przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sloniatko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1014

Solec to i w lato trudo dostrzec

Jak bedziesz gdziesz jechał to daj znać.
    Ja planuje wycieczke do Bobrownik, Raciążka i moze zahaczę o Toruń. Od 26.X ma w nim być wystawa poświęcona Templariuszom w tym m.in. wykopaliskom w ich komandoriach w Chwaszczanach i Rurce.
    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

bury_wilk napisał(a)
      ...Nawet z pewną damą (Czarną Damą) planujemy sklecenie czegoś w rodzaju przewodnika/ książki(aczkolwiek nie w dosłownym tego słowa znaczeniu). ....
      Zamkami, fortyfikacjami, umocnieniami, bunkrami interesuje się także Krzysiu. I z tego co wiem, to na dosyć fachowym poziomie. Jeździ na jakieś sympozja naukowe, spotkania innych maniaków starych warowni. Widziałem kiedyś zdjęcia z takich spotkań: jacyś mundurowi, profesorowie i nasz Krzysiu.
      I właśnie mi się przypomniało, że dałem mu w prezencie dosyć dużą i opasłą książkę "Zamki w Polsce". Wydanie z lat 70-tych, opisano tam wszystko, nawet najdrobniejsze ruiny jakie są do obejrzenia w dzisiejszych granicach Polski. Książka ciekawa chociaż o nierównym poziomie. Kiedyś się tym zaczytywałem, ale mi przeszło. I trafiła do Krzysia, któremu jak dotąd chyba nie przeszło.

Krzysiu, bądź taki dobry i przypomnij dokładniejsze dane tej książki. Oczywiście, o ile jeszcze ją masz.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Niestety ale trasy łączone są dobre jak coś jest blisko, im dalej tym samochód staje się koniecznością, wspomniane Biesiekiery zrobiłem w ciągu jednego dnia na trasie: Łowicz-Sobota-Łęczyca-Biesiekiery-Opatów-Gostynin-Płock. Wiadomo, że jak sie jest na miejscu to nie tylko cyk cyk parę fotek "zaliczyć" i do widzenia ale też na spokojnie pochodzić, pozwiedzać jak np w Oporowie - zamek z całym kompleksem parkowym.

Przy okazji zawsze można znależć też również coś innego interesującego, przy okazji trasy: Radom-Szydłowiec-Chlewiska-Solec zupełnie przypadkowo znalazlem się w Czarnolesie, no będąc tam przypadkiem to po prostu musiałem zwiedzić całą posiadłość Kochanowskiego

W ten weekend będę zdobywać dwa poznańskie zamki Później Brovarię

W czasie tych tras piwo wykluczam, tak jak pisałem, tylko zerknąć co w sklepie lub wypić karmi lub żywca b/a do obiadku gdzieś po drodze.

A spotkać można sie przy okazji fotogrowania naszego Zamku Królewskiego i Zamku Ostrogskich, wstyd przyznać, najciemniej pod latarnią, tylko Zamek Ujazdowski w Warszawie odwiedziłem...
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sloniatko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1014

bury_wilk napisał(a)
          Też mam w planie zaliczenie wszystkich zamków. Nawet z pewną damą (Czarną Damą) planujemy sklecenie czegoś w rodzaju przewodnika/ książki(aczkolwiek nie w dosłownym tego słowa znaczeniu). Także mam sporo zdjęć, tyle, że nie bardzo profesjonalnych.
          Ja myśle, że koniecznie musimy się spotkać (najlepiej przy piwku) i wymienić sie materiałami (posiadam dość liczną bibliotekę "zamkowych" ksiażęk, jak również własnymi opracowaniami patrz wspomiany przez mnie serwis. Na zdjęcia oczywiście reflektuję.

pieczarek napisał(a)

I właśnie mi się przypomniało, że dałem mu w prezencie dosyć dużą i opasłą książkę "Zamki w Polsce". Wydanie z lat 70-tych, opisano tam wszystko, nawet najdrobniejsze ruiny jakie są do obejrzenia w dzisiejszych granicach Polski. Książka ciekawa chociaż o nierównym poziomie. Kiedyś się tym zaczytywałem, ale mi przeszło. I trafiła do Krzysia, któremu jak dotąd chyba nie przeszło.

Krzysiu, bądź taki dobry i przypomnij dokładniejsze dane tej książki. Oczywiście, o ile jeszcze ją masz.
          Choć nie jestem Krzysiu to zgaduję, że chodzi o "Zamki w Polsce" Bohdana Guerquina swego czasu "biblię" wszytki zamkowych maniaków.

Comment

• kalifat
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.10
            • 1168

No to witam zamkowych piwoszy!!!
            Widzę, że rzeczywiście jest nas sporo (a szczególnie z w-wy). Niby zamków ci u Nas nie za wiele, więc sporo kilosów trzeba zrobić. A jednak bakcyl na nizinach działa. I o to chodzi.

Ja też mam różne fotki i czasem zamieszczam na swojej stronie, ale to taka ogólna stronka o podróżach.
            A stronę Słoniątka znam i może dałoby się coś pomóc w tej kwestii. Mało czasu, ale robota 'warta świeczki'.
            A tak w ogóle to może by zarządzić jakąś szarżę na stoliczną oberżę i coś zagadać.

ps. ostatnio ostro rozwija się forum na stronie MANIACY_ZAMKÓW
            bla bla bla

Comment

• Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

Nie będę ukrywał, że też jestem amatorem zamków i wszelakich ruin (szczerze mówiąc, wolę nawet zamki zrujnowane od kompletnych). I oczywiście zapisuję się na forumowe krajoznawcze wycieczki piwno-zamkowe.

Można zacząć od zwiedzenia warszawskich zamków - od moich ostatnich wizyt upłynął szmat czasu. Tłumaczy się to tym, że są one "pod ręką", więc jeszcze się zdąży zwiedzić...
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• sloniatko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1014

becik napisał(a)
                W ten weekend będę zdobywać dwa poznańskie zamki Później Brovarię
                A spotkać można sie przy okazji fotogrowania naszego Zamku Królewskiego i Zamku Ostrogskich, wstyd przyznać, najciemniej pod latarnią, tylko Zamek Ujazdowski w Warszawie odwiedziłem...
                Z tą latarnią to masz rację ja też jeszcze w serwisie nie zamieściałem opisu Zamku Królewskiego ani nie mam jego fotek, tak więc kiedy ...
                A co do Poznania to zamówiłem wydawnictwo Towarzystwa Miłośników Fortyfikacji z Poznania poświęcone poznańskiemu zamkowi (mam nadzieję że otrzymane awizo to właśnie to), więc ewentulnie chętnie się podzilę.

A i jeszcze jedno mam namiary na monografię zamku biskupiego w Wąbrzeźnie - dostępna tylko tam. Szczegóły wysyłam na PW

Comment

• sloniatko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1014

Myślę, że spotkanie warszawsich zamkowych-piwoszy jest nie uniknione , Tak wiec najpierw trzy warszawskie zamki a potem ta knajpka gdzie leją Ciechanów (przy Dworcu Powiśle). Do ustalenia pozostaje tylko termin ...

Comment

• Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 2003.02
                    • 7971

Znowu Stolyca ,a ja ?

Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

Comment

• kalifat
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.10
                      • 1168

Nawet ostatnio (no w maju) udało mi się byc na tym rumowisku w Wąbrzeżnie, więc chętnie oblukał bym tę monografię.

Pogoniarz PRZYŁĄCZ SIĘ ! ! !

ps. a właściwie to skoro tylko o ... średniowiecznych, to warszawskie zamki odpadają
                      Ostatnia zmiana dokonana przez kalifat; 2004-10-22, 12:40.
                      bla bla bla

Comment

• sloniatko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1014

kalifat napisał(a)
                        Nawet ostatnio (no w maju) udało mi się byc na tym rumowisku w Wąbrzeżnie, więc chętnie oblukał bym tę monografię.

Pogoniarz PRZYŁĄCZ SIĘ ! ! !

ps. a właściwie to skoro tylko o ... średniowiecznych, to warszawskie zamki odpadają
                        Myśle, że książeczkę dostanę w przyszłym tygodniu tak wiec jak się uda zoragnizować spotaknie to mogę ją na nie zabrać.
                        A co do sredniowieczności warszawskich zamków to ten królewski ma piwnice

Comment

• becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

pieczarek napisał(a)
                          Znam tę książkę, zapewne autorstwa Guergeina (mogłem przekręcić nazwisko autora gdyż nie pamiętam dokładnie).
                          Najświeższą pozycją z tego tematu są Zamki w Polsce wydane przez Arkady z 2002 bodajże roku.
                          Swoje trasy planuję własnie na podstawie tej pozycji oraz serii Zamków i Warowni w Polsce autorstwa Sypków wydawanych przez Almapress gdzie oprócz wspomnianych zamków są opisywane i sfotografowane grodziska (dla niewtajemniczonych nasypy ziemne na których kiedyś stały zamki bądź warownie, a w chwili obecnej nic po nich nie pozostało oprócz wałów lub pozostałości po fosie)
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 2899

Ja też po zameczkach chętnie chodze ale raczej bez specjalnych wypraw eksploratorskich.

W te wakacje udało mi się zobaczyć kilka zamków poza granicami Polski : Lwów oraz Bran i Rasnov w Rumunii.
                            pozdrawiam
                            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• sloniatko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1014

Tak gwoli ścisłości to pełny tytuł tego co wydało Arkady brzmi "Leksykon zamków w Polsce", ale to taki drobny szczegół. Ksiażką naprawdę godna polecenia chociaż zawiera pewne braki np. Chudowa na Ślasku.

Comment

• kalifat
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.10
                                • 1168

becik napisał(a)
                                Zamków i Warowni w Polsce autorstwa Sypków wydawanych przez Almapress gdzie oprócz wspomnianych zamków są opisywane i sfotografowane grodziska (dla niewtajemniczonych nasypy ziemne na których kiedyś stały zamki bądź warownie, a w chwili obecnej nic po nich nie pozostało oprócz wałów lub pozostałości po fosie)
                                A właśnie, czy jest tam grodzisko znalezione przy Lasku Bródnowskim?

więcej informacji na stronie http://www.targowek.waw.pl/przewodnik/grod.htm
                                bla bla bla

Comment