My, a fantasy, fantastyka i science fiction

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Kiedyś miałem wszystkie numery Fantastyki od 82 roku ale potem obrali taki kurs na prawo jednocześnie obniżając znacznie poziom, że przestałem kupować.
    Lubiłem kiedyś bardzo fantasy (także Conana ale oryginalnego a nie pisanego potem przez najróżniejszych autorów).
    Jeżeli za fantastykę weźmiemy też np.: Szulkina to uwielbiam ten kierunek do dziś. Tym bardziej, że wiele treści dotarło do mnie dopiero wraz z dorastatniem.
    Dzo dziś jednymi z najważniejszych książek są dla mnie Silmarilion i Trylogia.
    Robią na mnie duże wrażenie komiksy Enki Bilala.
    Do dziś jednak nie udaje mi się przebrnąć przez Lema.
    Z filmów wiele z poetyki fantasmagorii jest u Tarkowskiego, zresztą jego interpretację Solaris wolę od książki Lema. A Stalker to jeden z najważniejszych filozoficznych filmów w moim życiu.
    Tak więc podsumowując lubię fantastykę w formie ale wolę gdy przekazuje ważniejsze treści niż tylko zabawę czy space operę

aha, gry nie interesują mnie za bardzo choć gry strategiczne darzę szacunkiem.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• kalifat
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.10
      • 1168

Temat oczywiście z rodzaju "rzeka"
      Ciężko jest napisać wszystko w jednym poście, tym bardziej, że "wrzucamy" do jednego kotła zarówno fantasy jak i SF, a przecież każdy z tych gatunków wytworzył już swoje odrębne światy.

Zatem krótko:
      a) gry - bardzo rzadko grywam w cokolwiek, ale w swojej karierze gracza miałem epizody z UFO (rewelka ), Warcraftem III oraz Golden Axe (tandeta ale ogólnie OK)

b) gry fabularne - rok gry w zwykłym Warhammerze; do AD&D dwa razy podchodziłem, ale jakoś nie czułem w sobie sił aby bardziej się weń wkręcić

c) książki - raczej SF niż fantasy, choć ostatnio przełamałem się do "Świata dysku" Pratcheta
      A z science to:
      - polskie - głównie Brzezińska (znam osobiście, więc nawet nie wypadałoby nie czytać ), Dukaj i Lem
      - zagranica - m.in. Bułyczow, Card, Dick (szczególnie opowiadania), Dickson, Herbert, Norton, Piers Anthony, Simak, Sheckley

d) filmy - głównie klasyki w stylu "Star Wars" , "Blade Runner", "Obcy" czy pierwsze 30 minut "Matrix". Ale bardzo podobał mi się "Cube", a ostatnio oglądałem "Immortel. Kobieta pułapka" (taki kosmos, że szok) i "Ja.Robot" (w porządku)

To tyle tytułem wstępu
      Aha zaznaczę, że dziecięciem będąc nie interesowały mnie te tematy, ale jakoś znajomi mnie w to wkręcili, więc stare numery Fantastyki jedynie pożyczałem
      bla bla bla

Comment

• Doodeck
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1612

Tak, jak i Adam16 zaglądałem onegdaj do ŚKF (wyświetlali kapitalne filmy - byłem na Blade Runnerze), czytywałem "FIKCJE" (kto pamięta ?), FANTASTYKĘ, PROBLEMY (wewnątrz każdego numeru były opowiadania S-F). Opowiadania z MŁODEGO TECHNIKA jakioś mi się niezbyt podobały, chociaż z braku laku....

Pamiętam też grę RPG (układankę z brystolu + książkę) pt. "Labirynt Śmierci". Coś w rodzaju przedkomputerowego Diablo

Zamiłowanie pozostało, przedwczoraj skończyłem lekturę "Zapach szkła" A. Ziemiańskiego. Gorąco polecam.
        Dalekosiężny
        Obserwator
        Obiektów
        Dynamicznie
        Epatujących
        Ciekawymi
        Koncepcjami

Comment

• ArturŁ
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.11
          • 374

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
          a) gry - bardzo rzadko grywam w cokolwiek, ale w swojej karierze gracza miałem epizody z UFO (rewelka ), Warcraftem III oraz Golden Axe (tandeta ale ogólnie OK)
          c) książki - raczej SF niż fantasy, choć ostatnio przełamałem się do "Świata dysku" Pratcheta
          d) filmy - głównie klasyki w stylu "Star Wars" , "Blade Runner", "Obcy" czy pierwsze 30 minut "Matrix". Ale bardzo podobał mi się "Cube", a ostatnio oglądałem "Immortel. Kobieta pułapka" (taki kosmos, że szok) i "Ja.Robot" (w porządku)
          Ufo Enemy Unknown - piersza część była rewelacyjna.Ach te sekcje na ufoludkach...
          Warcrafty wszystkie dobre - pamiętam,że w jedynce nie można było chyba jednostek grupować.Pojedynczo trzeba było wysyłać Dziś wracam z dużym sentymentem do tych produkcji,mam ścieżki dźwiękowe,nawet midi z jedynki.
          W Golden Axe też grywałem,aczkolwiek w tamtych czasach tego typu gry lepsze były na automatach w salonach gier

Pratchett - świetny pisarz.Swiat Dysku zawsze pozwala na oderwanie się od codziennej szarości.Ja się do tych książek śmieję jak głupi

Comment

• adam16
            • 2001.02
            • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
            Tak, jak i Adam16 zaglądałem onegdaj do ŚKF (wyświetlali kapitalne filmy - byłem na Blade Runnerze), czytywałem "FIKCJE" (kto pamięta ?), FANTASTYKĘ, PROBLEMY (wewnątrz każdego numeru były opowiadania S-F). Opowiadania z MŁODEGO TECHNIKA jakioś mi się niezbyt podobały, chociaż z braku laku....
            Pamiętam to wszystko. Jeszcze "Feniksa". A wcześniej komiksy ze "Świata Młodych" - "Yansa". Nie no - temat rzeczywiście rzeka. Można by na następnym zlocie zorganizować konwent fantastyczny

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
            Zamiłowanie pozostało, przedwczoraj skończyłem lekturę "Zapach szkła" A. Ziemiańskiego. Gorąco polecam.
            Dobra rzecz - także polecam
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

A ja fantastykę niejako dopiero od niedawna odkrywam
              Oprócz Sapkowskiego i Pratchetta, którzy są fajni, ale ich humor po jakimś czasie trochę się przejada, bardzo lubię czytać Philippa K. Dicka - każda powieśc jest inna, to jest to!
              Lubię też klimaty Lema, ale nie wszystkie (prawdę powiedziawszy to przeczytałam tylko 3 jego książki póki co). Pilipiuk tez mi się podoba, Żelazny - może być. Jedną z moich ulubieńszych serii jest Douglasa Adamsa Trylogia w pięciu częściach zaczynająca się od "Autostradą przez Galaktykę", polecam - aż mnie dziwi, że nikt nie wymienił, znakomity humor, coś jak początkowe fazy forumowego "Bestsellera". Z inszymi autorami jeszcze do czynienia nie miałam. Generalnie skłaniam się ku Sci-Fi, a jak fantazy, to z humorem

Natomiast jeśli chodzi o filmy to zdecydowanie na I miejscu jest u mła Odyseja Kosmiczna obie części. Zresztą książki też są niczego sobie.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• adam16
                • 2001.02
                • 9865

Marusiu - skoro mowa Adamsie to polecam także "Holistyczną Agencję Detektywistyczną Dirka Gently'ego" i "Długi, Mroczny Podwieczorek Dusz"
                Last edited by adam16; 2005-01-28, 17:18.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                  Marusiu - skoro mowa Adamsie to polecam także "Holistyczną Agencję Detektywistyczną Dirka Gently'ego" i "Długi, Mroczny Podwieczorek Dusz"

Ano, zgadza się, tyż czytałam
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ArturŁ
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.11
                    • 374

Ciekawą,mroczną fantastykę (właściwie przechodzącą częstokroć w grozę) prezentuje H.P.Lovecraft.Świetny pisarz.Klimat jego książek - całkowicie niepowtarzalny.
                    Last edited by ArturŁ; 2005-01-28, 18:15.

Comment

• Ark
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.04
                      • 414

Heh, od czego by tu....
                      Z książek to oczywiście A. C. Clarke z genialną Odyseją kosmiczną na czele (mogę to na okrągło czytać), dalej Dick, Herbert, Asimov, Strugaccy, Zelazny (do tytułów które podał Biermann, dodałbym jeszcze Pana światła), Miller (ale tylko Kantyk dla Leibowitza – reszta nie jest za ciekawa), Tolkien, Dickson, kiedyś Gibson (próbowałem niedawno sobie odświeżyć i jakoś nie mogłem przebrnąć) Pilipiuk, Sapkowski, Lem – to tak z ciekawszych.
                      Z filmów Odyseja Kosmiczna - 2001 i 2010, Blade Runner, Mad Max 2 (uwielbiam postnuklearne klimaty) i jak zwykle skleroza.
                      Z gier komputerowych to Fallout (znów świat po zagładzie), może jeszcze Warhammer – Dark omen i Warhammer 40k. – Rites of war. Teraz na gry już nie mam czasu (chęci też jakoś nie) RPG na żywo jakoś mnie ominęło.
                      Generalnie kiedyś często jeździłem na spotkania z autorami, zjazdy miłośników s-f miłośników. Człowiek czekał na następny konwencik, dyskutował o nowościach, męczył pismaków mniej lub bardziej mądrymi pytaniami (na niektórych spotkaniach dawali książkę za zadanie pytania ). Teraz jakoś trochę wypadłem z obiegu...

Marusia napisała:
                      Jedną z moich ulubieńszych serii jest Douglasa Adamsa Trylogia w pięciu częściach zaczynająca się od "Autostradą przez Galaktykę"
                      Kiedyś będę musiał to od Ciebie przechwycić

Comment

• Ark
                        • 2003.04
                        • 414

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArturŁ
                        Ciekawą,mroczną fantastykę (właściwie przechodzącą częstokroć w grozę) prezentuje H.P.Lovecraft.Świetny pisarz.Klimat jego książek - całkowicie niepowtarzalny.

Nie wiem czy wyszły jakieś nowe tłumaczenia, ale w moim roiło sie od różnych archaicznych trochę określeń i miejscami psuły one klimat.
                        Ale ogólnie fajnie się czytało.

Comment

• ArturŁ
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.11
                          • 374

Archaicznych określeń?Jakich Ark?

Jeśli chodzi Ci np. o "eony czasu" to są one najzupełniej zamierzone - ba,to one dodają klimatu! ;]

Twoje!

Comment

• Ark
                            • 2003.04
                            • 414

Głownie chodzi mi o ‘W górach szaleństwa’. Cytatów nie będzie bo już parę lat temu taki jeden sobie pożyczył tę pozycję (jak i parę innych). Generalnie chodzi mi o to całe plugastwo i obrzydlistwo które się stamtąd na kilogramy wysypuje (była na jakimś spotkaniu nawet dyskusja na ten temat – byliśmy ze znajomym w wyraźnej opozycji), jest to -jak dla mnie- niewielki, ale jednak zgrzyt.
                            Co do Menzoberranzan - nie jest to przypadkiem nazwa jaskini z trylogii o mrocznych elfach i Driztcie Do’Urdenie? (czy coś w ten deseń, dawno temu to czytałem i nie dam sobie palca za pisownię uciąć ).
                            Słyszałem też, że podobno jest taka gra.
                            Last edited by Ark; 2005-01-28, 19:30.

Comment

• ArturŁ
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.11
                              • 374

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark
                              Co do Menzoberranzan - nie jest to przypadkiem nazwa jaskini z trylogii o mrocznych elfach i Driztcie Do’Urdenie? (czy coś w ten deseń, dawno temu to czytałem i nie dam sobie palca za pisownię uciąć ).
                              Słyszałem też, że podobno jest taka gra.
                              Menzoberranzan to wielkie miasto Mrocznych Elfów z Podmroku.
                              Tak - był taki cykl książkowy.
                              Gra była - pojawiła się w połowie lat 90-tych jeśli dobrze pamiętam i wyglądała mniej więcej jak Stonekeep,w tym sensie że była to gra First Person Perspective.Bardzo dobrą zresztą jak na swoje czasy.

Comment

• Tomasz_FK
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.10
                                • 221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark
                                ...Zelazny (do tytułów które podał Biermann, dodałbym jeszcze Pana światła)
                                "Pan Światła" w wydaniu Atlantis był totalnie skopany. Przeczytałem, ale z tamtego tłumaczenia więcej się domyślałem niż rozumiałem.
                                Dobre wieści są takie, że "Pan Światła" ma być powtórnie wydany, bodajże przez Solaris, tym razem w tłumaczeniu Piotra Cholewy. Już sobie ostrzę ząbki.
                                Tomasz
                                "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

Comment

Przetwarzanie...
                                X