przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • breslauer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 2690

Z dolnośląskich klimatów warto naprawdę zobaczyć Świny wraz z mieszczącym się obok średniowiecznym kościółkiem, w którym znajdują się sarkofagi dawnych właścicieli Świn - rodu von Schweinichen. Duże wrażenie może zrobić kilkusetletni bluszcz rosnący przy głównej wieży mieszkalnej.
    Warto też zobaczyć zamek Grodziec (ten od szwedzkiego realty show). Jest to też w jakimś stopniu wariacja z przełomu XIX i XX w., ale również powstała na bazie średniowiecznej budowli. Poza tym Grodziec leży o rzut kamieniem od Lwówka, co też jest niebagatelną rzeczą, jeśli by kogoś pragnienie męczyło. A i w samym Lwówku warto zobaczyć pozostałości miejskich umocnień z zachowanymi licznymi basztami.

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

breslauer napisał(a)
      Warto też zobaczyć zamek Grodziec. Jest to też w jakimś stopniu wariacja z przełomu XIX i XX w., ale również powstała na bazie średniowiecznej budowli.
      Nie dam saobie teraz ręki uciąć, ale coś mi się w głowie kołacze, że Grodziec był przebudowywany również przez Bodo Ebhardta (tego architekta od Czochy).

Comment

• breslauer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 2690

yendras napisał(a)
        Lubię też pałace, którym w XIX wieku nadawano romantyczno - zamkową stylizację, np. Kopice czy też Moszna.
        W tym samym duchu jest zrobiony pałac w Bożkowie koło Kłodzka.

Choć Kopice i Moszna to już bardziej Opolszczyzna, to też mi się podobają, z tym że Moszna miała więcej szczęścia ... Sanatorium dla nerwicowców jednak okazało się "szczęśliwym" lokatorem i dzięki temu pałac - jako tako - jeszcze stoi. Natomiast Kopice ... mimo że prywatne .. ehhh. Od znajomego z Brzegu wiem, że facet który kupił kiedyś Kopice za grosze w ogóle nie jest zainteresowany tym zabytkiem.

Comment

• breslauer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 2690

yendras napisał(a)
          Nie dam saobie teraz ręki uciąć, ale coś mi się w głowie kołacze, że Grodziec był przebudowywany również przez Bodo Ebhardta (tego architekta od Czochy).
          Zgadza się. To zapraszam na www.zamekgrodziec.prv.pl

Comment

• breslauer
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 2690

breslauer napisał(a)
            W tym samym duchu jest zrobiony pałac w Bożkowie koło Kłodzka.
            Zdjęcia do obejrzenia na www.bozkow.prv.pl

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

Moszna ma bardzo dobrze zachowany wystrój wnętrz z rewelacyjnym Pokojem Pana (gdyby ktoś miał wątpliwości wyjaśniam, że oglądałem wnętrza nie w charakterze pensjonariusza sanatorium )

W Bożkowie spędziłem trzy długie tygodnie na praktyce studenckiej. Spaliśmy w internacie, ale cztery razy dziennie mijaliśmy pałac przechodząc przez park do sklepiku pani Gwoździowej na piwo. To wtedy pierwszy i ostatni raz w życiu pijałem "Ślężę" z browaru w Sobótce.

Comment

• breslauer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 2690

yendras napisał(a)
                Moszna ma bardzo dobrze zachowany wystrój wnętrz z rewelacyjnym Pokojem Pana (gdyby ktoś miał wątpliwości wyjaśniam, że oglądałem wnętrza nie w charakterze pensjonariusza sanatorium )

W Bożkowie spędziłem trzy długie tygodnie na praktyce studenckiej. Spaliśmy w internacie, ale cztery razy dziennie mijaliśmy pałac przechodząc przez park do sklepiku pani Gwoździowej na piwo. To wtedy pierwszy i ostatni raz w życiu pijałem "Ślężę" z browaru w Sobótce.
                No to widzę, że jesteś w temacie
                A co do zamku Cisy, o którym wspomniałem wcześniej, to znalazłem w sieci coś takiego: www.hm.pl/zamki/zamki/cisy.html

Comment

• kalifat
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.10
                  • 1168

yendras napisał(a)
                  Tak jest (ale to już potwierdził breslauer). Ale pan Ebhardt, o ile dobrze pamiętam, maczał swoje palce także przy renowacji zamku w Bytowie. Inna sprawa, że główną jego działalnością było opracowanie renowacji, ale chyba część tych prac wykonano wg. tego projektu. Także powstało kiedyś opracowanie dla zamku w Nidzicy tegoż autora, ale nie wiem co się z tym opracowaniem stało.

Zresztą pan Ebhardt zjeździł całą Europę (dział m.in. na zamkach Haut-Koenigsbourg w Alzacji, Catello Nuovo w Weronie czy wreszcie w Niemczech przy zamkach Marksburg, Coburg, Burgenkunde, pałac w Friedersdorfie).
                  W iternecie na pewno znajdziecie duzo informacji o tych obiektach.
                  bla bla bla

Comment

• yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

kalifat napisał(a)
                    [...] Catello Nuovo w Weronie [...]
                    Skoro już jesteśmy przy Włoszech to polecam Castel del Monte - niesamowity zamek Fryderyka Hochenstaufa w Apulii.

Comment

• kalifat
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.10
                      • 1168

yendras napisał(a)
                      Skoro już jesteśmy przy Włoszech to polecam Castel del Monte - niesamowity zamek Fryderyka Hochenstaufa w Apulii.
                      Powiem po prostu ŁAŁ
                      No rewelka !!!
                      Znalazłem w sieci taki adres
                      Castel del Monte, gdzie jest kilka odnośników do owego cudeńka.
                      Już pierwszy z nich to opis zamku i cała geometria tego konceptu. Polecam analizę, bo chyba warto.
                      bla bla bla

Comment

• breslauer
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 2690

A tak wracając na Dolny Śląsk , to przecież nie można zapomnieć o Zamku na wodzie w Wojnowicach , który niegdyś należał do rodu Bonerów. Tak, tak, tych samych Bonerów, którzy byli właścicielami Ogrodzieńca i na których cześć nazywane jest piwo z Browaru na Jurze.

Comment

• breslauer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 2690

Jeszcze kontunuując piwne powiązania zamków:
                          Zamek w Sobótce-Górce, którego zdjęcia można zobaczyć choćby na stronie warownia.pl czy Urzędu Miasta i Gminy Sobótka , to dawny klasztor augustianów, do którego należał leżący nieopodal browar.
                          Tak dla informacji ogólnej: browar Sobótka nie znajduje, tfu, nie znajdował się, w samej Sobótce, a właśnie w Górce. Jest to jednak kilka kilometrów różnicy, więc jakby ktoś przyjechał do Sobótki szukać browaru, to może się zdziwić. Jakby jednak ktoś do Górki już dotarł, to zachęcam do obejrzenia oprócz browaru również zamku.

Comment

• sloniatko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1014

W najbliższy długi weekend (11-14 listopada) planuję 1 lub 2 dniową wycieczkę na zamki w stronę Torunia (Bobrowniki, Raciażek, Mała Nieszawka, Złotoria oraz zamki toruńskie), czy są chetni ??
                            Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

W najbliższy długi weekend jest Minizlot dla twardzieli . Wśród licznych atrakcji mogą znaleźć się i zamki, np. w Lublinie, Kraśniku...
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• breslauer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 2690

Nie da się również ukryć, że Zlot Mięczaków , który również będzie odbywał się w długi łykend, będzie okazją do obejrzenia przecudnych dolnośląskich zamków.

Comment

Przetwarzanie...
                                X