przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Kurczę. Jak bedę w Rzeszowie w przyszły weekend to postaram się tam pojechać i zrobić zdjęcie cegłom. Pokażę znajomemu konserwatorowi z Akadami Sztuk Pięknych, który jest specem od wątków i powie nam czy to wogóle jest starsze niż XIX wiek i się sprawa może wyjaśni.
    I to byłoby najlepsze rozwiązanie, szkoda, ze ja niestety takich znajomości nie mam
    Fotografując odkryte cegły musisz wziąć pod uwagę ewentualne późniejsze przebudowy.

ps. aha, jeszcze jedna rzecz, co do spichlerza można było wnosić po schodach pod arkadami?
    Last edited by becik; 2006-07-24, 18:51.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
      Wiem wiem, wszytsko wskazuje na to, ze jest to spichlerz ale wątpliwości mam nie tylko ja (z różańcowego kółka maniaków sredniowiecznych i wczesnorenesansowych obiektów obronnych ).
      Za - są nastepujące opinie (że był to zbór)
      [...]
      3. Czterospadowy dach, charakterystyczny dla zborów i dworów, spichlerze raczej miały dwuspadowy.
      4. Poziom okien, w spichlerzach były zazwyczaj na jednym poziomie, najczęściej pod dachem, tu są dwa, w tym jeden na wysokości...no właśnie co można by było w spichlerzu tak nisko połozyć
      5. charakerystyczna forma i układ okien, można powiedzieć, że identyczny jaki jest w na umieszczonym przeze mnie wcześniej zdjęciu zboru z końca XVIw. w Iwoniczu, również tu i tam są identycznie zakratowane.
      [...]
      Ad 3 - Zarówno dwory jak i spichlerze miewały rozmaite dachy: dwuspadowe, czterospadowe, naczółkowe, czy nawet mansardowe. W tym przypadku forma dachu nie jest argumentem ani za, ani przeciw.
      Ad 4 - Szczerze mówiąc nie przypominam sobie żadnego jednokondygnacyjnego spichlerza, a zjeździłem dziesiątki folwarków i widziałem wiele spichlerzy. Dwie kondygnacje to norma, a zdarzają się też spichlerze wyższe. Komunikacja między kondygnacjami miewała różne rozwiązania - zdarzały się drewniane i murowane schody zewnętrzne, czasem połączone z zewnętrzną galerią na wyższej kondygnacji.
      Ad 5 - Okna też nie są argumentem, bo równie dobrze mogą świadczyć za spichlerzem. Podobnie jak kraty, które mogły chronić okna spichlerza.
      Żeby jednoznacznie określić funkcję trzeba zajrzeć do środka.
      Architektura folwarczna była niekiedy bardzo bogata i urozmaicona. Jest zresztą trochę literatury na ten temat. Załączam zdjęcie okładki książki - albumu o architekturze folwarcznej w Wielkopolsce. Nie muszę chyba dodawać, że zdjęcie na okładce to właśnie spichlerz
      Attached Files
      Last edited by yendras; 2006-07-25, 09:23.

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Na spichlerzach nie znam się zupełnie więc w tej mierze zdaję się na Ciebie, czy możesz jednoznacznie stwierdzić, ze ten omawiany obiekt jest spichlerzem?
        Czy jest możliwe aby spichlerz posiadał wejscia pod arkadami jak jest w przypadku Brzózy? Przecież wnoszenie tam czegokolwiek byłoby utrudnione.
        Na spichlerze raczej nie zwracałem uwagi podczas wszelakich tras ale to co widziałem miały takie detale architektoniczne jakie opisałem.
        Wracając do Brzózy, niestety nie mam własnych zdjęć dworu w Zgłobieniu ale na stronie
        http://www.fortalicje.viapc.pl w zakładce katolog mozna znależć jego zdjęcie, bryła. układ okien, dachu jest bardzo podobny, nomen omen później też pełnił funkcję spichrza.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

Tak jak wspominałem wcześniej żeby jednoznacznie coś stwierdzić musiałbym obejrzeć to na żywo (np. ściany pod kątem ew. przemurowań okien) i najchętniej wejść do środka, a przynajmniej pozaglądać przez okna. Na podstawie jednego zdjęcia trudno coś jednoznacznie stwierdzić, niemniej wydaje mi się, że był to właśnie spichlerz - dlatego też odniosłem się doTwojego posta, w którym taką ewentualność poddawałeś w wątpliwość.

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Jednak wątpliwości mam dalej
            Czy spichlerz nie powinien posiadać swobodnego dostępu do środka?
            Ten ma wyjątkowo trudne biorąc pod uwagę arkady oraz schody....
            Widziałeś ten dwór w Zgłobieniu?

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

Nie zawsze spichlerze miały szerokie wjazdy jak stodoła. Nie wiem dokładnie jak funkcjonowały spichlerze, ale wydaje mi się, że i tak wnoszono tam wszystko w workach na plecach.
              Zgłobień wygląda jak wygląda (czyli kiepsko , ale ponoć okna były przebudowane (pomniejszone) i zachował się renesansowy portal. W przypadku Brzózy to tak naprawdę nie wiemy, czy w ogóle można ją datować wcześniej niż XIX wiek. A takie bezstylowe obiekty można zadatować tylko po technologii czyli cegła, nadproża, ew. sklepienia (jeśli są).
              Przy okazji strony www.fortalicje.viapc.pl przestrzegam przed uproszczeniami i błędami w części słownikowej (np. portal, wykusz, lamus) oraz opisowej (np. część o przyporach - przypora nie ma funkcji obronnej lecz czysto konstrukcyjną -istnienie przypory sugeruje, że pomieszczenie wewnątrz jest sklepione, bo przypora przenosi obiążenia sklepień).

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Dyskusja na temat tego obiektu toczy sie również na innym forum, tamże mojego znajomego z Rzeszowa dziwi fakt, że wg Wikipedii spichlerz budowano aż 3 lata. Kolejna sprawa, skoro Potockiego stać było na budowę takiego spichlerza to borąc pod uwagę rozległość terenu powinno ich być więcej natomiast w całej ordynacji jest tylko ten jeden jedyny.

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Gamzigrad (Serbia)

na wschodzie Serbii w dość słabo dostępnym miejscu znajduja sie ruiny rzymskiego pallatium z przełomu III/IV wieku naszej ery.
                  Na zdjęciu ponizej najlepiej zachowana część pallatium
                  Attached Files

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Gamzigrad (Serbia)

Całość naprawdę robi duże wrażenie biorąc też pod uwagę i duzy teren na którym znajdują sie ruiny zabudowań i murów. Tak to kiedys wyglądało
                    Attached Files

Comment

• becik
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Ciechocin

W małej miejscowości koło Torunia znajduje się dziś mało interesujący z pozoru obiekt. Z pozoru, gdyz wześniej była to średniowieczna, murowana wieżą biskupów włocławskich. Obecny wygląd zawdzięcza kilkukrotnym przebudowom. Na uwage zasługuje kartusz wmurowany w przednią część obecnego dworu
                      Attached Files

Comment

• Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Kolejna sprawa, skoro Potockiego stać było na budowę takiego spichlerza to borąc pod uwagę rozległość terenu powinno ich być więcej natomiast w całej ordynacji jest tylko ten jeden jedyny.
                        Bo pozostałe mogły być drewniane i nie przetrwać zawieruch historii. A po za tym na co spichlerze? Polscy ziemianie nie mieli w zwyczaju przetrzymywać w spichlerzach zboża na czasy kiedy będzie miało lepszą cenę niż w sezonie żniw w związku z czym sprzedawano od razu całe wymłucone zboże a to co chłopi mieli dla siebie to trzymali we własnych stodołach. Browary, gorzelnie i młyny posiadały własne 'magazyny'.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

No właśnie, więc w tym wypadku "spichlerz" można wykluczyć? Druga rzecz to moja duża powsciągliwość do informacji z Wikipedii. Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć, że był to budynek gorzelni. Z całego kompleksu tylko on miał ocaleć i w dość dobrym stanie, a reszta gdzie? Rozebrana na chlewiki? Najbliżesze zabudowania to kilka wiejskich chałup w odległości ok 150 m. Nie wierzę, że tak dokładnie by rozebrano pozostałe i główne budynki wspominanej w wikipedii gorzelni.

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Pustynia

W Pustyni na podkarpaciu znajduje się murowany dwór alkierzowy z połowy XVII wieku.
                            Piętrowy, częściowo podpiwniczony. Wokół dworu kilkuhektarowy zespół stawów. Dwór należał do Mikołaja Tarnowskiego, a od XIX wieku do 1945 roku do rodziny Raczyńskich. Obecnie własność prywatna. Nowi właściciele dobudowali drugą wieżę (pierwotnie dwór miał tylko jedną). Niestety ale nie pozwalaja obejrzeć dworu.
                            Attached Files

Comment

• Mistrzu
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.08
                              • 750

Czytam z zainteresowaniem ten wątek naszego forum i zauważyłem, że już od pewnego czasu nie dotyczy on już tylko zamków okresu średniowiecza. Może dobrym pomysłem byłaby zmiana tytułu wątku na np. przy piwie...o zamkach, dworach i budowlach obronnych?

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

Osiek Jasielski

W tej niewielkiej wsi znajdują się relikty niedużego i mało znanego rycerskiego zamku, najprawdopobniej z XIV wieku. Po zamku do dnia dzisiejszego zachowały się jedynie piwnice, a raczej ich część. Obiekt ten nigdy nie był badany.
                                Jedyne co można "pokazać" z tego zamku to część piwnic
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X