Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
przy piwku o ... średniowiecznych zamkach
Collapse
X
-
Były sobie ruiny (a nawet mniej niż ruiny) zamku w Bobolicach. Nikogo nie grzały, nikogo nie ziębiły. Wreszcie znaleźli się ludzie z pomysłem na rekonstrukcję zamku. Na dodatek mają swoje pieniądze. Wierzę, że odbudowa im się uda. A tu zaraz zaczynają się dywagacje i żale, że być może odbudowany zamek nie będzie dostępny dla wszystkich. Pytam: a dlaczego prywatny budynek miałby być dostępny dla wszystkich? Właściciele wpuszczą do środka swoich znajomych, gości (być może będą to goście hotelowi) - albo nie wpuszczą nikogo. I nic nam do tego. Dokładnie tak samo jest w przypadku każdego prywatnego domu. Zamek różni się od niego jedynie wielkością. Raczej cieszmy się, że pojawi się w krajobrazie obiekt, na którym będzie przyjemnie zawiesić oko.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekByły sobie ruiny (a nawet mniej niż ruiny) zamku w Bobolicach. Nikogo nie grzały, nikogo nie ziębiły. Wreszcie znaleźli się ludzie z pomysłem na rekonstrukcję zamku. Na dodatek mają swoje pieniądze. Wierzę, że odbudowa im się uda. A tu zaraz zaczynają się dywagacje i żale, że być może odbudowany zamek nie będzie dostępny dla wszystkich. Pytam: a dlaczego prywatny budynek miałby być dostępny dla wszystkich? Właściciele wpuszczą do środka swoich znajomych, gości (być może będą to goście hotelowi) - albo nie wpuszczą nikogo. I nic nam do tego. Dokładnie tak samo jest w przypadku każdego prywatnego domu. Zamek różni się od niego jedynie wielkością. Raczej cieszmy się, że pojawi się w krajobrazie obiekt, na którym będzie przyjemnie zawiesić oko.
Natomiast co do kwesti problemu rekonstrukcji zabytków to dyskusja na tym forum już się toczyła i chyba nikt nikogo nie przekonał do swoich racji.Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyJakie dziedzictwo? Dziedzictwem narodowym to może być Wawel albo Zamek Królewski czy inny Malbork. Ale ruiny w Bobolicach to była kupa kamieni, która prędzej czy później rozsypała by się całkowicie.
A co do Malborka to nie wiem czy wiesz ale większość jego obecnej formy pochodzi z XIX-wiecznej rekonstrukcji poprawionej w okresie po II wojnie światowej.Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sloniatkoMoże trzeba było o nią zadbać ale w trochę w inny sposób.
A co do Malborka to nie wiem czy wiesz ale większość jego obecnej formy pochodzi z XIX-wiecznej rekonstrukcji poprawionej w okresie po II wojnie światowej.
Comment
-
-
Moje zdanie na temat rekonstrukcji i odbudowy znacie, jednak co do dostępności danych obiektów to po takiej odbudowie uważam, że powinien on być udostępniony turystom mimo pełnienia innych funkcji jak restauracyjna czy hotelowa i jak do tej pory nie spotkałem się (oprócz zamku w Czemiernikach ale to było sobotnie popołudnie i cały teren był zamknięty) aby gdziekolwiek mnie nie wpuścili. Jeśli nawet obiekt znajdował się na terenie prywatnym i był już jakąś własnością to po wcześniejszym zapytaniu zawsze miałem możliwość zwiedzenia obiektu, za drobną opłatą (Bąkowa Góra) bądź po prostu za darmo.
Często spotykam się z opiniami takich właścicieli, że zamierzają coś z tym zrobić żeby udostępnić turystom, nie zapominajmy że bez opoinii konserwatora zabytków niewiele mogą.
Oprócz wspomianiengo już wcześniej Tykocina w/g na medal zasługuje pomysł z ruinami zamku w Łowiczu.
Jeszcze 2 lata temu była to tylko kupa gruzów pozarastana roslinnością w szczerym polu gdzie prawie nic nie było widać, w chwili obecnej ma tam być cos w rodzaju skansenu historycznego, całość jest juz ogrodzona (od strony ulicy postawiono stylowy drewniano-palisadowy płot), ruiny zostały całkowicie odsłonięte i co jeszcze rozpoczęto częsciową odbudowę tego co pozostalo (zdjęcie zaprezentuję później). Wszystko to jest w prywatnych rękach i jest robione z myslą o turystach, którzy to, nie ukrywajmy mają przynieść zysk właścicielowi. Chwała za to, że te ruiny nie zostały pozostawione do całkowitego zapomnienia tylko że coś się z tym robi.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Troszkę inaczej przedstawia się sytuacja z zamkiem Tropsztyn położonym nad Zalewem Rożnowskim. Z tego obiektu do naszych czasów pozostało zaledwie 15% i to kupił prywatny inwestor, który całkowicie zrekonstrował zewnętrzną bryłę zamku w formie z przełomu XIV i XV wieku, pomieszczenia wewnętrzne mają cąłkowicie współczesną formę i są dostosowane do funkcji jaką pełni obiekt -centrum rekreacyjno-hotelowe. Wszytko wygląda pięknie tylko jest jeden mały problem zamek jest otwarty tylko w okresie wakacyjnym (tak było na początku 2004 roku) w pozostałe miesiące jest zamknięty na głucho i nie ma nawet kogo poprosić o wpuszczenie na teren.Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą
Comment
-
-
Lublin
Tego zamku większości forumowiczów chyba przedstawiac nie trzeba.
Początki zamku sięgają XIII wieku kiedy w obrębie kasztelanii lubelskiej wybudowano wieżę obronno-rezydencjonalną, która dała początek zamkowi, jest ona zachowana do dnia dzisiejszego, wtedy też powstał kościół św trójcy (polecam do obejrzenia). Ok 1520 roku Zygmunt August przebudował zamek na rezydencję królewską. W czasie wojen w XVII wieku zamek uległ zniszczeniu, ocalały jedynie wieża i kaplica. Wlatach 1824-1826 na wzgórzu wzniesiono budowlę w stylu neogotyku angielskiego z przeznaczeniem na więzienie. Funkcję tę pełnił do 1954. Po likwidacji więzienia i przeprowadzeniu prac remontowych zamek przeznaczono na cele kultury.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
niestety ale nie wiemGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikdo porównania z postem 247 na zdjęciu poniżej pzedstawiam to co obecniej powstaje na ruinach zamku w Łowiczu, forumowiczom pozostawiam do interpretacji czy to co się dzieje jest dobre czy złe
Byłem w Łowiczu 2 lata temu i widziałem jedynie kupę kamieni. Udało mi się nawet dostać na ogrodzony teren i pogadać z gościem, który siedział w przyległym baraku. Coś wtedy wspominał, że są plany odbudowy, ale "nie widziałem" tego swoją wyobraźnią.
A teraz widzę i jestem , ale również gratuluję dotychczasowych efektów.bla bla bla
Comment
-
-
Dąbrowica
Kolejnym odwiedzonym obiektem na trasie lubelskiej była Dąbrowica.
Znajduje się tu zamek Firlejów (a raczej to co z niego zostało, czyli widoczna na zdjęciu wieża) wzniesiony w XV wieku. W 1553 roku Piotr Firlej rozpoczął przebudowę zamku, kolejna rozbudowa miała miejsce w latach 1610-1630, a dokonała jej Anna z Firlejów Ponętowska. Dobudowano wtedy skrzydło północne, a dziedziniec od wschodu i południa zamknięto murem kurtynowym. Powstały również dwie ośmioboczne wieże. W 1694 roku pałac uszkodził pożar, a w początkach XVIII wieku został zniszczony. Poźniej rozebrano wieże zamkowe, a sam zamek rozparcelowano i sprzedano.
W chwili obecnej można zobaczyc tylko część jednej z wież oraz fragment muru wkomponowane w nową zabudowę budynku w którym mieści się Caritas.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Maciejowice - Podzamcze
Zamek został zbudowany po nadaniu przez Zygmunta Augusta praw miejskich Maciejowicom. Posiadał on dwie baszty i mury obronne. Po zniszczeniach na jego gruzach w XVII wieku zbudowano klasycystyczny pałac, będący własnością Zbąskich lub Oleśnickich. Został zniszczony w 1794 roku w czasie bitwy maciejowickiej i odbudowany lub wzniesiony na nowo na początku XIX wieku dla Zamoyskich. Przebudowano go w drugiej połowie XIX wieku.
W tym palacu leżał ranny Kościuszko po przegranej bitwie, u stóp pałacu znajdują sie ruiny neogotyckiego pałacyku (na zdjęciu)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment