Przy piwie o śliwowicy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pudlarz
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.01
    • 650

Łącka śliwowica - etykieta 2

Etykieta drukowana współcześnie - "legalna"
    Attached Files
    Dobre piwo nigdy nie jest złe
    http://www.janczech.stary.sacz.pl
    (galeria ekslibrisów)

Comment

• Pudlarz
      • 2002.01
      • 650

i jeszcze certyfikat (przyklejany z tyłu butelki) oraz rodzaj "krawatki"
      Attached Files
      Dobre piwo nigdy nie jest złe
      http://www.janczech.stary.sacz.pl
      (galeria ekslibrisów)

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

No cóż Pudlarzu - prawda jest taka, że Twoja etykieta jest o niebo ładniejsza od współczesnego legalnego koszmarka. BIGB-a z przyjemnością zamówiłaby w przeszłości parę wzorów etykiet u Ciebie. Twoje
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• ZIOMEK2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 2523

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
          W dzisiejszym, katowickim dodatku do Wyborczej, jest o tych czeskich producentach polskiej śliwowicy.
          Nie jest to polska śliwowica !

Dzięki " adam16 " odnalazłem ten artykuł... i przekazuję dla zainteresowanych

Gazeta Wyborcza - 14 / 02 / 05r. - dodatek katowicki...

" Zrób sobie śliwowicę "

Ślazacy pędzą alkohol w Czechach !
          Dystylacja litra czystego 100 % alkoholu kosztuje w czeskiej gorzelni około 133 koron - 50 % śliwowicy to wydatek na około 120 k. !
          I wszystko legalnie, i z akcyzą !
          Gorzelnia " Pod Zieloną Lipą " - Stonava po trzech tygodniach zrobi ci dobry destylat ( śliwki, jabłka, grusze i t.p. )...
          Musisz podpisać specjalne oświadczenie, że jesteś właścicielem owoców ( n.p. z działki ) i , że nie będziesz handlować " produktem "...
          Rocznie możesz przerobić i zakupić tam 30 litrów destylatu...

W Polsce monopol trzyma Państwo i dlatego z ŁĄCKĄ są wielkie problemy !
          W /g czeskich przepisów ( także od 01 maja 2004r. ), alkohol można tam pędzić tylko z własnych owoców i na własny użytek.

Żyć i płakać albo uciec na południe !?

Comment

• artbiron
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.05
            • 112

Długo nikt nie pisał w tym temacie. Otóż chciałem się podzielić "smakiem" śliwowicy "Litewskiej", jaką to sprawiliśmy sobie z żoną na święta Bożego Narodzenia. Jako, że z 1 litra spirytusu, to jeszcze trochę zostało Smak ogólnie rzecz ujmując - elegancki, Voltaż - przejemny dla przełyku, jedyny minus - brak przezroczystości trunku.
            I stąd zapytanie do "pędzących " Jak skutecznie przefiltrować Śliwowicę
            Z góry dzięki za odpowiedź i kieliszek śliwowicy w gardziołko

Comment

• Standarte
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.08
              • 467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artbiron
              (...) Jako, że z 1 litra spirytusu, to jeszcze trochę zostało (...) I stąd zapytanie do "pędzących " Jak skutecznie przefiltrować Śliwowicę
              Z góry dzięki za odpowiedź i kieliszek śliwowicy w gardziołko
              Z Twojego opisu wynika, że zrobiłeś nie śliwowicę (destylat), tylko nalewkę śliwową - to jednak zasadnicza różnica. Jeśli chodzi o filtrowanie tej pierwszej, to mój teść - na ile mi wiadomo, bo nie wchodziłem w szczegóły techniczne - filtruje poprzez gaziki i watę. Efekt końcowy to idealna klarowność, ani śladu osadu.

Comment

• artbiron
                • 2003.05
                • 112

Co do nazwy, to może trochę przesadziłem - faktycznie - inni znali to "coś" właśnie pod nazwą nalewki. W każdym razie dzięki za pomoc, i nie będę się już podszywał pod tą nazwę.

Comment

• Standarte
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.08
                  • 467

Artykuł o łąckiej zamieszczony w "Dzienniku Polskim" z 4 III 2005r. Jak z jego treści wynika, o żadnych limitach na dzień dzisiejszy nie może być mowy - cała produkcja odbywa się nielegalnie.

Comment

• ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

Powiadali ostatnio, iż Wójt Gminy Łącko walczy o legalność łąckiej śliwowicy.
                    Tak walczy abyśmy mogli ją zakupić tam ( nie tylko na festynach ) w tamtejszych sklepach do piwa !

Duchem jestem z nim, niechaj postara się o dobre ceny

Comment

• supersklep
                      • 2005.01
                      • 982

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                      Powiadali ostatnio, iż Wójt Gminy Łącko walczy o legalność łąckiej śliwowicy.
                      Tak walczy abyśmy mogli ją zakupić tam ( nie tylko na festynach ) w tamtejszych sklepach do piwa !

Duchem jestem z nim, niechaj postara się o dobre ceny

Mam czasem dostawę łąckiej od znajomych (oczywiście prywatnie a nie do sklepu) i kosztuje narazie bez akcyzy 35 do 40 zł ze sznureczkiem i pieczatkami

Comment

• Scriptus
                        • 2006.04
                        • 189

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
                        No dobra Panowie. A teraz wszystkich pędzących o dowodziki proszę
                        Z tą legalnością pędzenia na własny użytek to sprawa mocno dyskusyjna. Niby od 2000 roku nie ma przepisu zabraniającego wytwarzania wyrobów destylowanych bez koncesji na własny użytek, ale nie ma też przepisu zezwalającego, jak w wypadku wina i piwa. Coś czytałem, że ktoś niedawno przegrał sprawę i płacił grzywnę, a więc nie jest tak, że co nie zabronione, to zezwolone. Być może wynajął sobie kiepskiego adwokata. W każdym razie z pędzeniem płynnych śliweczek trzeba uważać i nie chwalić się uczynnym sąsiadom.

Słowackie śliwowice są na ogół naturalne, oficjalne palarnie płacą akcyzę, ale robią to często byle jak, z niedrylowanego owocu, ze spadów, zgniłych, niemytych itd. Dlatego te prywatne robione "dla siebie" są na ogół dużo lepsze.
                        Nic lepszego od Brackiego :)

Comment

• Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

Z tego co pamiętam jak czytałem ustawę, zabronione jest wytwarzanie (nawet na własne potrzeby) alkoholu będącego produktem pofermentacyjnej destylacji produktów rolniczych. Jakoś tak to mniej więcej było zapisane.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                            Z tego co pamiętam jak czytałem ustawę, zabronione jest wytwarzanie (nawet na własne potrzeby) alkoholu będącego produktem pofermentacyjnej destylacji produktów rolniczych. Jakoś tak to mniej więcej było zapisane.
                            Można... nie można... a smakuje
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Scriptus
                              • 2006.04
                              • 189

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                              Może jakieś zmiany w międzyczasie nastały...
                              ale nie ma to jak dobry bimberek, śliwowiczka, itp. Monopolowe wyroby pijam rzadko, nie smakują mi, ale czasem ktoś z kolegów przyniesie wyrób marki Moonshine still, smakuje jak masełko
                              Nic lepszego od Brackiego :)

Comment

• lzkamil
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Scriptus
                                (...)z niedrylowanego owocu, ze spadów, zgniłych(...)
                                Człowiek który mnie uczył robić śliwowicę, do pewnego stopnia uważał to za zaletę. Jednak się nie stosowałem do jego wskazówek
                                Lepszy jabol pod okapem
                                niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X