Przy piwie o tłumaczeniach.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

Wypowiedział się przedstawiciel jednoosobowej terrorystycznej organizacji FLW (Forum Logiczności Wypowiedzi).

Comment

• arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

pieczarek napisał(a)
      Arcy, z punktu widzenia teorii i praktyki fotografii palnęło Ci się wyjątkowo bezsensowne zdanie. Jest dokładnie odwrotnie - jaki obiektyw, taka rzeczywistość.
      Pieczarku, wiem o tym doskonale. Udało mi się w życiu zrobić parę fajnych fotek, a jeszcze więcej ujęć zmarnować Wiem, jakie znaczenie miały przy tym parametry i ustawienia optyki. Chodziło mi wyłącznie o grę słowną. Ale dobrze, że mnie sprostowałeś, bo ktoś mógłby pomyśleć, że obiektywy są naprawdę obiektywne

Pozdrawiam

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Tłumaczom angielskiego znana jest zapewne reguła, że polski tekst ma zauważalnie więcej znaków od wersji angielskiej.

Otóż w moim przypadku nawet tłumaczenie na angielski ma z reguły więcej znaków od oryginału. Finansowo jest to korzystna tendencja , niemniej martwię się, czy wynika to nie tylko z obsesji na punkcie klarowności przekazu, a również z niedostatków wiedzy lub praktyki językowej.

Comment

• grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

Ja zaś tak banalnie. Przedwczoraj w filmie wyświetlanym w TVP1 aktorka zaklęłą szpetnie w języku obcym, cyt.: "fuck !". Lektor przeczytał: "O Boże!".

Co do długości tłumaczenia - kiedyś miałem do czynienia z Holendrami, którzy przywieźli swą tłumaczkę. Zapodałem dość długą gadkę, ta zaś załatwiła to w dwóch zdaniach. Na moje zdziwienie inni członkowie tej grupy - Polacy odparli, że Holandrzy to przecież taki oszczędny naród.

Comment

• cyborg_marcel
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 3467

to i tak dobrze, że coś powiedzieli ja często słyszę "fuck, damn, shit", a po polsku lektor milczy...
            Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

A może lektor usłyszawszy takie bezeceństwa, tak sam od siebie odwołał się do Najwyższego.

Comment

• grzech
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.04
                • 4592

Inny przykład tłumaczenia-zmyłki. W filmie "GI-Jane" (po naszemu "Rekrut Jane" ) owa Jane powiedziała "suck my dick", a tłumacz przerobił to na "pocałuj mnie w jaja". Niby region ten sam, ale szczegóły pomięszał.

Comment

• arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                  a po polsku lektor milczy...
                  Ciekawe jak brzmi "milczenie po polsku". I czym się różni od przekładu na inne języki

Comment

• cyborg_marcel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 3467

ano różni się tym, że w innym języku to może by oddechu lektora nie było słychać
                    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

... lub oddechu napisów, bo zjawisko lektora w filmach to chyba tylko w Polsce istnieje.

Comment

Przetwarzanie...
                      X