W telewizorni pokazali...
Collapse
X
-
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy -
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
W sobotni wieczór zerknęłam w telewizorni na Eurowizję i zdarzyło mi się usłyszeć piosenkę, bardzo podobną w melodyce do pewnego bardzo znanego utworu. Wykonywali ten utwór Simon i -nomen omen - Garfunkel, "Lot na kukułczym gniazdem", czy jakoś tak...A w teledysku to chyba Jack Nicholson występował...Comment
-
-
W sobotni wieczór zerknęłam w telewizorni na Eurowizję i zdarzyło mi się usłyszeć piosenkę, bardzo podobną w melodyce do pewnego bardzo znanego utworu. Wykonywali ten utwór Simon i -nomen omen - Garfunkel, "Lot na kukułczym gniazdem", czy jakoś tak...A w teledysku to chyba Jack Nicholson występował...
Ale dlaczego się nikt nie zdziwił moją ignorancją?łeeee...
Comment
-
Co dopiero pokażą: dzisiaj Polszatan o 23:40 wyemituje Hamburger Hill. Jestem miło zaskoczony, bo nie spodziewałem się, że zobaczę akurat ten film w TV. Polecam jeżeli ktoś lubi klimaty Wietnamu, film mniej znany od Full Metal Jacket i Platoon, ale równie dobry.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
W tej chwili na TVP INFO w programie Telewizja objazdowa leci odcinek z Grodziska Wielkopolskiego. Aktualnie pokazują browar i problemy z sypiącymi się jego murami na samochody."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowyComment
-
Dopiero pokażą: trzyodcinkową serię "Królestwo za browar". Szczegóły za stroną Cyfry+:
KRÓLESTWO ZA BROWAR
MAN BREWING BADLY - NEIL MORRISSEY'S RISKY BUSINESS
Wlk. Brytania, 2008, 3 x 60' min
seria dokumentalno-lifestylowa
Emisje:
10 lutego, godz. 22:00 KUCHNIA.TV
11 lutego, godz. 20:00 KUCHNIA.TV
17 lutego, godz. 22:00 KUCHNIA.TV
18 lutego, godz. 20:00 KUCHNIA.TV
Powszechnie wiadomo, że mężczyźni lubią piwo, lubią też spotkać się z przyjaciółmi i od czasu do czasu wyskoczyć do pubu... Neil Morrissey i Richard Fox postanowili połączyć przyjemne z pożytecznym.
Plan jest prosty: dają sobie pół roku na znalezienie lokalu, otworzenie pubu, założenie swojej małej wytwórni piwa i wprowadzenie trunku do supermarketów w całym kraju. Plan doskonały, ale tkwi w nim jeden szkopuł - żaden z panów nie uwarzył w swoim życiu ani kropli piwa!
W trzyodcinkowej serii "Królestwo za browar" widzowie będą mogli przyjrzeć się jak Neil i Richard radzą sobie z kolejnymi zadaniami i trudnościami, które stają im na drodze do osiągnięcia celu. Już w pierwszym odcinku serii okazuje się, że rozkręcenie biznesu nie jest tak łatwe, jak się wydawało. Brak doświadczenia i konkurencja na rynku to tylko niektóre z przeszkód, z którymi muszą sobie poradzić początkujący piwowarzy...
Neil Anthony Morrissey - brytyjski komik i aktor, miłośnik piwa; zagrał w angielskich serialach (Boon, Man Behaving Badly), które przyniosły mu ogromną popularność. Użyczył też głosu tytułowemu bohaterowi serialu animowanego "Bob Budowniczy".
Richard Fox - restaurator, szef kuchni, smakosz i ekspert piwny; od ponad czterech lat związany z telewizją BBC i radiem BBC York. Jest autorem książki "The Food & Beer Cook Book".Comment
-
Jutro powtórka o 20.00Comment
-
Potwierdzam, że dobrze obejrzeć ten program. Wydaje mi się co prawda, że jest on mocno wyreżyserowany. Nie mogę uwierzyć, że panowie uwarzyli piwo pierwszy raz w życiu, w dodatku w całości ze słodów i zdobyło ono uznanie wszystkich pijących. Choć z drugiej strony program świetnie promuje piwowarstwo domowe!
Comment
-
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Potwierdzam, że dobrze obejrzeć ten program. Wydaje mi się co prawda, że jest on mocno wyreżyserowany. Nie mogę uwierzyć, że panowie uwarzyli piwo pierwszy raz w życiu, w dodatku w całości ze słodów i zdobyło ono uznanie wszystkich pijących. Choć z drugiej strony program świetnie promuje piwowarstwo domowe!
Z tym, że jest to reżyserowane, to akurat jest pewne. Choćby cała akcja ze zgubieniem KEGa. Poza tym, kiedy robili degustację, jeden z nich powiedział w kierunku kamery "mr director" czyli "panie reżyserzu".Comment