem kamienia budowlanego.
                              Ale ciekawostką jest też sama nieregularna forma zamku. Wskazuje na jego wczesne powstanie. W zasadzie od lat 80-tych XIII wieku wszystkie zamki zakonne wznoszone były wg jednego obowiązującego schematu, na regularnym czworobocznym planie.
                              W Polsce taki wczesny, nieregularny zamek z osobnym donżonem był w Toruniu.

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                                Widocznie w odróżnieniu od np. Ziemi Chełmińskiej nie było problemu z pozyskaniem kamienia budowlanego...
                                Nie rozczytałem budulca z tego zdjęcia.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                                ... donżonem.
                                Słupem lub stołpem. No wiesz co, zgorszony jestem :-/
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-02-24, 23:57.

Comment