Przy piwie o śliwowicy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
    Daj spokój z tym Jelinkiem! Przejrzyj temacik od początku, tam są o niej dwie opinie. Poza tym nie rozumiem o co chodzi w tym "porównywaniu ogólnej konsumpcji...". Wyjaśnisz?
    Myślę, że Ziomkowi chodziło o to, że być może porównujemy jakieś tanie śliwowice ze sklepu (czeskiego) do np.: Śliwowicy Łąckiej - lub innej "markowej".

Moja osobista opinia o mocnych alkoholach ze Słowacji czy Czech jest taka: tylko Becherovka i likiery, reszta do zlewu. Ale zaznaczam, że nigdy nie piłem domowych alkoholi czeskich czy słowackich - wszystko to było kupowane w sklepach.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

Daj spokój z tym Jelinkiem! Przejrzyj temacik od początku, tam są o niej dwie opinie. Poza tym nie rozumiem o co chodzi w tym "porównywaniu ogólnej konsumpcji...". Wyjaśnisz?
      Z Jelinkiem nie dam spokoju, tam wyżej jest tylko Wasza opinia.
      Moja opinia jest zawsze " wyważona " - prawie obiektywna...

...ogólna konsumpcja - czyli to co jest dostępne na co dzień i jak najtaniej...

A którego Jelinka piłeś ?
      Czy byłeś u Jelinka i degustowałeś ?

Comment

• ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
        Myślę, że Ziomkowi chodziło o to, że być może porównujemy jakieś tanie śliwowice ze sklepu (czeskiego) do np.: Śliwowicy Łąckiej - lub innej "markowej".

Moja osobista opinia o mocnych alkoholach ze Słowacji czy Czech jest taka: tylko Becherovka i likiery, reszta do zlewu. Ale zaznaczam, że nigdy nie piłem domowych alkoholi czeskich czy słowackich - wszystko to było kupowane w sklepach.
        ...oto mi chodzi !

Koniecznie musisz spróbować także: Demanowki, Borowiczki... tej " domasznej " jak i " chalupiarskiej " , tej ze sklepu i z festynu...
        Będziemy mieć okazję na Święta Majowe.

Ten zlew jest bardzo drastyczny !
        Przecież można dobrze kupić jak się człowiek zastanowi albo pomieszać z niedobrym piwem, albo biednemu dać !?

Comment

• iommi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
          ...oto mi chodzi !

Koniecznie musisz spróbować także: Demanowki, Borowiczki... tej " domasznej " jak i " chalupiarskiej " , tej ze sklepu i z festynu...
          Mam to do siebie, że produktów najtańszych nie kupuję. Jelinek firmuje swoim logo całą gamę śliwowic i przyznam szczerze, że ta kupiona z ok. 300 koron zwyczajnie mi nie podpasowała. Nie tylko mnie, jak widać.
          Ale są gusta i guściki, każdy pije to co lubi. Przyznam jednak, że drażni mnie nieco mentorski gust ZIOMKA. Ja też mam za sobą wiele wyjazdów na Słowację i do Czech, próbowałem wielu śliwowic, Demanowka, a szczególnie Brovicka również nie jest mi obca. No i poza tym, nie zauważyłem by w tym temacie ktoś pisał o "tanich śliwowicach" (za 95 koron), bo przecie Jelinkowa do takich nie należy... Więcej tu zachwytów nad produkcją domową.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

No i poza tym, nie zauważyłem by w tym temacie ktoś pisał o "tanich śliwowicach" (za 95 koron), bo przecie Jelinkowa do takich nie należy... Więcej tu zachwytów nad produkcją domową.
            Chyba mnie żle zrozumiałeś !?
            Nie miałem złych zamiarów.

Zwykle tanie produkty z destylacji żle smakują ( obserwacje polskich turystów ) a póżniej narzekania i biadolenie.
            Podawaj więc i cenę / markę dla lepszej orientacji - proszę, bo nie wszystko co polskie jest najlepsze i odwrotnie...
            Ponad to temat jest ogólny o " śliwowicy ", nie tylko o " domowej " pędzonej gdzieś w piwnicy.
            Jelinkową też kupisz za około 100 koron czeskich, n.p. Morawską 0.5 l / 40 %

Dla ciekawskich : www.rjelinek.cz

Comment

• ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              Zdradź tę tajemnicę i powiedz ile kosztuje
              Dla zainteresowanych.

Zawsze na św. Stanisława ( w /g kalendarza katolickiego ),
              t.j wokół drugiej niedzieli maja w Łącku ( małopolskie ) jest festyn : " Święto Kwitnącej Jabloni ".
              Tam oficjalnie można nabyć i degustować śliwowicę...
              Cena jest zależna od ilości i jaki im procent wyjdzie ( najczęściej powyżej 70 % ).
              Ja byłem dwa lata temu i chyba za o,5 l / 72 % płaciłem około 50 złPL ?
              Uwaga - można się targować !
              W tym roku Święto ma się odbyć 8 -9 maj.

www.ldo.pl oraz www.lacko.iap.pl oraz www.cit.com.pl patrz także strony małopolskie.

Na jesieni mają zrobić regionalne Święto Śliwowicy - termin trzeba śledzić.
              Będąc w Kamiannej na jesieni ( Święto Miodu ) można też pytać czy jeszcze coś zostalo ?

Comment

• Standarte
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.08
                • 467

Zdradź tę tajemnicę i powiedz ile kosztuje
                Ostatnio płaciłem 40 PLN za 0,5l. Cena zależy od wyglądu butelki - ładniejsza, oplatana sznurkiem (idealna na prezent) jest o 5 złociszy droższa.
                Last edited by Standarte; 2005-02-08, 22:57.

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Standarte
                  Ostatnio płaciłem 40 PLN za 0,5l. Cena zależy od wyglądu butelki - ładniejsza, oplatana sznurkiem (idealna na prezent) jest o 5 złociszy droższa.
                  w sumie za produkt takiej klasy to i tak tanio, ostatnio za Paschalną zielonogórską (0,5l) w hipermarkecie płaciłem 40 zł
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

włąsnie znalazłem tę informację: w 1992 roku Wojewódzki Konserwator Zabytków z Nowego Sącz wpisał łącką śliwowicę do rejestru zabytków jako...niematerialne dobro kultury
                    ...a gdzie znalazłeś tą informację ? - podaj żródło.

Bo brzmi to sf ( tak jak gdyby zaprosić mafię na moje chrzciny ).

Może miał zapisać tylko prawo mu przeszkodziło ?

Comment

• ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

...i od objętości ( dalej patrz wyżej ) ...

Comment

• ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

...a kiedy ostatnio z tym sznurkiem - był złoty ?

Comment

• granat862
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.12
                          • 945

Ostatnio posmakowałem śliwowicy domowej roboty niestety nie był to trunek godny polecenia, gdyż zrobiona byla ona na bimbrze i nie dało się tego do ust przechylić,sam zapach odtraszał.
                          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

...a gdzie znalazłeś tą informację ? - podaj żródło.

Bo brzmi to sf ( tak jak gdyby zaprosić mafię na moje chrzciny ).

Może miał zapisać tylko prawo mu przeszkodziło ?
                            PODRÓŻE 2/2004 - artykuł w formie przewodnika o lokalnych trunkach produkowanych w Polsce
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Standarte
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.08
                              • 467

...i od objętości ( dalej patrz wyżej ) ...
                              Oficjalnie obj. alk, jest zawsze ta sama - 70% - o ile jest to faktycznie wyrób łącki a nie podszywa się pod markę. Wielu ludzi pędzi, niektórzy nie stosują się do rygorów receptury i wciskają chłam ludziom nieobeznanym, lub świadomie nastawiają się na klientelę "spod budki z piwem" - takie wyroby lepiej omijać. Faktyczną łącką wytwarza w samej miejscowości i najbliższej okolicy może ok. 10 osób. Oczywiście z przyczyn obiektywnych poszczególne próbki mogą się nieznacznie różnić mocą, ale trzeba by przebadać samemu.

Comment

• Standarte
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.08
                                • 467

...a kiedy ostatnio z tym sznurkiem - był złoty ?
                                Tak, złoty sznurek opleciony na szyjce, zalakowane zamknięcie. Mozna też kupić taniej, bez takich bajerów ale trzeba mieć pewność co do źródła - że zawartość jest ta sama.

Comment

Przetwarzanie...
                                X