po prostu nie lubię świąt, które są nudne, a BN daje szansę spotkania się przy winie. jasne, że każda okazja jest dobra, ale do każdego święta można dorobić sobie oprawę na własną miarę, ciut wziąść z tradycji ciut dodać własnego. nie lubię przyjmowania wszystkiego bezkrytycznie, ale też nie znoszę ignorancji. ot co.
Trzeci czwartek listopada
Collapse
X
-
ależ ja uwielbiam zblazowany sceptycyzm
owszem są święta, których nie lubię (nawet dużo), nie wiem, czy nudne, czy nie...
dla mnie BN kojarzy się z oczekiwaniem już od początku listopada na ten czwartek, umawianie się całą bandą na degustacje wszelakie mające być uwerturą (większość za darmo, co sprzyja ymniejsyeniu yawartođci krwi w alkoholu) do tegorocznego sikacza (bo wienm to chyba ciężko nazwać) - chodziło tylko o to, żeby dotrwać do północy do oficjalnego otwarcia butelek, których zawartości już nie czuliśmy specjalnie po kilku godzinach aktywnego oczekiwania
oczywiście, później były kolejne zabawy - kto dotrze do domu już poświcie, komu uda się iść na zajęcia/do pracy po nieprzespanej nocy, kto wytrzyma dzień wysiłku umysłowego mając BN i uwertury w żołądku i żyłach
to był specyficzny klimat i to było w ŻabolandiiCzesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
cyborg_marcel napisał(a)
(większość za darmo, co sprzyja ymniejsyeniu yawartođci krwi w alkoholu) do tegorocznego sikacza (bo wienm to chyba ciężko nazwać)
"większość za darmo, co sprzyja zmniejszeniu zawartości krwi w alkoholu ... sikacza bo winem to chyba ciężko nazwać"
pozdr.Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
Nie lubię Beaujolais N. i też nie jestem nowoczesnym snobem, zatem poprzestanę na tradycyjnym piwie. Głos na piwko oddany.
Comment
-
-
Smutne beaujolais nouveau
Na zamknięcie tematu - cytat z Rzepy (strona B2)
W smutnych nastrojach z powodu spadku kursu dolara i eksportu zaczęto we Francji i na świecie sprzedaż tegorocznego młodego wina Beaujolais Nouveau. W reakcji na światowy kryzys w sektorze wina i dla zachowania pozycji rynkowej 3600 producentów z Beaujolais poprawiło jakość trunku, w tym roku o aromacie malin i porzeczek. Liczą na sprzedaż ok. 420 tys. hl, czyli 56 mln butelek. Jego cena zmalała do 140 E/hl, rok temu wynosiła 200 E/hl z powodu suszy.
Największym rynkiem na świecie na to wino jest jest od 2001 r. Japonia: w tym roku 850 tys. skrzynek (10,2 mln butelek).
I na to konto spożywam sobie własne Mild Ale.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Bez złosliwości, ale cyborgi zamiast herbatki biorą do łóżka francuza. Klucz, znaczy.
a w święto BN moje wrzody się odezwały, więc tylko herbata i książka się nadawały, aczkolwiek nie powiem, jakiś ciepły facet mógł by ostatecznie się przydać, ale klucz francuski???Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Comment
-
-
ciepły facet do rozgrzania łóżka cobym do zimnej pościeli nie musiała wchodzić, bo zostać i tak by nie mógł = za mało miejsca w norze...
a jeszcze jakbym butelkę Beaujolais wtedy ze sobą miała, to już w ogóle by się żaden śmiałek nie zmieścił
poza tym takich desperatów mało na świecie jest, a z forumowiczami łączą mnie wyłącznie stosunki piwneCzesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Comment
-
-
cyborg_marcel napisał(a)
ciepły facet do rozgrzania łóżka cobym do zimnej pościeli nie musiała wchodzić, bo zostać i tak by nie mógł = za mało miejsca w norze...
P.S. Ja pozostaje przy piwie ...Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)
Comment
-
-
Misiekk, bo cię wielbić przestanę - napisałam wyżej, że termofor tyż miewam w swym barłogu, ale to nie to samo szczegóły anatomiczne na PW
ja większość swoje czasu pozapracowniczego spędzam właśnie z piwem (poza takimi dniami jak ostatni BN)Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Comment
-
Comment