przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Rudno

Yendras, nie chce wdawać sie tu w dyskusje kto jest kim ale właśnie zaangażowanie p. Rekścia oraz całej masy innych osób nie będących ani architektami ani konserwatorami ani innymi decydentami zaowocowało w uratowanie zamku w Ciechanowie. Kwestie polityczne trzymajmy w polityce bo nie o tym jest temat.
    Sprawę Poznania mam nadzieję, poznamy niedługo bo tylko do września br jest zgoda na rozpoczecie prac budowalnych

A wracajac do zamków to poniżej jak dla mnie jedna z piękniejszych ruin. Dośc obszerny opis historii zamku mozna znależć tu:

wraz z wieloma innymi ciekawymi zdjęciami tego imonującego obiektu.
    Na chwilę przed burzą....
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Korzkiew

za:http://www.fortalicje.viapc.pl/

Dwór powstał w końcu XVI wieku. Wykorzystuje on w swych murach fragmenty murów wieży obronnej z XIV wieku. Ponieważ zbudowano go na wzgórzu nie zachowuje on renesansowych proporcji, przedkładając funkcjonalność nad wygląd. Od końca XIX wieku jest zrujnowany. W obecnym stuleciu kilkukrotnie podejmowano próby odbudowy. Pierwsza z nich, prowadzona przez PTTK, zakończyła się fiaskiem z uwagi na brak funduszy. Obecnie dwór jest własnością fundacji Pugetów, która ostro wzięła się za jego remont. Na miesiąc czerwiec 2007 jest juz otwarty, w srodku hotel jak i restauracja
      Attached Files
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Biały Kościół

za:http://www.jura.art.pl/pl/zamki.php?go=bialykos

Ta średniowieczna fortalicja z XIV w. położona jest w środkowej części Doliny Kluczwody na skale zwanej Zamczysko lub Zamkowej Skale (342 m n.p.m.).
        Na początku XIV w. wg obecnej wiedzy przypuszcza się, że powstał zamek należący do rycerskiego rodu Syrokomlów. Być może budowniczym zamku był rycerz z rodu Zaklików z Janowca herbu Syrokomla będący dziedzicem wsi Biały Kościół w 1389 r.
        Zamek krótko pełnił swoją funkcję gdyż w 2 połowie XIV w. albo z powodu przeniesienia siedziby rodowej do nowowybudowanej warowni w pobliskiej Korzkwi albo z powodu znacznego uszkodzenie fortalicji za sprawą obsunięcia się północno-zachodniego narożnika murów zamek w Białym Kościele został ostatecznie opuszczony i popadł w ruinę.
        W latach 1993-94 przeprowadzone zostały prace archeologiczne pozwalające lepiej poznać ten obiekt. W latach 60-tych i 70-tych często twierdzono, że to były pozostałości grodziska, zaś przed podjęciem badań wobec stosunkowo niewielu informacji historycznych o tej warowni przypuszczano, że była to co najwyżej strażnica z obronną wieżą mieszkalną i majdanem gospodarczym. Najnowsze badania S. Kołodziejskiego pozwoliły odsłonić spore partie nieznanych dotychczas murów oraz częściowo zrekonstruować zarys budowli. Na podstawie tych badań wykluczono możliwość istnienia w tym miejscu jedynie strażnicy, gdyż było to zbyt rozwinięte dzieło fortyfikacyjne.
        Attached Files

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Wola Justowska

obecnie dzielnica Krakowa.

Mimo obszernych opisów jak np tu: http://www.villa.org.pl/wd_rys.php
          to mało gdzie wspomina się, że Willa Decjusza powstała z przebudowy XV-wiecznej siedziby rycerskej
          Attached Files

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Gratulacje becik. Robi się imponujące dzieło. Mnie też pociąga ten temat i w miarę możliwości staram się takie przybytki odwiedzać jak gdzieś jestem. W okolicach Krakowa z kumplem robiliśmy wycieczki i większość zwiedziłem. Kiedyś jeździliśmy dalej, ale o tym innym razem. Przeglądnąłem pobieżnie temat i mam parę pytań, i takich tam.
            Generalna uwaga, jak piszesz o jakiejś małej miejscowości to pisz koło czego większego się znajduje (chyba, że wchodzą względy z tematu kolegi Pustepokoje).
            I tak w tym temacie:

Czy Nawojowa to wieś niedaleko Tenczyna, Rudna?
            Czy Wielka Wieś to ta obok Białego Kościoła?
            Zamek Melsztyn to ten potocznie zwany w Biskupicach Melsztyńskich, niedaleko Zakliczyna?

Przebudowują teraz Zakopiankę. Przesunęli jezdnię bliżej Raby. Kumpel się upiera, że jakieś ruiny zamku zburzyli. Czy to możliwe?

Korzkiew, byłem w 2003 i jak widzę na Twoim zdjęciu prace posunęły się do przodu.
            Rudno, ruiny faktycznie przepiękne. Tam nam wypadł nocleg (2003), chciałem tam na zamku nocować. Kumpel odwiódł mnie jednak, że mogą miejscowi po dyskotece podjechać sobie na imprezkę. I tak było. Nocom zjechali. A my bezpiecznie 100m od zamku spaliśmy na łąkach koło krzaczków.
            Głogoczów, kompletnie byłem nieświadom, że tam jest takie cuś. Teraz jak patrzę na mapę to widzę, że jest zaznaczone.

Piekary, na moich mapach jest to opisywane jako gród.
            Po drugiej stronie w Tyńcu tam gdzie jest Klasztor, też kiedyś był gród, warownia i zameczek, obok powstał klasztor, aż wszystko się połączyło w klasztor warowny. W innym miejscu w Tyńcu był inny gród.

Zebrzydowice, jak tam byłem w 2003, to szpital działał i pewien pacjent mnie opieprzył, że sobie tam wjechałem bez przepustki, za co został opieprzony przez pielęgniarkę. Inny chciał żebym go zabrał do Krakowa. Jak już się "obwąchaliśmy" pacjenci okazali się bardzo uczynni i wszyscy chcieli nam tłumaczyć jak jechać do klasztoru.
            Kraków Willa Decjusza, Byłem tam w 1999r na weselu koleżanki. Podobno taniej niż w ciasnawych lokalach w centrum. Pięknie to wszystko się prezentowało.
            Biały Kościół, czytałem gdzieś hipotezę, że ten rycerz nie dokończył w ogóle budowy i ród opuścił to miejsce.

To tyle na szybko. Następnym razem będzie bardziej konkretnie i rzeczowo. Na koniec jeszcze pytanie czy coś wiesz, albo ktoś, o zamku/dworze obronnym w Kalwarii Zebrzydowskiej. Jechałem tam z kumplem od klasztoru. Pytam miejscowych chłopaków jak tam dojechać. Oni patrzą po sobie, uśmieszki, i oświecają mnie, że zamek jest tam, w Lanckoronie. Dopiero jak im pokazałem mapę zaczęli gadać, że faktycznie tam w lesie są jakieś ruiny, ale właściwie tam nic nie ma. Ale drogę dobrze wskazali. Niewiele tego pozostało i nigdzie nie natrafiłem na żadne informacje.
            Last edited by MarcinKa; 2007-07-03, 23:13.
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem, kim jest pan Waldemar Rekść
              Byłym kandydatem LPR na prezydenta Gdyni. Zabytkami zajmuje się z pasji, ale fachowcem w tej dziedzinie nie jest. Działa też w Związku Szlachty Polskiej.

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                1. Generalna uwaga, jak piszesz o jakiejś małej miejscowości to pisz koło czego większego się znajduje (chyba, że wchodzą względy z tematu kolegi Pustepokoje).
                2. Czy Nawojowa to wieś niedaleko Tenczyna, Rudna?
                3. Czy Wielka Wieś to ta obok Białego Kościoła?
                4. Zamek Melsztyn to ten potocznie zwany w Biskupicach Melsztyńskich, niedaleko Zakliczyna?
                5. Przebudowują teraz Zakopiankę. Przesunęli jezdnię bliżej Raby. Kumpel się upiera, że jakieś ruiny zamku zburzyli. Czy to możliwe?
                6. Piekary, na moich mapach jest to opisywane jako gród.
                Po drugiej stronie w Tyńcu tam gdzie jest Klasztor, też kiedyś był gród, warownia i zameczek, obok powstał klasztor, aż wszystko się połączyło w klasztor warowny. W innym miejscu w Tyńcu był inny gród.
                7. Biały Kościół, czytałem gdzieś hipotezę, że ten rycerz nie dokończył w ogóle budowy i ród opuścił to miejsce.
                8. Na koniec jeszcze pytanie czy coś wiesz, albo ktoś, o zamku/dworze obronnym w Kalwarii Zebrzydowskiej. Jechałem tam z kumplem od klasztoru. Pytam miejscowych chłopaków jak tam dojechać. Oni patrzą po sobie, uśmieszki, i oświecają mnie, że zamek jest tam, w Lanckoronie. Dopiero jak im pokazałem mapę zaczęli gadać, że faktycznie tam w lesie są jakieś ruiny, ale właściwie tam nic nie ma. Ale drogę dobrze wskazali. Niewiele tego pozostało i nigdzie nie natrafiłem na żadne informacje.
                ad. 1 jak nie zapomnę
                ad. 2 Nawojowa koło Nowego Sącza
                ad. 3 Nie, to są resztki zamku Trzewlin, 3 km od Wojnicza
                ad. 4 kurcze, nie mam przy sobie żadnego atlasu, Melsztyn jest po drodze z N. Sącza do Tarnowa przez Wojnicz, po drodze ruiny widać po lewej stronie
                ad. 5 Raczej wątpliwe bo o niczym takim nie słyszałem, choć najblizej zakopianki jest zwalisko średniowiecznej wieży w Myślenicach, ale jest bezpieczne Koło Raby żadnego obiektu nie kojarzę
                ad. 6 Większość pierwszych zamczysk jest nazywana grodziskami, które kojarzą nam się najczęściej tylko z drewnianymi budowlami. W bardzo niewielu przypadkach okazuje się, że były na nich jednak jakieś murowane obiekty. W przypadku Piekar była to murowana wieża bądż był to murowany fundament pod drewniana wieżę.
                ad. 7 Tez te hipotezy czytałem, w przypadku wcześniejszych obiektów to tego nie da się juz chyba tak naprawdę zweryfikować. Podobnie sprawa wygląda z Trzewlinem
                ad. 8 Chodzi Ci o resztki na górze Żar? (od klasztoru w górę w las)

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                  ad. 1 jak nie zapomnę
                  ad. 4 kurcze, nie mam przy sobie żadnego atlasu, Melsztyn jest po drodze z N. Sącza do Tarnowa przez Wojnicz, po drodze ruiny widać po lewej stronie
                  ad. 5 Raczej wątpliwe bo o niczym takim nie słyszałem, choć najblizej zakopianki jest zwalisko średniowiecznej wieży w Myślenicach, ale jest bezpieczne Koło Raby żadnego obiektu nie kojarzę
                  ad. 6 Większość pierwszych zamczysk jest nazywana grodziskami, które kojarzą nam się najczęściej tylko z drewnianymi budowlami. W bardzo niewielu przypadkach okazuje się, że były na nich jednak jakieś murowane obiekty. W przypadku Piekar była to murowana wieża bądż był to murowany fundament pod drewniana wieżę.
                  ad. 8 Chodzi Ci o resztki na górze Żar? (od klasztoru w górę w las)
                  4 - Tak, tak o ten Melsztyn chodziło, Biskupice Melsztyńskie są obok, coś mi się pomieszało.
                  A słyszałeś, że jeszcze niedawno (a może i do teraz) w lasach koło zamku zamieszkiwał prawdziwy, oryginalny pustelnik?
                  Jeśli zaś o sam Zakliczyn chodzi to jest parę km dalej. W tym roku odzyskał prawa miejskie. Jest na uboczu i dobrze zachował atmosferę małomiasteczkowej prowincjonalnej Galicji. Przy jednej z dróg do rynku są piękne stare domy z takimi podcieniami. A sam rynek zdaje sie, że jest drugi po Krakowskim jeśli chodzi o wielkość (muszę to sprawdzić).
                  5 - Popytam jeszcze dokładnie kolegi.
                  6 - tam muszę się wybrać. Jak się sprężę to w 20 min. rowerem z domu dojadę.
                  8 - Bingo, czytaj s.25
                  Last edited by MarcinKa; 2007-07-04, 20:14.
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

4 - A słyszałeś, że jeszcze niedawno (a może i do teraz) w lasach koło zamku zamieszkiwał prawdziwy, oryginalny pustelnik?
                    6 - tam muszę się wybrać. Jak się sprężę to w 20 min. rowerem z domu dojadę.
                    8 - Bingo, czytaj s.25
                    4, niestety nie słyszałem, chyba nie mialem od kogo się dowiedzieć a nie wiem co by pustelnik zrobił gdybym zaczął go szukać
                    6, jest na trzeciej skale (na miejscu zorientujesz się o co chodzi
                    8, mimo położenia w sasiędztwie Kalwarii leży na terenie Barwałdu, jak pierwszy raz szukałem tych ruin własnie od strony Barwałdu to straciłem na to ponad 2 godziny, rok później jako polak mądry po szkodzie poszedłem tam ponownie od strony klasztoru, tylko 30 minut. Ale jako dobra przeprawę w małopolsce polecam ruiny zamku w Krościenku
                    Jako ciekawe miasto polecam Lipnicę Murowaną (choć pewnie przedstawiać jej nie trzeba, zachowały się tam resztki murow miejskich)

Comment

• MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2736

O pustelniku opowiadał mi kolega, który zwiedzał zamek z przewodnikiem, a i wcześniej coś mi się o uszy obiło.

W Krościenku byłem. Baze mieliśmy w Szczawnicy. Na Palenice wyciągiem, zejście do Dunajca, przeprawa łodziami, podejście na Sokolicę, Czertezik, zamek (nie znaczałem poza szlak i pamiętam, że to co było to w pokoju by się zmieściło), 3 Korony, zejście do Krościenka, bus do Szczawnicy. Przepiękna trasa.

Lipnica faktycznie piękna. Gdyby jeszcze obwodnice wybudowali. W tym roku Szymon z Lipnicy (figura za mną) został Świętym, pierwszym wyświęconym polakiem przez Benedykta.
                      Ładny mur obronny oglądałem w tym roku w Ślęży.
                      Attached Files

Comment

• arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

Nie mogłem się powstrzymać - co widać na tym zdjęciu? Ciebie Marcinie nie za bardzo, Szymona też wcale. Za to możemy stwierdzić, że mają tam utwardzony plac.

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

(...) zamek (nie znaczałem poza szlak i pamiętam, że to co było to w pokoju by się zmieściło), 3 Korony, zejście do Krościenka, bus do Szczawnicy. Przepiękna trasa.(...)
                          Na trasie i w miejscu tarasu widokowego faktycznie - zamku widać niewiele. Ja niestety złamałem przepisy i przelazłem za ogrodzenie, żeby zobaczyc go więcej i się nie rozczarowałem. Jeden z murów ciągnie się kilkanaście metrów do góry.
                          Zresztą te ruinki są jednymi z moich ulubionych, miejsce naprawdę klimatyczne a i w okazałości ten zamek musiał kiedyś pięknie wyglądać

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Branice

dziś także w granicach Krakowa

za: http://www.fortalicje.viapc.pl/

Ten zapewne jeden z najpiękniejszych dworów obronnych w Polsce powstał pod koniec XVI wieku. Jego właścicielem był Jan Branicki herbu Gryf, starosta niepołomicki, kasztelan biecki i żarnowski. Pracami budowlanymi kierował słynny włoski architekt Santi Gucci, który pełnił rolę nadwornego architekta Branickich. Prace wykończeniowe trwały do 1603 roku, a więc kilka lat po śmierci architekta. Prace Santi Guciego można też spotkać w kościele w Niepołomicach, gdzie projektował manierystyczną kaplicę grobową Branickich oraz na Wawelu, w kaplicy Batorych. Braniccy porzucili szybko dwór i przenieśli się do dworu "polskiego", który postawili tuż obok. Dotychczasowy dwór zaczął pełnić funkcję lamusa i niszczał. Od roku 1952 przeprowadzono prace, które nadały mu wcześniejszy, reprezentacyjny charakter, ale umownie nadal nazywa się go "lamusem". W budynku znajduje się oddział Muzeum Archeologicznego z Krakowa, mieści się tu niewielka wystawa, związana z wykopaliskami z okolic Nowej Huty.
                            Attached Files

Comment

• becik
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

Niepołomice

za: http://www.zamekkrolewski.com.pl/zamek.html

Król Kazimierz Wielki w połowie XIV wieku wybudował na skarpie pradoliny Wisły obszerny, gotycki zamek. Równocześnie powstała osada Niepołomice, pełniąca funkcje 'służebne' dla dworu i zamku. Z tego także okresu pochodzi kościół parafialny usytuowany po drugiej stronie zabytkowego rynku. Z zamku wyruszały wyprawy myśliwskie do pobliskiej Puszczy Niepołomickiej.
                              Dzieło Kazimierza kontynuowali następni królowie: Władysław Jagiełło, Zygmunt I Stary a następnie Zygmunt August, który zamkowi nadał obecny kształt czworoboku z wewnętrznym dziedzińcem. Zasługą królowej Bony byty ogrody włoskie usytuowane przy południowym skrzydle. Najazd Szwedów w połowie XVII w. przyniósł kres świetności tej królewskiej budowli. Po rozbiorze Polski w 1772 roku Zamek wraz z miastem przeszedł pod panowanie Austrii. Austriacy zmienili wystrój zamku przeznaczając go na koszary, rozebrali drugie piętro. W okresie międzywojennym i powojennym Zamek pełnił funkcje obiektu użyteczności publicznej. Od 1991 roku, gdy zamek stał się własnością Gminy Niepołomice, przystąpiono do kompleksowych prac renowacyjnych. Po kilku remontach i pracach adaptacyjnych, królewska siedziba odzyskuje swoją dawną świetność.
                              Attached Files

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

Wieliczka

Historia każdego z zamkowych budynków dośc dobrze opiana jest na stronie http://www.muzeum.wieliczka.pl/pl/zamek.html
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X