Pojawiały się już na forum tematy dotyczące historii, ale tylko jej kawałków. Jestem wielkim miłośnikiem historii (XVII wiek) i chciałbym zaszczepić to też w innych. Myślę że, na tym forum najlepszym argumentem będzie to że niesamowity klimat ma picie piwa w ruinach zamków Napiszcie jakie okresy historii lubicie? Jeżeli ktoś nie lubi to dlaczego? A jeżeli będziecie zainteresowani przyjechaniem na jakiś turniej to też napiszcie, znam pare dat w czasie wakacji to je zamieszcze jak ktoś będzie chciał.
Forumowicze a historia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikołajjNapiszcie jakie okresy historii lubicie? Jeżeli ktoś nie lubi to dlaczego?
Historię uwielbiam - szczególnie okres dwudziestolecia międzywojennego i początki II Wojny Światowej (Kampania Wrześniowa 1939). Na studiach specjalizowałem się w badaniu i ściganiu zbrodni hitlerowskich i sowieckich dokonanych we wrześniu 1939 r.
Oczywiście okresem mniej lubianym są lata po 1945 r. A tak pozostałe okresy historyczne są znośne.
-
-
Historia XX wieku jest mi bliska z powodów rodzinnych, uczestnictwa moich przodków po mieczu w najważniejszych wydarzeniach wojennych dla Polski XX wieku, ale XVII wiek ma w sobie coś "bajkowego", niesamowicie oryginalnego. Każde dziecko powie że w Średniowieczu walczyli rycerze w "wielkich ciężkich zbrojach". A niewiele osób powie o XVII wieku coś poza negatywnymi stereotypami dotyczącymi szlachty. Mnie pociąga Ukraina, tamtejsza wolność i waleczność. Wielki wpływ na moją wyobrażnię mają rozległe stepy na których walczono konno. Odzywa się we mnie tatarska krew
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikołajj...ale XVII wiek ma w sobie coś "bajkowego", niesamowicie oryginalnego. Każde dziecko powie że w Średniowieczu walczyli rycerze w "wielkich ciężkich zbrojach". A niewiele osób powie o XVII wieku coś poza negatywnymi stereotypami dotyczącymi szlachty. Mnie pociąga Ukraina, tamtejsza wolność i waleczność. Wielki wpływ na moją wyobrażnię mają rozległe stepy na których walczono konno. Odzywa się we mnie tatarska krew
Comment
-
-
Historia to bardzo ciekawa,inspirująca nauka.Wszak jest nazywana "nauczycielką życia".Nie ukrywam,że sam jestem jej pasjonatem.A interesuje mnie każdy jej okres w każdym świata regionie,historia każdego ludu.I tak ciekawi są dla mnie mistrzowie oblężeń - Asyryjczycy,prawa Hammurabiego,Górny i Dolny Egipt,Sparta,Kartagina (ukochana moja Kartagina...),Rzym,Słowianie,Wikingowie,początki naszego kraju,tudzież innych państw (patrzcie na tysiące lat istnienia Chin...) i dalej i dalej wszystkie okresy historii,aż do historii najnowszej.Zliczyć by tego nie można.Pożeram każdą publikację historyczną jaka wpadnie w me łapki drżące.
Comment
-
-
Cyborg lubi poczytać, aczkolwiek nie zawsze koduje wszystkie szczegółowe daty... ostatnio wczytuję się w historię Chin w XX w. , a zawodowo ponoć zajmuję się Egiptem StarożytnymCzesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Comment
-
-
1. wojny śląskie (1741 - 1763)
2. francuskie wojny rewolucyjne i napoleońskie (1791 - 1815)
3. wojna domowa w USA (1861 - 1865)
4. wojny europejskie (1864 - 1866)
5. historia fortyfikacji (1740 - 1914)
6. historia okrętów pancernych (1861 - 1945)
7. historia przemysłu piwowarskiego (1786 - 1945)
8. historia Świdnicy (1244 - 2005)
9. i parę jeszcze innych historii, których chwilowo nie potrafię sobie przypomnieć.
Comment
-
-
II Wojna Światowa i historia lotnictwa.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Muszę się przyznać, że choć interesuję się historią, nie mam szczególnie ulubionych okresów. Mam natomiast zamiar poznać lepiej historię Żydów i Izraela. W tym celu napisałem pracę magisterską o wojnie Yom Kippur, a teraz czytam "Historię Żydów" Paula Johnsona.Last edited by arcy; 2005-02-01, 07:40.
Comment
-
-
Mnie też można zaliczyć do historyków Główne zanteresownie to polskie średniowiecze (wojny polsko-krzyżackie, dzieje zamków). Swego czasu też interesowałem sie bronią pancerną (niemiecka II wojna światowa)Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą
Comment
-
-
Starożytność, średniowiecze, Rzeczpospolita szlachecka, II Wojna Światowa (również pod kontem broni pancernej, lotnictwa i marynarki wojennej).
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
Okres Średniowiecza (cóż Krzyżacy Forda kiedyś zrobili swoje) oraz historia powojenna. Poza tym niezależnie od okresu czasu nazwijmy to historia praw pracowniczych i praw człowieka, systemy polityczno społeczne w kontekście danego okresu historycznego, wszelkie ważne wydarzenia, rewolucje, bunty itp. Ogólnie historia interesuje mnie jako poznanie pewnych wydarzeń które miały wpływ na rozwój i kształtowanie społeczeństw, różnych praw oraz na powstawanie idei społeczno-polityczno-humanistycznych.Last edited by zythum; 2005-02-01, 09:42.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bury_wilkStarożytność, średniowiecze, Rzeczpospolita szlachecka, II Wojna Światowa (również pod kontem broni pancernej, lotnictwa i marynarki wojennej).
FCJPLast edited by arcy; 2005-02-01, 09:51.
Comment
-
Comment