Ekspres do kawy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
    A bo to jest aukcja prywatna.
    O kurka, pierwszy raz coś takiego widzę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• yendras
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.12
      • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
      Yendras, mógłbyś napisać z jakiej firmy korzystasz w pracy?
      Uzasadniam swoje pytanie tym, że ogólnie do włoszczyzny nie mam zaufania..
      W pracy mieliśmy kiedyś taki mały ekspres Philipsa. Szczerze mówiąc to chyba jedyna ciśnieniówka tej firmy, jaką kiedykolwiek widziałem. Prosty w budowie - niezawodny w użyciu. Wodę lało się w normalny pojemnik, a nie do zakręcanego "termosa" - nie wiem na jakiej zasadzie to działało, ale działało - kawę parzył bardzo dobrą. Teraz mamy Saeco. Jeśli interesują Cię szczegóły (model) musisz uzbroić się w cierpliwość, bo będę miał okazję zerknąć na niego dopiero za tydzień.
      A generalnego braku zaufania do włoszczyzny raczej nie podzielam, mimo wpadki z tym moim nieszczęsnym ekspresem DeLonghi.

Comment

• may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
        A generalnego braku zaufania do włoszczyzny raczej nie podzielam, mimo wpadki z tym moim nieszczęsnym ekspresem DeLonghi.
        Kiedyś miałem okazję przeanalizować ranking producentów ekspresów ciśnieniowych: wśród bogatej oferty na naszym rynku jednak DeLonghi wypadał najlepiej - poza tym słyszałem od wielu użytkowników ekspresów DeLonghi same pozytywne oceny.

Comment

• peter_1000
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.05
          • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
          A bo to jest aukcja prywatna.

A jaki ma ona sens ??
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

Comment

• zbysia
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.09
            • 907

Jeśli można na temat - zasadniczo do użytku domowego, każdy sprawny ekspres określany przez producenta mianem 15 bar i nie bedący kombajnem, tj. nie łączący w sobie funkcji ekspresu i młynka, oraz nie posiadający żadnych naczyń typu dzbanki jest ok. Saeco jako kombajn jest często używany w firmach i barach (bo w kawiarni coś takiego stać nie powinno) jednak wg. mnie jakość kawy odbiega od normy, m.in. ze względu na to, że sam dozuje ilość wody - daje cińszą kawę. Wracając do 15 bar - jak mówi mój znajomy Marco takim ciśnieniem tj.ok 15 atmosfer przeciełoby się filiżankę wraz z bufetem. Ekspresy kawiarniane zaliczane są do kotłów ciśnieniowych i działają na trochę innych zasadach. Ad meritum - dobra kawa do ciśnieniówki - w cenie od 12 zł za 250 g, pierwsze 2-3 parzenia do zlewu, nigdy niemyta wodą łyżka, nagrzanie wody przed parzeniem- jeśli ekspres nie robi tego automatycznie, dobicie kawy w łyżce, nie przelanie wodą- czyli nie espresso w kubasie - efektem będzie un cafe z gęstą crema na której cukier będzie trwał co najmniej 20 sek... uff
            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• Rolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
              A jaki ma ona sens ??
              Sprzedaż znajomemu dla komentarza? Oficjalnie 1 zł, a poza aukcją 300?
              Last edited by Rolek; 2005-01-31, 17:16.

Comment

• yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
                [...]Jeśli interesują Cię szczegóły (model) musisz uzbroić się w cierpliwość, bo będę miał okazję zerknąć na niego dopiero za tydzień.
                Minął tydzień, a ja zerknąłem: Saeco Via Veneto.

Comment

• Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

No, więc po wstępnym przejrzeniu rynku zastanawiam się nad dwoma markami: Krups i Saeco (najbardziej podoba mi się Ariete Cafe retro, ale cena skutecznie mnie odstraszyła, a uroda ekspresu to jednak nie wszystko ).

Comment

• kibi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 1875

Firma Saeco mimo że włoszczyzna jest wyspecjalizowana w produkcji ekspresów a model Via Veneto należy do najtańszych ale podobno całkiem przyzwoitych (według opinii zaprzyjaźnionego autoryzowanego serwisu, ja osobiście kawę pijam sporadycznie i nie mam zbyt dużych wymagań). Wszystkie ekspresy ciśnieniowe mają (a przynajmniej powinny mieć) nominalne ciśnienie 15 bar i nie jest to warunek wystarczający do otrzymania dobrego espresso. Istotne jest, żeby ekspres wyposażony był w "łyżkę ciśnieniową" tzn łyżka gdzie nakłada się kawę powinna być wyposażona w zawór wypuszczający napar dopiero po przekroczeniu określonego ciśnienia.

O ile chodzi o cel aukcji prywatnych kiedyś wystawiałem coś w ten sposób. Był to towar nietypowy sprowadzony w jednym egzemplarzu na konkretne zamówienie. Ponieważ odbiorca znał mnie tylko z sieci zakup przez Allegro uznał za bezpieczniejszy, aukcja prywatna pozwoliła uniknąć (niewielkiego wprawdzie) ryzyka że ktoś go ubiegnie i wykupi jego towar a ja nie zdążę sprowadzić nastepnego przed gwiazdką.

Comment

• Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

No, a tak się zarzekałam, że Włoszczyzny nie kupię
                      Teoretycznie nazwa "Saeco" powinna na to wskazywać, ale ma dużo modeli, chwalona jest z różnych stron, więc nie spojrzałam, że to "made in Italia"
                      No, ale "Krups" Włoszczyzną nie jest?

Comment

• kibi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 1875

W zasadzie KRUPS jako taki włoszczyzną nie jest tylko niemczyzną ale firma KRUPS nie jest producentem ekspresów a tylko firmuje swoją nazwą sprzet kupowany na zewnątrz, w Szwajcarii i czasem Portugalii. W gruncie rzeczy to włosi mają największy "zakręt" na punkcie espresso i capuccino, może w tym wypadku włoszczyzna to nie feler?
                        Serwis na który się wcześniej powoływałem odpowiada bez wahania: Saeco robi lepszą kawę niż Krups! Mogą być nieobiektywni ale ja im wierzę

Comment

• Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

Też im wierzę, skoro są zaprzyjaźnieni
                          Może ekspresy rzeczywiście robią najlepiej w odróżnieniu od np. pralek
                          Reasumując: poszukuję ekspresu ciśnieniowego, z "ciśnieniową łyżką", nie żaden kombajn, tylko "samotny" ekspes, im bardziej manualny tym lepiej, osobiście dobrze widziałabym jeszcze filtr na wodę w takim cudzie... Dobrze kombinuję?

PS. Kibi, a mógłbyś się tam u siebie zapytać, co najlepszego by mi zaproponowali w cenie do 800,00 złotych? (jeśli tak, to poproszę wiadomość na PW, bo choć Ciotka żywotnie tematem zainteresowana, goniona przez Arta może nam dać banana )
                          Last edited by Małażonka; 2005-02-08, 10:19.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23932

poniżej załączony ekspres Krupsa mamy już od ponad 15 lat i dzień w dzień działa bez zarzutu. problemem mogą być filtry papierowe. no i robi jeden rodzaj kawy
                            Attached Files
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

Arciku, ale ja szukam ekspresu ciśnieniowego , a nie przepływowego... Cieszy jednak, że typowana przeze mnie marka sprawdza się

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23932

w takim też celu go opisałem.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X