A ja powiem tak: nie każdego posiadacza auta benzynowego STAĆ na zakup do niego porządnej instalacji gazowej, dzięki której jego samochód emitował by zdecydowanie mniej trucizn do atmosfery. Bariery są dwie: finansowa, czyli koszt tej instalacji (przy odpowiednio dużym przebiegu ten koszt się zwraca, ale to dopiero po larach) oraz niewygoda związana z dodatkowym zbiornikiem w bagażniku. U niektórych dochodzi jeszcze bariera w postaci wstydu, że tankuje paliwo obciążone niższymi podatkami.
przy piwie o samochodach
Collapse
X
-
Ameryka rządzi się swoimi prawami, więc raczej nie można porównywać tamtejszych samochodów z typowo europejskimi. A nawet te ze starego kontynentu są specjalnie przystosowane na tamten rynek.Comment
-
Jeżdżę amerykańskim samochodem małolitrażowymz silnikiem 2,2 litra i mocy 145 KM.
Taki niewysilony silnik jest prawie niezniszczalny, w codziennej jeździe kreci sie miedzy 1500 a 2500 obr/min, choć może do 6500 obr/min
A gdzieś obiło mi sie o uszy, ze amerykańskie oktany są inne niż europejskie (inaczej wyliczane)5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Comment
-
Comment
-
A ja powiem tak: nie każdego posiadacza auta benzynowego STAĆ na zakup do niego porządnej instalacji gazowej, dzięki której jego samochód emitował by zdecydowanie mniej trucizn do atmosfery. Bariery są dwie: finansowa, czyli koszt tej instalacji (przy odpowiednio dużym przebiegu ten koszt się zwraca, ale to dopiero po larach) oraz niewygoda związana z dodatkowym zbiornikiem w bagażniku. U niektórych dochodzi jeszcze bariera w postaci wstydu, że tankuje paliwo obciążone niższymi podatkami.Comment
-
Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem, który pracował w Toyocie i zajmował się m.in. konwersją napędu w wózkach widłowych. Do nowych, benzynowych wózków zakładano instalację gazową. Ale w skład zestawu wchodziły oprócz typowo gazowych części także nowe gniazda zaworowe i zawory, wałek rozrządu i kolektor ssący.
Niestety jest coraz mniej samochodów, w których prawidłowa instalacja byłaby jeszcze opłacalna. Po prostu taniej i lepiej będzie od razu kupić diesla, bo różnica w cenie między nim , a benzynowym często jest poniżej 10 000 zł, a za instalację gazową trzeba by dać podobne pieniądze, licząc się z brakiem bagażnika i cięższym samochodem, o konsekwencjach mimo wszystko źle dobranej instalacji nie wspomnę. Moim zdaniem za parę lat zaczną znikać z rynku firmy instalacyjne i spora ilość stacji z gazem. Chyba, że ceny instalacji nowszej generacji spadną kilkukrotnie, albo ktoś wymyśli coś nowego.Comment
-
Nie jest to zjawisko które występuje często ( na szczęście) , ale nie jest to też chyba tylko zbieg okoliczności - znacznie częściej podczas jazdy zapalają sie samochody które mają zainstalowane instalacje gazowe. Dla przykładu - dwa dni temu na trasie zapalił się Land Rover Freelander z instalacja gazową. Pora nocna, spory kawałek od najblizszej miejscowości , więc w efekcie wiele z tego ładnego autka nie zostało. I nie był to pierwszy tego typu przypadek który znam.
Zdaje sobie sprawę, że najwiekszy wpływ na te sprawy ma sposób montażu instalacji, ale fakt pozostaje faktem - ingerencje w układ paliwowy i elektyczny w samochodzie powodują dodatkowe zagrożenie.
Myśle tak samo, ale moim zdaniem wpływ na to będzie miała jeszcze cena samego gazu. Znając naszą rzeczywistość, myslę że za sprawą podatków róznica w cenach będzie się systematycznie zmniejszała - a wtedy rachunek ekonomiczny ( instalacja , dodatkowe przeglądy, inne koszty) spowodują że coraz mniej osób będzie sie decydowało na takie instalacje.Comment
-
Moim zdaniem wynika to raczej z większej ilości stacji z gazem niż z benzyną. Po prostu gaz jest dostępny prawie na każdej stacji z paliwami "klasycznymi" i oprócz tego jest jeszcze co najmniej raz tyle stacji tylko z gazem. Jak ktoś już ma instalację gazową, to zatankuje benzyny tylko tyle ile musi. Nawet gdyby silnik kichał i prychał na gazie, to i tak kierowca nie będzie jeździł na benzynie.Comment
-
No muszę się pochwalić
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem CB radia i muszę przyznać bez bicia zakup ten już przynajmniej jeden raz mi się zwróciłComment
-
To fakt, CB radio to zdecydowanie najlepsze ulepszenie do jakiegokolwiek samochodu, które można zrobić małym kosztem.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
No i stoimy (z Easy) przed wyborem i kupnem samochodu.
Obecny (Seat Toledo) z racji wieku - 1992 r. - się już trochę kruszy, choć żal będzie się go pozbywać bo silnik działa super i ani razu mnie nie zawiódł. Ale niestety kasta nadaje się do remontu i po wycenie blacharza doszedłem do wniosku ze nie ma sensu go robić.
Przeglądałem sobie autka wg kryteriów które mnie interesowały - do 25 tys. zł, silnik min. 1500, rok od 2000, podobny wielkościowo do obecnego i oto co mi wyszło:
Audi A4 B6 (kombi lub sedan) - sporo go cenią, ale chyba solidne auto.
Seat Toledo II (sedan) - sentymentpoza tym bardzo mi się podoba.
Renault Laguna II (kombi albo hatchback) - auto na Fróżne opinie słyszałem, ponoć diesel awaryjny.
Ford Mondeo Mk3 (kombi albo sedan) - znowu F, na jego ten temat nic nie wiem, a można trafić na fajne sztuki za rozsądną cenę.
VW Passat B5 (kombi albo sedan) - wydaje mi się że dobre auto, ale może to tylko moje wrażenie.
VW Golf IV (ewentualnie) - nawet z silnikiem benzynowym ekonomiczny, traktuje to jako alternatywę.
Renault Scenic I FL - żonie się podoba, ja nie znam auta wogóle, też na F.
Preferowałbym diesla, ale nie wiem jak to wygląda w Renault i Fordzie, bo 1.9 z grupy VW ma raczej dobra opinię. Benzyna - raczej nie, aczkolwiek nie wykluczam.
Zastanawia mnie wysyp Renault Lagun II - jest ich sporo na rynku, sporo tańszych albo młodszych w tej samej cenie co Seat, VW. Czy to efekt nowego modelu na rynku czy francuzy po 6-8 latach się kończą?
Może coś innego byście proponowali? Wiem że jest kilku fachowcówna forum, więc może coś doradzą?
(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
albeertos
Kolega właśnie kupił Vectre C za 6 tys ojro w Belgii. Diesel.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment