Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
Wyświetlenie odpowiedzi
przy piwie o samochodach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika babalumek Wyświetlenie odpowiedziKtóry rocznik? Podejrzewam że gaz zainstalowany bo normalnie to 15l spokojnie pali.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziSilnik 3-litrowy da dużo większą dynamikę, ale jak będzie jeździł spokojnie, to wcale nie musi dużo więcej spalić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziBabalumek ma 25 lat więc nie liczył bym na stateczną spacerowa jazdę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziTym bardziej, że to Arcy kupił samochód. Nie sadzę żeby Babalumek nim wogóle jeździł
Arcy gratulacje - fajny wózek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziTym bardziej, że to Arcy kupił samochód. Nie sadzę żeby Babalumek nim wogóle jeździł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziDlaczego miałby palić 15 litrów? Ja mam podobne autko z nieco mniejszym silnikiem. Na długich polskich trasach pali 8 litrów benzyny, na niemieckich autostradach 7 litrów, w mieście sporo więcej, średnio niecałe 9 litrów. Silnik 3-litrowy da dużo większą dynamikę, ale jak będzie jeździł spokojnie, to wcale nie musi dużo więcej spalić.
P.S. białe kierunkowskazy montowano w Mercedesach klasy E od końca 1993 bodajże...MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta Wrocław
Comment
-
-
Babalumek, poczekamy jakiś czas na sprawozdanie Arcego. Jestem jednak przekonany, że to co piszesz o zużyciu paliwa, to bzdury. Wg mnie autko będzie paliło na "polskiej" trasie do 9 litrów benzyny. Przy umiarkowanie szybkiej (130 na autostradzie) też 9 litrów. Bo i po co miałoby palić więcej. W mieście (przy krótkich przejazdach na zimnym silniku) może spalić i 20 litrów. Z tego co wiem Arcy chce sporo jeździć na dłuższych trasach (Poznań-Suwałki). W maju jechałem trasą Świebodzin-Poznań-Węgorzewo (i z powrotem). Wlokłem się za traktorami, jechałem przez wioski i miasteczka, tam gdzie było można łamałem prawo i jechałem z prędkością 120 km/h, generalnie była to typowa polska jazda. Spaliłem na trasie 1250 km średnio 7,98 litra. Za nic nie uwierzę, że samochód arcego będzie palił 11-12 litrów. Waży tyle samo, a większa pojemność silnika jest wykorzystywana tylko w momencie przyspieszania. Naprawdę trzeba kochać bezmózgową jazdę z piskiem opon, aby spalać tym samochodem ponad 9 litrów na trasie. Żal mi tylko Arcego, gdy będzie tankował paliwo po jazdach po Poznaniu. Wtedy faktycznie może się zdziwić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziBabalumek, poczekamy jakiś czas na sprawozdanie Arcego. Jestem jednak przekonany, że to co piszesz o zużyciu paliwa, to bzdury. Wg mnie autko będzie paliło na "polskiej" trasie do 9 litrów benzyny. Przy umiarkowanie szybkiej (130 na autostradzie) też 9 litrów. Bo i po co miałoby palić więcej. W mieście (przy krótkich przejazdach na zimnym silniku) może spalić i 20 litrów. Z tego co wiem Arcy chce sporo jeździć na dłuższych trasach (Poznań-Suwałki). W maju jechałem trasą Świebodzin-Poznań-Węgorzewo (i z powrotem). Wlokłem się za traktorami, jechałem przez wioski i miasteczka, tam gdzie było można łamałem prawo i jechałem z prędkością 120 km/h, generalnie była to typowa polska jazda. Spaliłem na trasie 1250 km średnio 7,98 litra. Za nic nie uwierzę, że samochód arcego będzie palił 11-12 litrów. Waży tyle samo, a większa pojemność silnika jest wykorzystywana tylko w momencie przyspieszania. Naprawdę trzeba kochać bezmózgową jazdę z piskiem opon, aby spalać tym samochodem ponad 9 litrów na trasie. Żal mi tylko Arcego, gdy będzie tankował paliwo po jazdach po Poznaniu. Wtedy faktycznie może się zdziwić.
Jeżeli pali 16-17 l gazu, to na pewno nie pali 9 l benzyny. W takie coś z kolei ja nie uwierzę. 9 l to można wyciągnąć na autostradzie jadąc 90-120 km/h. Duży silnik potrzebuje dużo paliwa, szczególnie benzynowy. Taka jest cena za przyjemność z jazdy. I od razu mówię: już mniejsze silniki typu 220E radziły sobie dobrze z tą masą więc nie ma tu tego że 3.0 to sobie "radzi" więc spala mniej bo inne sobie nie radzą.
Arcy - Model W124 przestał być produkowany w momencie wprowadzenia tzw. "okularnika" a więc gdzieś ok. 1996 roku. Jednak bodajże pod koniec 1993 (ew. początek 1994) przeprowadzono lifting tego modelu. Lekko zmieniono maskę i klapę bagażnika, dano właśnie białe kierunkowskazy o których pisałem, wstawiono więcej elektroniki szczególnie do silników, które wszystkie produkowano w technice 4-zaworowej (oprócz 300E 4 matic i 200D dla taksówkarzy). Wtedy także silnik 300E zastąpiono 280E i 320E.
Nie chcę tu się mądrzyć ani nic nikomu zarzucać. Kupując taki model przyjrzałbym mu się naprawdę dokładnie. To bardzo dobry okres dla Merca ('92) ale jak wiadomo cudem jest trafić na taki pojazd który spełnia 3 warunki: 1 - bezwypadkowy, 2- nie przekręcony licznik km, 3 - silnik nie zajechany.
P.S. znaczek na masce był bodajże robiony na indywidualne zamówienie. Rzecz niezbyt często spotykana ale kwestia gustu Pozdrawiam.MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta Wrocław
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziZgadzam się z przedmówcą. Z Pieczarkiem też się zgadzam - według poprzedniego właściciela auto spalało 15-17 litrów, ale gazu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Comment