Podróżując w ostatni weekend mieliśmy okazję zobaczyć w bliska zamek krzyżacki w Radzyńiu Chełmińskim. Muszę przyznać, że robi wrażenie.
przy piwku o ... średniowiecznych zamkach
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaPodróżując w ostatni weekend mieliśmy okazję zobaczyć w bliska zamek krzyżacki w Radzyńiu Chełmińskim. Muszę przyznać, że robi wrażenie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikpetycja jest przeciwko odbudowie zamku w poniższej, juz zatwierdzionej zwycięskiej formie jak na załączonym obrazkuLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotCo to,apartamentowiec?
za:http://www.naszdziennik.pl/index.php...18&id=kl11.txt
Jaka będzie przyszłość zamku książąt mazowieckich w Ciechanowie? Czy na jego dziedzińcu powstanie nowoczesny hangar na sale wystawowe? Zdaniem architektów konserwatorów, takie rozwiązanie nie tylko spowoduje utratę historycznego charakteru zamku, ale może także przyczynić się do jego zniszczenia.
O konflikt w środowiskach naukowych przy projekcie rewitalizacji zamku zapytaliśmy dyrektor Muzeum Szlachty Mazowieckiej, Hannę Długoszewską-Nadratowską. - Wybrany projekt był konsultowany przez takich uczonych, jak: dr Danuta Kłosek-Kozłowska, dr Janusz Stępkowski i Leszek Czapski, którzy znajdują się na liście Stowarzyszenia Konserwatorów Polskich - mówi pani dyrektor. Jej zdaniem, mamy tu do czynienia z konfliktem ludzi podchodzących do problemów konserwacji w sposób naukowy z ludźmi kochającymi zabytki. Jest to zderzenie profesjonalistów z miłośnikami. Według Długoszewskiej-Nadratowskiej, poglądy tych ostatnich zasługują na szacunek, ale są trochę przesadzone. Odnosząc się do propozycji rekonstrukcji historycznej zamku, przedstawioną przez dr inż. Marię Ludwikę Lewicką-Cempe, pani dyrektor stwierdziła, że była to tylko artystyczna wizja zamku, niemająca nic wspólnego z prawdą. - Nie ma podstaw naukowych do historycznej rekonstrukcji obiektu - zapewnia Długoszewska-Nadratowska.
Natomiast zdaniem pani dr Lewickiej, są dowody historyczne i archeologiczne na rekonstrukcję zamku. Można np. zrekonstruować jego wygląd z I połowy XVI wieku. Swoją pracę na temat wyglądu obiektu konsultowała ona z wybitnymi specjalistami: prof. Marią Brykowską i dr. Robertem Kunklem. - Dzwonili do mnie archeolodzy, którzy badali obiekt, twierdząc, że są bezwzględne podstawy do rekonstrukcji całej bryły zamku, jedyne wątpliwości dotyczą kształtu otworów okiennych od strony dziedzińca - mówi Lewicka. Dowody przedstawione przez nią zostały jednak zignorowane. - Mamy tu do czynienia z sytuacją, kiedy konserwacją zajmują się urbaniści, którzy nie orientują się w ochronie obiektów zabytkowych - mówi Lewicka. Według niej, urbanista patrzy na zabytek jako na tło dla nowej kreacji architektonicznej. Ochrona i rekonstrukcja obiektów zabytkowych to domena innej gałęzi nauki - architektów konserwatorów i architektów badaczy. Wiedzę o tym uzyskuje się nie tylko przez studia, ale przez długie, nawet trzydziestoletnie, doświadczenie uzyskiwane także w trakcie badań terenowych we współpracy z archeologami. Przyjęty projekt dr. Marka Kleczkowskiego nie tylko spowoduje utratę historycznego charakteru zamku, ale może też przyczynić się do jego zniszczenia - ostrzega Lewicka.
Zdaniem Jana Kasprzyka, rzecznika Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, kierownik delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Ciechanowie jest upoważniony do udzielania zezwoleń na tego typu projekty, i takiego zezwolenia udzielił w listopadzie ubiegłego roku. Istnieje możliwość odwołania się od tej decyzji do generalnego konserwatora zabytków, ale jak dotąd takie odwołanie nie wpłynęło. Natomiast protest otrzymała Główna Komisja Konserwatorska, która go rozpatrzy. Generalny konserwator zabytków weźmie pod uwagę opinię tej komisji i może w trybie nadzwyczajnym unieważnić decyzję kierownika Delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków.
Jacek DytkowskiLast edited by becik; 2007-04-20, 21:09.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikOdnosząc się do propozycji rekonstrukcji historycznej zamku, przedstawioną przez dr inż. Marię Ludwikę Lewicką-Cempe, pani dyrektor stwierdziła, że była to tylko artystyczna wizja zamku, niemająca nic wspólnego z prawdą. - Nie ma podstaw naukowych do historycznej rekonstrukcji obiektu - zapewnia Długoszewska-Nadratowska.
Natomiast zdaniem pani dr Lewickiej, są dowody historyczne i archeologiczne na rekonstrukcję zamku. Można np. zrekonstruować jego wygląd z I połowy XVI wieku.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikponiżej projekt o który walczą miłośnicy historii i ciechanowskiego zamku, róznica chyba jest zdecydowana?Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Krasnobród
Dwór obronny został wzniesiony w I poł. XVII wieku w wyniku przebudowania wcześniejszego założenia. Jego właścicielami byli m.in Leszczyńscy, Zamoyscy, Lipscy i Tarnowscy. Obecnie istniejący tu pałac został wzniesiony w drugiej połowie XVIII wieku i zachował w fundamentach i w dolnej części pierwotnego muru. Na zdjęciu poniżej część pałacu kryjąca w sobie mury starszego założebiaGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Witam ,pozdrawiam
mam okazje pracowac przy rekonstrukcji-renowacji starych zamkqw .Mialem okazje byc we francji ,niemczech itd ,i tam pracowac oczywiscie przy zamkach ,mam tez spora wiedze o zamkach w polsce -nie jestem ,ze tak powiem profesorem z tego tematu,ale pasja z tym zwiazana jest napewno ,jezeli w czyms moge pomqc na ten temat ,to pomoge taki jestem.
pozdrawiam nara.
ps -"skarby sa,ale nie wszystkie odnalezione"-adnomin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adnomin Wyświetlenie odpowiedziWitam ,pozdrawiam
mam okazje pracowac przy rekonstrukcji-renowacji starych zamkqw .Mialem okazje byc we francji ,niemczech itd ,i tam pracowac oczywiscie przy zamkach ,mam tez spora wiedze o zamkach w polsce -nie jestem ,ze tak powiem profesorem z tego tematu,ale pasja z tym zwiazana jest napewno ,jezeli w czyms moge pomqc na ten temat ,to pomoge taki jestem.
pozdrawiam nara.
ps -"skarby sa,ale nie wszystkie odnalezione"-adnomin- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adnomin Wyświetlenie odpowiedzichaos ,jest po to zeby wywolac panike ,a ja nie mam zamiaru tego robic .pozdrawiam. a ogqlnie to kim jestesGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adnomin Wyświetlenie odpowiedzizdaje sie ze to pomylka ,niejaki art mial byc odbiorca,pozdrawiam
ps .mialo nie byc paniki
No i trudno mówić o tego typu pomyłce na forum publicznym.Last edited by adam16; 2007-04-27, 20:04.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
Comment