przy piwku o ... średniowiecznych zamkach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

kalifat napisał(a)
    A właśnie, czy jest tam grodzisko znalezione przy Lasku Bródnowskim?

więcej informacji na stronie http://www.targowek.waw.pl/przewodnik/grod.htm
    grodzisko na Bródnie jest
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

pieczarek napisał(a)
      ...Krzysiu, bądź taki dobry i przypomnij dokładniejsze dane tej książki. Oczywiście, o ile jeszcze ją masz.
      Przypomnę, jak tylko ją namierzę. Jest gdzieś w domu. Rzeczywiście była to topowa publikacja o zamkach w tamtym okresie. Teraz sporo się zdezaktualizowała, ale i tak jest w niej sporo podstawowych informacji.

To, co się obecnie teraz publikuje, trzeba oglądać po dobrą lupą badawczą. Namnożyło się niemało hochsztaplerów, którzy przekazują nieraz w książkach bajki z mchu i paproci, aby tylko wyciągnąć trochę szmalu od frajerów.

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

sloniatko napisał(a)
        Tak gwoli ścisłości to pełny tytuł tego co wydało Arkady brzmi "Leksykon zamków w Polsce", ale to taki drobny szczegół. Ksiażką naprawdę godna polecenia chociaż zawiera pewne braki np. Chudowa na Ślasku.
        No właśnie. Chudów. Dzięki niedawnym badaniom archeologicznym odkryto tam pozostałości browaru.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

To i ja się przyznam do niejakiego maniactwa zamkowo-forteczno-odkrywczego I jak przyjda cieplejsze dni to może się gdzieś razem wybierzemy?
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• zgrredek
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.10
            • 315

Też uwielbiam zamczyska, ale prawdziwym maniakiem jest mój brat. Ma na ścianie ,,Mapę zamków polskich" z powtykanymi w nią czerwonymi chorągiewkami. Kiedykolwiek jedziemy gdzieś w Polskę, to zawsze musimy coś po drodze zaliczyć. Na giełdy do Żywca jedziemy coraz to nowymi trasami (i coraz dłuższymi).
            www.collections.pl
            Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

pjenknik napisał(a)
              ... I jak przyjda cieplejsze dni to może się gdzieś razem wybierzemy?
              Dzisiaj był cieplejszy dzień. Po drodze z Tychów zwiedziłem wraz z ekipą Fort Wodny w Nysie. Przypadkiem natknęliśmy sie na grupę rekrutów dowodzoną przez Marka Szczerskiego, komendanta twierdzy. Oprowadzałem po ich izbie pamiątek jakąś przypadkową wycieczkę panien z Nysy. Jestem z siebie dumny, bo dobrze wypadłem - mówiłem tak przekonująco, że sam prawie uwierzyłem w to, co mówiłem.

Comment

• kiszot
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8110

Ja ostatnio byłem tylko w Ogrodzieńcu( to takie oklepane)i Będzinie.Może przed zimą jeszcze coś zaliczę.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Standarte
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.08
                  • 467

Ja również zaliczam się do grona miłośników zamków.

Zamek Smoleń

Poniższe zdjęcie przedstawia zamek Wleń. Widoczny na pierwszym planie wielokątny mur (poniżej donżonu) pochodzi z XII wieku i jest kojarzony z działalnością księcia Bolesława Wysokiego. Wleń to jeden z najstarszych murowanych zamków na ziemiach polskich. Pozdrawiam miłośników zamczysk z całej Polski.
                  Attached Files

Comment

• dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

Również pozdrawiam miłośników zamków (i w ogóle fortyfikacji) Ja ostatnio odwiedziłem ruiny zamku w Inowłodzu. Same ruiny są zabezpieczone i prawie przypominają park czy skalniak, ale będąc po raz kolejny w Inowłodzu chciałem skonfrontować je z książką pt "Średniowieczne zamki między Prosną i Pilicą" Polecam tą sympatyczną publikację. Autorem jest Tadeusz Poklewski - Koziełł.
                    Dziku

Comment

• pieczarek
                      • 2001.06
                      • 5011

Mam pytanie do Was - "średniowiecznych zamkowiczów". Czy Wasze zainteresowanie ogranicza się do "oglądactwa" zamków, czy też jest nieco szersze i obejmuje np. teorię fortyfikacji?
                      Gdy jestem gdzieś z Krzysiem, zapalonym entuzjastą wszelkiego rodzaju umocnień, to potrafi on zwykle powiedzieć jakie umocnienia obejrzymy za zakrętem, jaki bunkier będzie kolejnym w zespole umocnień. Chodziłem z nim po Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym ("Ostwall" z lat 1935-1938) i z wyprzedzeniem kilku kilometrów mówił co będzie za kolejnym wzgórzem. Byłem z nim w Mieszkowicach i dokładnie mówił co będziemy widzieli za kolejnym zakrętem, za kolejną basztą tego średniowiecznego miasteczka. Był w tych Mieszkowicach po raz pierwszy, a poruszał się jak po starych śmieciach. Przypuszczam, że tak samo by opowiadał o dowolnym zamku, forcie, twierdzy. No więc powtarzam pytanie: czy Wasze zainteresowania zamkami są takie turystyczno-widokowe, czy też wiążą się z głębszym wgryzaniem w historię. Absolutnie nie chcę wartościować, po prostu pytam ze zwykłej ciekawości.

Comment

• grzeber
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2002.05
                        • 2879

Moje zainteresowanie jest tylko turystyczno-widokowe. Nejczęściej zamki te zwiedzam przy okazji wyjazdów a nie specjalnych zamkowych eskapad.
                        pozdrawiam
                        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• dziku
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.12
                          • 1992

Moje zainteresowanie fortyfikacjami też jest tylko turystyczno widokowe. Literaturę i mapy zabieram dla picu. Kilka razy w to samo miejsce jeżdżę z przyzwyczajenia.
                          Dziku

Comment

• sloniatko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1014

Ja również interesują się trochę teorią (architektura, program użytkowy, dzieje warowni, wydarzenia jakie miały miejsce) jednak ograniczam sie do okresu średniowiecza oraz poczatków umocnień nowożytnych (zamki bastionowe).
                            Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

Comment

• becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

głównie turystyczno-hobbystyczno-fotograficzne ale planując trasy, szukając zamków to rzecz oczywista, że pozna się przy okazji trochę historii danego obiektu, jego dziejów, zmian, ważniejszych wydarzeń historycznych z nim związanych czy nawet i legendy;
                              część ulatuje z głowy ale i część pozostaje
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Piotras
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.08
                                • 307

Polecam wszystkim fanom zamków odwiedzenie Dolnego Slaska,
                                gdzie oprócz zamków piastów (i pozniejszych włascicieli)jast najwiecej zachowanych poniemieckich pałaców.Pałace powoli odzyskuja swietnosc(te w prywatnych rekach),Istnieja rarytaski jak np.Pałac marszałka Bluchera w Krobiwlowicach-facet dobijał Napoleona pod Waterloo.Zamek z fotki Wlen-jest o rzut kamieniem od browaru w Lwówku Slaskim
                                Z dolnego slaska jest tez rzut beretem od Czech,a komu jak komu ale na tym forum nie musze tłumaczyc czemu warto je odwiedzić.
                                Wpadajcie na Dolny Slask

Comment

Przetwarzanie...
                                X