przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2 Wyświetlenie odpowiedzi
    Jej dzieje są bdb do odtworzenia gdyż Pszczyna zawsze leżała na szlaku handlowym wschód zachód, tak gdzieś od Lwowa i Krakowa ( Wieliczka, Bochnia ) aż do czeskiej Pragi i Berlina !

Wybierz ekskluzywne swetry moherowe, które zapewniają komfort i styl w chłodniejsze dni. Idealne połączenie luksusu i wygody.

www.pszczyna.pl

Skoro dzieje rezydencji średniowiecznej w Pszczynie są wg Ciebie bdb do odtworzenia to zamiast pisać tu rzucanych bez żadnego potwierdzenia merytorycznego stwierdzeń (bo podobnych, nic nie mówiących linków mogę tu dziesiątkami wrzucać) opisz dokładną historię zamku, (szczególnie interesuje mnie fundator oraz rok rozpoczęcia budowli) - chętnie się z nią zapoznam.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
      Skoro dzieje rezydencji średniowiecznej w Pszczynie są wg Ciebie bdb do odtworzenia to zamiast pisać tu rzucanych bez żadnego potwierdzenia merytorycznego stwierdzeń (bo podobnych, nic nie mówiących linków mogę tu dziesiątkami wrzucać) opisz dokładną historię zamku, (szczególnie interesuje mnie fundator oraz rok rozpoczęcia budowli) - chętnie się z nią zapoznam.

Napiszę napiszę skoro nie potrafisz korzystać z linków o jednej z najlepiej zachowanej rezydencji w Polsce !
      Wcześniej muszę spisać historię browaru(ów) na Pszczynie - cierpliwości.
      Dodam także późniejszą historię zamku w Tychach.

Comment

• becik
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Napiszę napiszę skoro nie potrafisz korzystać z linków o jednej z najlepiej zachowanej rezydencji w Polsce !
        Wcześniej muszę spisać historię browaru(ów) na Pszczynie - cierpliwości.
        Najlepiej zachowana i owszem ale rezydencja renesansowa, pisałeś, że doskonale jest Ci znana historia pierwotnegoo zamku i tego od Ciebie oczekuję.
        Zebyś nie powtarzał tego co napiszę to o pierwotnej rezydencji wiem tylko tyle, że murowana warownia powstała w miejscu drewnianego grodu (otoczonego wałami i palisadą), w drugiej połowie XIV wieku, za fundatorów uznaje się któregoś (mam nadzieję, że napiszesz którego) z książąt opawskich z czeskiej dynastii Przemyślidów. Tyle o genezie, im później tym więcej informacji ale o nich pisać nie będę gdyż wiem, że znasz doskonale początki pszczyńskiego zamku. Już się nie mogę doczekać aż podasz mi fundatora oraz daty, daty i jeszcze raz daty.
        Dodam tylko, że późniejsze rezydencjonalne przebudowy mnie nie interesują więc te fragmenty w historii możesz sobie odpuścić.

Zamek w Tychach ? Naprawdę przyprawiasz mnie dziś Ziomku o doskonały humor
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sloniatko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.02
          • 1014

Taaaak, zamek w Tychach to niewątpliwie ciekawostka już nie mogę się doczekać.
          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sloniatko Wyświetlenie odpowiedzi
            Taaaak, zamek w Tychach to niewątpliwie ciekawostka już nie mogę się doczekać.
            a ja myślałem, że znasz tę historię - nie byłeś nigdy w TBK lub na Giełdzie ?

Jeżeli jeszcze nie byłeś w TBK to musisz to nadrobić - tam wszystko Tobie opowiedzą, jeśli nie to zapytaj.

Comment

• ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

Najlepiej zachowana i owszem ale rezydencja renesansowa, pisałeś, że doskonale jest Ci znana historia pierwotnegoo zamku i tego od Ciebie oczekuję.
              Zebyś nie powtarzał tego co napiszę to o pierwotnej rezydencji wiem tylko tyle, że murowana warownia powstała w miejscu drewnianego grodu (otoczonego wałami i palisadą), w drugiej połowie XIV wieku, za fundatorów uznaje się któregoś (mam nadzieję, że napiszesz którego) z książąt opawskich z czeskiej dynastii Przemyślidów. Tyle o genezie, im później tym więcej informacji ale o nich pisać nie będę gdyż wiem, że znasz doskonale początki pszczyńskiego zamku. Już się nie mogę doczekać aż podasz mi fundatora oraz daty, daty i jeszcze raz daty.
              Dodam tylko, że późniejsze rezydencjonalne przebudowy mnie nie interesują więc te fragmenty w historii możesz sobie odpuścić.

Zamek w Tychach ? Naprawdę przyprawiasz mnie dziś Ziomku o doskonały humor
              Widzę, że się męczysz i jesteś bardzo szczegółowy. Szkoda, że tak ubogo napisałeś w pierwszym poście o Pszczynie. Jestem też zdumiony, że masz takie braki w wiedzy o zamkach, także tyskim - stojącym do dziś w Parku gdzie obecnie piwo leje Spiż !

Widocznie nigdy nie byłeś u nas w Tychach - zapraszam to Tobie pokażę perełki gśląskiej architektury.

Jeszcze jedno - Wawel budował Krak czy Krok a może Wąwel czy Wonwel ?
              A Ci pierwsi Piastowie to byli słowianami czy mieszańcami i przybyli z kosmosu - proszę o wytłumaczenie bo mam z tym problem ale to juz chyba w innym temacie !?

Odnośnie pszczyńskiego zamku to dodam co nie co ale czekam na browarowe wieści jak pisałem wcześniej, i ujmę to razem, żeby nie rąbać zbędnych postów. !
              Last edited by ZIOMEK2; 2007-07-12, 16:16.

Comment

• sloniatko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1014

a ja myślałem, że znasz tę historię - nie byłeś nigdy w TBK lub na Giełdzie ?

Jeżeli jeszcze nie byłeś w TBK to musisz to nadrobić - tam wszystko Tobie opowiedzą, jeśli nie to zapytaj.
                Kolego piszesz jak Maciarewicz, dużo słów z których nic nie wynika Może jednak uchylisz rąbka tajemnicy o tym tajemniczym zamku.

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Widzę, że się męczysz i jesteś bardzo szczegółowy. Szkoda, że tak ubogo napisałeś w pierwszym poście o Pszczynie. Jestem też zdumiony, że masz takie braki w wiedzy o zamkach, także tyskim - stojącym do dziś w Parku gdzie obecnie piwo leje Spiż !

Widocznie nigdy nie byłeś u nas w Tychach - zapraszam to Tobie pokażę perełki gśląskiej architektury.

Jeszcze jedno - Wawel budował Krak czy Krok a może Wąwel czy Wonwel ?
                  A Ci pierwsi Piastowie to byli słowianami czy mieszańcami i przybyli z kosmosu - proszę o wytłumaczenie bo mam z tym problem ale to juz chyba w innym temacie !?

Odnośnie pszczyńskiego zamku to dodam co nie co ale czekam na browarowe wieści jak pisałem wcześniej, i ujmę to razem, żeby nie rąbać zbędnych postów. !
                  A Ty jesteś Polak, Hanys czy Niemiec? Bo sądzę, że dostanę zaraz kosmiczną odpowiedź na temat pochodzenia pierwszych Piastów

O "zamku" tyskim mam zero informacji, z prostej przyczyny, nigdy tam takiego nie było, nie wiem o czym piszesz i nie wiem co za obiekt uważasz za zamek, pewnie jak większość "mądrych" jakiś neogotycki pałacyk. Ciekawe co wspólnego z zamkiem ma Spiż czy TBK? Ciekawe kto jeszcze opowiada, barman czy kelnerka?

Bardzo chętnie porównam swoją zamkową niewiedzę z Twoja erudycją w temacie kastellologi. Tylko nie wiem co w czekaniu na browarowe wieści z Pszczyny przeszkadza Ci napisanie całej historii średniowiecznej pszczyńskiego zamku.

Zamiast lać tu wodę, że coś wiesz ale nie powiesz bądź powiesz później to zachowaj się jak facet, pisz konkrety bez trzepania ozorem jak stara panna że coś napiszesz bo mogę pomyśleć że jesteś przysłowiową krową która dużo ryczy za to mało mleka daje.

Jak już pieprzyć to konkretnie, a nie byle jak, byle gdzie, byle z kim.
                  Czekam na dokładny historyczny opis zamku w Pszczynie, a nie na lanie wody.

Comment

• sloniatko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1014

Beciku ależ żeś się uniósł

Comment

• becik
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sloniatko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Beciku ależ żeś się uniósł
                      Ależ Szanowny Kolego, ja się nie unoszę, stwierdzam fakty

Comment

• ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

A Ty jesteś Polak, Hanys czy Niemiec? Bo sądzę, że dostanę zaraz kosmiczną odpowiedź na temat pochodzenia pierwszych Piastów

O "zamku" tyskim mam zero informacji, z prostej przyczyny, nigdy tam takiego nie było, nie wiem o czym piszesz i nie wiem co za obiekt uważasz za zamek, pewnie jak większość "mądrych" jakiś neogotycki pałacyk. Ciekawe co wspólnego z zamkiem ma Spiż czy TBK? Ciekawe kto jeszcze opowiada, barman czy kelnerka?

Bardzo chętnie porównam swoją zamkową niewiedzę z Twoja erudycją w temacie kastellologi. Tylko nie wiem co w czekaniu na browarowe wieści z Pszczyny przeszkadza Ci napisanie całej historii średniowiecznej pszczyńskiego zamku.

Zamiast lać tu wodę, że coś wiesz ale nie powiesz bądź powiesz później to zachowaj się jak facet, pisz konkrety bez trzepania ozorem jak stara panna że coś napiszesz bo mogę pomyśleć że jesteś przysłowiową krową która dużo ryczy za to mało mleka daje.

Jak już pieprzyć to konkretnie, a nie byle jak, byle gdzie, byle z kim.
                        Czekam na dokładny historyczny opis zamku w Pszczynie, a nie na lanie wody.
                        Twoja agresja wypływa z prostej niewiedzy, nie zadowolę cię !
                        Nie mam ochoty kłócić się z Tobą kolejny raz i Twoje żądania nie zostaną spełnione - szukaj a znajdziesz - życzę zdrowia !
                        PS
                        Krową raczej nie jestem, raczej kotem a na pewno nie takim prostakiem jak ty !

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Twoja agresja wypływa z prostej niewiedzy, nie zadowolę cię !
                          Nie mam ochoty kłócić się z Tobą kolejny raz i Twoje żądania nie zostaną spełnione - szukaj a znajdziesz - życzę zdrowia !
                          PS
                          Krową raczej nie jestem, raczej kotem a na pewno nie takim prostakiem jak ty !
                          Świetna improwizacja
                          Oczywiście, że mnie nie zadowolisz, nawet do tego bym nie dopuścił
                          Tak jak sądziłem, klepiesz dla samego klepania, chwalisz się swoją wiedzą na jakiś temat, której dee facto nie masz. Bo ja się potrafię przyznać, że nie znam początków warowni pszczyńskiej oraz, że nie wiem nic o zamku w Tychach (którego tam nigdy nie było, Tychy nawet nie miały dworu obronnego) no chyba, ze tak jak pisałem, zamkiem nazwiesz jakiś neogotyk, część browaru z wieżyczką czy jakiś pałacyk ale aż o taką ignorancję Ciebie nie podejrzewam, bobyś się tylko ośmieszył.
                          Stwierdziłeś sam, ze początki są bardzo dobrze znane, podałeś sensację o zamku w Tychach i co? Pod pozorem mojej agresji napisałeś, że mam sobie szukac i znależć? Tak jak sądziłem, nie potrafisz wyjść z twarzą, migasz się z informacjami bo doskonale wiesz że piszesz rzeczy nie mając o nich żadnego pojęcia.
                          Powtórzę jeszcze raz; jesteś jak krowa, która dużo ryczy, a mało mleka daje. Swoim postem tylko to potwierdziłeś.
                          I zamiast kontynuować dyskusję i udowodnić moją niewiedzę w temacie, a swoją rację; wycofujesz się nie mając odwagi przyznać się do błędu.
                          Prostakiem Cię nie nazwę - nie muszę.

ps, chociaż Słoniątkowi napisz historię o tyskim zamku
                          Last edited by becik; 2007-07-13, 11:01.

Comment

• pieczarek
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.06
                            • 5011

Historia zamku w Tychach:
                            1. Na początku był chaos.
                            2. Potem była śląska puszcza.
                            3. W tej puszczy w roku 1685 zbudowano dworek myśliwski. Kilkadziesiąt lat później przebudowano go. Powstało coś, co po dzień dzisiejszy nazywamy pałacykiem Promniców.
                            5. Tychy się rozrastają, w okresie międzywojennym liczą już kilkanaście tysięcy ludzi.
                            6. Tychy nadal się rozrastają.
                            7. Jak każde gwałtownie rozwijające się miasto potrzebują mieć swoje zaplecze historyczne.
                            8. W głowie Ziomka2 rodzi się pomysł zakwalifikowania pałacyku Promniców do kategorii średniowiecznych zamków.
                            9. Rok 2007 - Ziomek2 informuje o tym fakcie na stronie browar.biz
                            10. A głupi Becik niczego nie rozumie.

Comment

• arcy
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.07
                              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Historia zamku w Tychach:
                              1. Na początku był chaos.
                              2. Potem była śląska puszcza.
                              3. W tej puszczy w roku 1685 zbudowano dworek myśliwski. Kilkadziesiąt lat później przebudowano go. Powstało coś, co po dzień dzisiejszy nazywamy pałacykiem Promniców.
                              5. Tychy się rozrastają, w okresie międzywojennym liczą już kilkanaście tysięcy ludzi.
                              6. Tychy nadal się rozrastają.
                              7. Jak każde gwałtownie rozwijające się miasto potrzebują mieć swoje zaplecze historyczne.
                              8. W głowie Ziomka2 rodzi się pomysł zakwalifikowania pałacyku Promniców do kategorii średniowiecznych zamków.
                              9. Rok 2007 - Ziomek2 informuje o tym fakcie na stronie browar.biz
                              10. A głupi Becik niczego nie rozumie.
                              Nie pisz takich rzeczy gdy jestem w pracy, bo wyglądam głupio parskając śmiechem.

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

1. Mądry Pieczarek jest ślepy i nie widzi, że Becik napisał: no chyba, (...)zamkiem nazwiesz jakiś neogotyk, część browaru z wieżyczką czy jakiś pałacyk

2. Mądry Pieczarek, tak zawsze odwołujący się do faktów, tym razem od faktów odbiega i nie pomyśli, że dla jednego zamek to zamek, w dosłownym znaczeniu tego słowa (architektonicznym) mimo, że dla drugiego zamkiem może byc szopa na podwórku sąsiada

3. Głupi Pieczarek nie pomyślał, że Becik wie doskonale, że chodzi o pałac Promniców zwany także zameczkiem myśliwskim, tylko że dalej ciągnał temat aby udowodnić Ziomkowi, ze nie wszystko złoto co się świeci czyli, że zamek tak naprawdę zamkiem nie jest.

No i Mądry Pieczarek nic jakoś nie wspomniał o bardzo dobrych opracowaniach nt zamku pszczyńskiego ale sądzę, że jest to tylko chwilowa minutka zapomnienia i zaraz nam ją wszystkim opisze
                                Last edited by becik; 2007-07-13, 12:04.

Comment

Przetwarzanie...
                                X