przy piwie o samochodach
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
Teraz większość silników jest wspomaganych turbinami, również te z wiekszą pojemnoscią. Zaletą jest mniejsze spalanie i wieksza moc, wada, turbiny się psuja częściej niż sam silnik, i trzeba je naprawiać w częstotliwosci prawie tak samo jak rozrząd(turbiny wytrzymują dłużej niż rozrząd). Generalnie dłuższe jest użytkowanie bezawaryjne silnika wolnosącego, niż z turbiną.Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2013-03-17, 21:37.Comment
-
A ja kojarzę jedynie, że Twoja V8 to ssak wolny..., choć w sumie szybki.
.
A poza tym, mam jeszcze opcję sekwencji (jak ktoś lubi wachlować wajchą) i "S" (jak ktoś lubi rodzinnym kombina światłach wk***iać gości w Golfach GTI
).
Teraz większość silników jest wspomaganych turbinami, również te z wiekszą pojemnoscią. Zaletą jest mniejsze spalanie i wieksza moc, wada, turbiny się psuja częściej niż sam silnik, i trzeba je naprawiać w częstotliwosci prawie tak samo jak rozrząd(turbiny wytrzymują dłużej niż rozrząd). Generalnie dłuższe jest użytkowanie bezawaryjne silnika wolnosącego, niż z turbiną.
Bardzo duże znaczenie dla trwałości turbiny ma kultura techniczna użytkownika, tzn. podstawy wiedzy o funkcjonowaniu, a w szczególności chłodzeniu turbiny.
W moim dotychczasowym xc70 jest jedna turbina i przy przebiegu 190.000 km nic jej nie dolega, w tym nowym mam dwie turbiny i muszę nauczyć się z tym żyć.
Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Zastanawiam się wyborem między Skodą Octavia (2006 rocznik) i Seatem Altea (2005 rocznik). Obydwa silniki volkswagenowskie 1,6 benzyna.
Bardziej zależy mi na opinii na temat Seata, bo tu mam skąpe informacje na temat zalet lub wad tego autka.
Comment
-
Jeżeli mógłbym Ci coś podpowiedzieć, to doradzałbym kupno samochodu z silnikiem wysokoprężnym. Co prawda, na wejściu płacisz więcej, ale różnica w cenie amortyzuje Ci się w czasie i w miarę używania auta dochodzisz do momentu, od którego różnica w zużytym paliwie zostaje w Twojej kieszeni.Chamstwo w państwie, Panie.Comment
-
To jeszcze zależy, ile kilometrów robisz w ciągu roku, bo jeśli w krótkim czasie będziesz musiał wymienić turbinę, wtryskiwacze, koło dwumasowe i filtr cząstek stałych, a jeździsz raptem kilkanaście tysięcy, to z oszczędności może się zrobić dopłacanie. Chyba że kupujesz z pewnego źródła, ale to też nie zawsze jest gwarancją braku problemów.Comment
-
To jeszcze zależy, ile kilometrów robisz w ciągu roku, bo jeśli w krótkim czasie będziesz musiał wymienić turbinę, wtryskiwacze, koło dwumasowe i filtr cząstek stałych, a jeździsz raptem kilkanaście tysięcy, to z oszczędności może się zrobić dopłacanie. Chyba że kupujesz z pewnego źródła, ale to też nie zawsze jest gwarancją braku problemów.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Jeżeli mógłbym Ci coś podpowiedzieć, to doradzałbym kupno samochodu z silnikiem wysokoprężnym. Co prawda, na wejściu płacisz więcej, ale różnica w cenie amortyzuje Ci się w czasie i w miarę używania auta dochodzisz do momentu, od którego różnica w zużytym paliwie zostaje w Twojej kieszeni.
Dlatego nie wiem, czy na dłuższą metę się będzie kalkulowało ... biorąc pod uwagę wymianę tych "kosztownych" części?Comment
-
No i jeszcze ważne, czy te 10-15 tys będzie robione po dłuższych trasach, czy też "dookoła komina". W tym drugim przypadku chyba lepsza będzie benzynka. Wiem to na podstawie własnego doświadczenia- niedawno zmieniłem diesla (użytkowałem trzy lata) na benzynę i po paru miesiącach już wiem, że bardzo dobrze zrobiłem.Comment
-
No i jeszcze ważne, czy te 10-15 tys będzie robione po dłuższych trasach, czy też "dookoła komina". W tym drugim przypadku chyba lepsza będzie benzynka. Wiem to na podstawie własnego doświadczenia- niedawno zmieniłem diesla (użytkowałem trzy lata) na benzynę i po paru miesiącach już wiem, że bardzo dobrze zrobiłem.Comment
-
Silnik benzynowy 1,6 VAG to bardzo wdzięczna jednostka, sam się za takim rozglądamJest prosty, tani w naprawach, nie ma szesnastu zaworów, a w dodatku bardzo dobrze znosi LPG.
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment