przy piwie o samochodach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
    nie polecam nowych VOLVO...
    A u mnie w firmie wszyscy są zadowoleni z tej marki. Najmniej zawodne spośród posiadanych samochodów (Volvo, Mercedes, Man, Scania, Iveco, Steyr). Najniższe zużycie paliwa. Najlepszy stosunek masy własnej do masy całkowitej. Najszybsza dostawa. Właśnie kupujemy następną ciężaróweczkę - nówkę Volvo.

Comment

• grzes_ch
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.10
      • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      W każdym aucie, które ma ksenonowe reflektory trzeba w serwisie wymieniać żarówki.
      Żarówki xenonowe nie przepalają się tak jak zwykłe bo nie ma się tam co przepalić . Charakteryzują się dużą żywotnością porównywalną z żywotnością samochodu.
      Praktycznie wymianie podlegają na skutek mechanicznych uszkodzeń ( zderzenie itp ).
      Konstruktorzy nie musieli martwić się specjalnie o klienta i ułatwić mu dostęp do nich bo i po co. Dlatego wymiana ich wiąże się najczęściej z wymontowaniem kilku części.
      Po drugie bardzo ważne jest ich ustawienie gdyż strumień światła jest mocniejszy od standardowych żarówek .
      Dla pocieszenia np w Fordach Mondeo ( nawet tych bez xenonów ) by wymienić żarówkę trzeba zdemontować grill i wyjąć całą lampę.
      Jeszcze więcej problemów nastręcza wymiana oleju a właściwie filtra oleju - tu trzeba zdemontować koło , nadkole , osłonę silnika i mieć ręce japońskiej gejszy.

Comment

• garfunkel
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.04
        • 1068

nie polecam nowych VOLVO: samochód prosto z salonu - w ciągu 8 miesięcy 4 razy (sic ) zawiódł: tzw black-out i wzywanie lawety. Można rzec: "no i cóż, że ze Szwecji ?"...

Tak, zdecydowanie lepsze są ciut starsze Volvo . Trzeba było zamówić taki model.

Comment

• JAckson
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
          Dla pocieszenia np w Fordach Mondeo ( nawet tych bez xenonów ) by wymienić żarówkę trzeba zdemontować grill i wyjąć całą lampę.
          J
          Wymieniałem trzy razy zwykłe żarówki w fordzie focusie
          Idzie mi już coraz lepiej. Najszybsza metoda to odkręcenie i wysunięcie lampy (za pierwszym razem 45min, obecnie ~15min). Być może po jeszcze kilku wymianach będę mógł to robić bez wyciąganialewej lampy (od strony pasażera). Do prawej lampy(od kierowcy) dostęp blokuje akumulator.
          W starym golfie robiłem to ~1min.

W sprawie ksenonów.
          Klosze lamp ksenonowych powinny być czyste dlatego stosuje się automatyczne spryskiwacze lamp (być może są też ręczne). Wynik zużycia płynu do spryskiwaczy na odcinku ~500km - 10 litrów. (na podstawie zeznań właściciela).
          MM961
          4:-)

Comment

• Rolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.08
            • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            W każdym aucie, które ma ksenonowe reflektory trzeba w serwisie wymieniać żarówki.
            Typ żarówek nie ma w przypadku Audi A2 żadnego znaczenia. Tam nie wymienisz nawet żarówek kierunkowskazów. Żeby się dostać do lamp, trzeba otworzyć pokrywę silnika, a to można zrobić tylko w serwisie.

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23992

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
              Typ żarówek nie ma w przypadku Audi A2 żadnego znaczenia. Tam nie wymienisz nawet żarówek kierunkowskazów. Żeby się dostać do lamp, trzeba otworzyć pokrywę silnika, a to można zrobić tylko w serwisie.
              założysz się że nie tylko?

Przecież w Polsce mieszkamy
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                założysz się że nie tylko?

Przecież w Polsce mieszkamy
                Nie chciałem o tym pisać, choć miałem to na uwadze. W końcu po to kupuje się auto, żeby w nim grzebać .
                A to, że Polak potrafi, to wiadomo od dawna.

Comment

• bolek1970
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 179

"made in sweden" to tylko naklejka, wiekszosc jest z belgii i holandii. A o rdzy to juz wogole lepiej nie mowic. Dlatego polecam V70, to jeszcze w maire "szwedzki" model,
                  Ogolnie wszystkie modele o, ktorych Becik pisze to udane "staruszki" 740, 850, a juz 760 to zgroza.
                  Widze na codzien co jeszcze gania po wiejskich , Szwedzkich drogach.
                  A propo VW Jetta to tez swietny woz, moj pasierb przez rok czasu wlozyl w niego 400 zlotych, ale niejaki Zenon Kowalski wjechal w niego Poldkiem i juz po jettcie, teraz kupilismy vento, ale to juz nie to.

Comment

• bolek1970
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 179

Z tego samego powodu w Rosji wciaz nie ma muzeum motoryzacji, brak eksponatow. Wszystko co sie jezscze nadaje do jazdy jest eksploatowane, i chyba w Polsce jest podobnie....

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

nie polecam nowych VOLVO: samochód prosto z salonu - w ciągu 8 miesięcy 4 razy (sic ) zawiódł: tzw black-out i wzywanie lawety. Można rzec: "no i cóż, że ze Szwecji ?"...
                      Pytanie na ktore juz Bolek odpowiedział, skąd wiesz, że dany model jest szwedzki, a nie holenderski? (Nie wiem które modele są belgijskie).
                      Tak jak awaryjne bardziej były Volvo z serii "czterysta" (czyt. holenderskie DAF-Y) tak jak i obecna seria S nie jest skadynawska,a to własnie w niej teraz trzeba wymieniać linki od hamulcow ręcznych.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzes_ch
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.10
                        • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Pytanie na ktore juz Bolek odpowiedział, skąd wiesz, że dany model jest szwedzki, a nie holenderski? (Nie wiem które modele są belgijskie).
                        Najlepiej sprawdzić to po VIN-ie.

Comment

• emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bolek1970
                          "made in sweden" to tylko naklejka, wiekszosc jest z belgii i holandii. A o rdzy to juz wogole lepiej nie mowic. Dlatego polecam V70, to jeszcze w maire "szwedzki" model,
                          Dwa lata temu jechałem tym autem i strzeliła chyba turbosprężarka. Nawet do serwisu nie można było dojechać, trzeba było wzywać serwis z holowaniem. Za naprawę tego możnaby jakieś z tańszych mark nowe auto kupić. Polecanie aut , które kosztują jako nowe kilkaset tysięcy złotych w lepszych wersjach to jakieś pierdoły marzycieli. Na takie auta, to trzeba mieć naprawdę sporo kasy, żeby je ze spokojem użytkować.

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.07
                            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
                            Najlepiej sprawdzić to po VIN-ie.
                            Tylko jak zaglądać pod maskę każdemu napotkanemu modelowi? \
                            Zresztą nie wiem juz jaki kraj do jakiego symbolu przypisać, wiem, że Szwecja to Y....
                            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2006-07-01, 20:47.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• zAjkA
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                              Tak jak awaryjne bardziej były Volvo z serii "czterysta" (czyt. holenderskie DAF-Y) tak jak i obecna seria S nie jest skadynawska,a to własnie w niej teraz trzeba wymieniać linki od hamulcow ręcznych.
                              Sądzę że Volvo nadal byłoby dobrej jakości gdyby do wszystkiego nie przyłożył ręki "niejaki" Ford. A jak jest z Fordami wiadomo. Pozatym samochody obu marek stają się do siebie coraz bardziej podobne co jest rzeczą naturalną. Co do nowych Volvo o zdanie można by zapytać pawełka59 gdyż o ile się nie mylę jeździ modelem S60 z silnikiem Diesla.
                              Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• kiszot
                                🍼🍼
                                • 2001.08
                                • 8117

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
                                Sądzę że Volvo nadal byłoby dobrej jakości gdyby do wszystkiego nie przyłożył ręki "niejaki" Ford. A jak jest z Fordami wiadomo.
                                Nie generalizuj.Jak będziesz miał pecha to zawsze trafisz na awaryjny egzemplarz.
                                Ja jeździłem Fordem i bardzo sobie chwaliłem.Matizem jeżdżę już 5 lat i nic większego nie robiłem przy nim.Więc chyba nie ma na to reguły.
                                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                                So von Natur, Natur in alter Weise,
                                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

Przetwarzanie...
                                X