Forumowicze a historia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgrredek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 315

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ArturŁ
    I że temat nie jest nazbyt rozbudowany.[/FONT][/SIZE]
    Jak nie jest to wkrótce będzie. Uwaga! Zaczynam rozbudowywać.
    Żyję już trochę na tym świecie i jakoś tak od szkoły podstawowej zaczęło się moje zainteresowanie historią. Na początku pasjonowałem się II Wojną Światową. Do dziś miewam nawroty. Jakoś w szkole średniej natrafiłem na książki Karola Buncha. Szczególnie zainteresowały mnie posłowia, w których autor opisał które zdarzenia mają potwierdzenie w źródłach historycznych, a czego autor musiał się domyślić i jak do tego doszedł. Wtedy zdałem sobie sprawę jak wiele białych plam jest w naszej wczesnej historii i stąd był już tylko krok do fascynacji archeologią. Bardzo ciekawią mnie wszelkie odkrycia archeologiczne na terenach Europy Środkowej, zwłaszcza te sprzed Polski Piastowskiej i te sprzed naszej ery.
    Stąd już tylko malutki kroczek do mojej małej archeologii jaką jest przeszukiwanie strychów i piwnic w poszukiwaniu birofilii.
    www.collections.pl
    Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• mikołajj
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.01
      • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika P-Oset
      Jak nie jest to wkrótce będzie. Uwaga! Zaczynam rozbudowywać.
      To ja też jeszcze bardziej rozbuduje

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika P-Oset
      Bardzo ciekawią mnie wszelkie odkrycia archeologiczne na terenach Europy Środkowej, zwłaszcza te sprzed Polski Piastowskiej i te sprzed naszej ery.
      Szukam informacji o wczesnych Słowianach. Możesz polecić mi jakieś książki? Może możesz mi też "na szybko" powiedzieć czy pojawili się u nas przed czy po Hunach i czy mogli mieć kontakt z Sarmatami?

Comment

• zgrredek
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 315

Muszę poszperać. Ale nie dziś bo właśnie lecę do pracy.
        www.collections.pl
        Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych

Comment

• may
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.01
          • 1508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mikołajj
          To ja też jeszcze bardziej rozbuduje

Szukam informacji o wczesnych Słowianach. Możesz polecić mi jakieś książki? Może możesz mi też "na szybko" powiedzieć czy pojawili się u nas przed czy po Hunach i czy mogli mieć kontakt z Sarmatami?

Chyba wiesz, że Sarmaci to prawie legenda. Wg opini naszej szlachty - chłopi pochodzili od Słowian, a oni sami od Sarmatów - oczywiście jest to totalny brak znajomości swoich korzeni. Czy Słownianie byli przed Hunami - nie! Własnie Słowianom zawdzięczamy wyparcie Hunów z terenów m.in. dzisiejszej Polski.

Comment

• StaryKocur
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1521

A mnie interesuje zwłaszcza historia Francji, której poznaję przy okazji ekspolarcji ( że tak nieładnie powiem ) mojej wielkiej pasji, jaką jest wino.
            Ponieważ trochę pojeździłem po różnych winiarskich regionach tego kraju, zdarzało mi się odkryć kilka ciekawostek.
            Np taką: Król Francji Henryk IV ( ten z Navarry - prywatnie szwagier Henryka Walezego ), któremu przy okazji ślubu z Małgorzatą Medycejską katolicy wycięli w pień niemal wszystkich przybyłych na tę uroczystość do Paryża kompanów ( tzw Noc Św. Bartłomieja ) był chrzczony nie wodą święconą, ale znakomitym słodkim białym winem, które nosi nazwę Jurancon i uchodzi za jedno z najznamienitszych z tzw. Południowego-Zachodu
            Nota bene, w mojej winnej piwniczce ( czyli de facto winniczce ) leżakuje butelka tego znakomietgo trunku, na etykiecie której widneje kołyska rzeczonego Henryka z Navarry,
            zrobiona ze...skorupy zółwia.
            Zdrowie żółwi zatem ( i tapirów też )
            Piwo pite z umiarem
            nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• mikołajj
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.01
              • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
              Chyba wiesz, że Sarmaci to prawie legenda. Wg opini naszej szlachty - chłopi pochodzili od Słowian, a oni sami od Sarmatów - oczywiście jest to totalny brak znajomości swoich korzeni. Czy Słownianie byli przed Hunami - nie! Własnie Słowianom zawdzięczamy wyparcie Hunów z terenów m.in. dzisiejszej Polski.

Też tak myślałem dopóki nie trafiłem na stronę www.slavinja.prv.pl i teraz nie wiem jak się ustosunkować do jej treści. Poza tym nie wiem jak interpretować słowa Bazylowa w "Historii Mongolii" o tym że Hunowie "rozpłyneli" się wśród Słowian. Czy oznacza to że Słowianie już tam byli czy że dopiero nadeszli?

Comment

• mikołajj
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.01
                • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
                Np taką: Król Francji Henryk IV ( ten z Navarry - prywatnie szwagier Henryka Walezego ), któremu przy okazji ślubu z Małgorzatą Medycejską katolicy wycięli w pień niemal wszystkich przybyłych na tę uroczystość do Paryża kompanów ( tzw Noc Św. Bartłomieja ) był chrzczony nie wodą święconą, ale znakomitym słodkim białym winem, które nosi nazwę Jurancon i uchodzi za jedno z najznamienitszych z tzw. Południowego-Zachodu
                To chyba on powiedział że "Paryż wart jest mszy"? Teraz nie ma co się dziwić

Comment

• StaryKocur
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.01
                  • 1521

Zaiste -on to rzekł, bo poślubiając Małgorzatę Medycejską musiał przyjąć katolicyzm.
                  A co z tego wynikło, możecie zobaczyć w obrazie "Królowa Margot" ze znakomitym Danielem Auteuilem w roli Henryka IV.
                  Piwo pite z umiarem
                  nie szkodzi w żadnych ilościach.

Comment

• ArturŁ
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.11
                    • 374

Ostatnio dość nietypowo,w ramach fakultetu zajmuję się historią państw Azji Centralnej - Kirgistanu,Kazachstanu,Uzbekistanu,Tadżykistanu i Turkmenistanu.Ciekawa sprawa.

Comment

• mikołajj
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.01
                      • 106

Ostatnio dość nietypowo,w ramach fakultetu zajmuję się historią państw Azji Centralnej - Kirgistanu,Kazachstanu,Uzbekistanu,Tadżykistanu i Turkmenistanu.Ciekawa sprawa.
                      Dorzuciłbym tu Mongolie, mają ciekawą historię i chyba są z tej samej grupy etnicznej co mieszkańcy wspomnianych wyżej państw.

Comment

• may
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.01
                        • 1508

Poza tym nie wiem jak interpretować słowa Bazylowa w "Historii Mongolii" o tym że Hunowie "rozpłyneli" się wśród Słowian. Czy oznacza to że Słowianie już tam byli czy że dopiero nadeszli?

To znaczy dosłowie, że Hunowie przyjeli kulturę, wierzenia Słowian - czyli jak to ujął Bazylow: "rozpłyneli" się wśród Słowian.

Comment

• ArturŁ
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.11
                          • 374

Dorzuciłbym tu Mongolie, mają ciekawą historię i chyba są z tej samej grupy etnicznej co mieszkańcy wspomnianych wyżej państw.
                          Nie wiem do jakiej grupy etnicznej należą Mongołowie.Wydaje mi się,że do innej niż narody ww byłych republik radzieckich.Naród kirgiski (nie tylko - np.Kazachowie też) to lud należący do grupy ludów tureckich.

Comment

• mikołajj
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.01
                            • 106

Nie wiem do jakiej grupy etnicznej należą Mongołowie.Wydaje mi się,że do innej niż narody ww byłych republik radzieckich.Naród kirgiski (nie tylko - np.Kazachowie też) to lud należący do grupy ludów tureckich.
                            Moja pewność siebie została zachwiana

Comment

• mikołajj
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.01
                              • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may
                              No to jeszcze o Sarmatach. Na tej stronie jest krótki artykuł o nich: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sarmaci. Czyżbyśmy mieli w sobie m.in. krew Hunów i Sarmatów? Ciężko to wszystko ze sobą pogodzić w jedną logiczną całość. W tym artykule nie ma nic o Hunach, ale może wszystkich obcych Słowianie asymilowali.

Comment

• ArturŁ
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.11
                                • 374

Moja pewność siebie została zachwiana
                                Odzyskasz jak jutro pójdziemy na piwko A tymczasem nie zaśmiecam już tematu postami nie na temat.

Comment

Przetwarzanie...
                                X