Żałoba narodowa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kalifat
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.10
    • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
    to, co się w tych dniach dzieje w Polsce to rzecz niezwykła - nie sądzę, aby ludzie robili to na pokaz - ja wiem, że większość oddaje w taki, czy inny sposób hołd Wielkiemu Polakowi z własnej nieprzymuszonej woli i z potrzeby serca. Nigdy nie widziałem, aby spontanicznie zebrał się tłum młodych, spokojnych ludzi, którzy trzymają się za ręce czy zapalają świece. To był POLAK i Polska winna oddać Mu hołd - inne sprawy (w mediach także) takie jak np mecze zeszły na dalszy plan - moim zdaniem słusznie.
    a jutro żałoba się skończy - moim zdaniem jakiś procent tej tłuszczy, która wyległa ostatnio na ulice, place i do świątyń wyjdzie z tej lekcji zmieniona...
    A dla mnie to zwykły przesadyzm.
    Po pierwsze media ładnie tym wszystkim sterują, rozmawiając tylko z tymi, którzy nie ukrywają uczuć. Przecież nie warto rozmawiać z kimś kto nie płacze. Ale zauważcie, że osoby, które mają coś mądrego do powiedzenia (czyt. katoliccy księża, profesorowie, zaproszeni goście) nie płaczą.

Po drugie nie mam pewności czy to co mówi n-ta osoba jest prawdą. Co znaczy, że "Papież zmienił moje życie". Przecież ogromna większość nie słuchała przez te wszystkie lata słów Papieża, więc co On dla nich zrobił. Ja sam nie słuchałem Papieża, więc nie mam moralnego prawa mówić, że On był dla mnie kimś ważnym, kimś bliskim, kimś kto mnie przemieniał. Być może większość osób zapomni o tym wszystkim już za tydzień. Ale obym się mylił.
    Po drugie (2) - niedawno w TVN była rozmowa z Ojcem Leonem Knabitem. Przytaczam rozmowę
    Miecugow << Jak Ojciec ocenia to co się teraz w Polsce dzieje?
    O.Leon << To coś nazwałbym cudem, któtkotrwałym, ale cudem.
    Miecugow << Dlaczego ojciec tak sądzi? (widać u red. rzeczywiste zaskoczenie)
    O.Leon << Już było kilka podobnych chwil, wiele pielgrzymek Ojca Świętego do Ojczyzny, wybór na Papieża, więc takie zrywy miały już miejsce, ale miejmy nadzieję trwałej zmiany.

Po trzecie "To był POLAK i Polska winna oddać Mu hołd". Tak, zgadzam się, tym bardziej, że zasługi Ojca Świętego są ogromne. Zasługuje więc On na szczególny szacunek, a swoją działalnością sprawiał, że możemy być z Niego dumni.
    Jednakze nie można popadać w paranoję. Juz kilka razy słyszałem, że teraz już nic nie będzie tak jak dawniej. Nastęny Papież nie będzie Polakiem i już nie będziemy tak hołubieni. Zgoda, tak będzie, ale nie na tym polega idea Papiestwa. Codziennie modlę się, żeby ludzie w Polsce przyjęli z godnością i otwartością nowego Papieża. A co będzie jak będzie ... murzynem

Po czwarte, myślę, że jeśli chociaż uda się, że Polacy zaczną szanować swoich najbliższych to i tak będzie to ogromny postęp. Wystarczy, że znikną przekleństwa, wulgaryzmy, szarpania czy bicie w domach, a juz będzie lepiej. Bo ta dobra atmosfera z domu będzie wynoszona na zewnątrz.
    Bo jeśli nie, to po co zamydlac oczy słowami "Słucham słów Ojca Świętego" skoro w domu leję żonę i dzieci ... bo zupa była za słona
    bla bla bla

Comment

• Hannibal
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1426

Ja też uważam, że to co się działo ostatnimi dniami w Polsce to nie żadna histeria tylko prawdziwy żal i smutek po odejściu Wielkiego Człowieka. Jechałem wczoraj z rodzicami przez ul. Jana Pawła II, i to co tam się działo było po prostu niesamowite. Tysiące świeczek poustawianych wzdłuż ulicy, przy torach, na skrzyżowaniach. Czuć było tą wielką miłość Polaków do papieża. Jeśli ktoś to nazywa fanatyzmem to rzeczywiście należą mu się wyrazy współczucia za takie rozumowanie.
      "All the good things for those who wait"

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
        Jeśli ktoś to nazywa fanatyzmem to rzeczywiście należą mu się wyrazy współczucia za takie rozumowanie.
        A kto tu mówi o fanatyźmie

Comment

• Piecia
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.02
          • 3312

nie ma w tym przesady, bo ludzi nikt nie zmusza do okazywania szacunku - wracałem właśnie nocnym autobusem - spokojnie jak nigdy...nikt nie rzucał ch... i k...
          A że zdjęcia wiszą wszędzie - każdy ma prawo okazać innym, że Ojciec Święty nie był dla niego obojętny.
          Koniec i bomba,
          Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

nie ma w tym przesady, bo ludzi nikt nie zmusza do okazywania szacunku - wracałem właśnie nocnym autobusem - spokojnie jak nigdy...nikt nie rzucał ch... i k...
            Ja na przykład z zasady nie rzucam ch... i k... w nocnym i nie potrzeba mi do tego śmierci papieża. Szacunek od święta jest tyle wart, co umiejętności niedzielnego kierowcy.

Comment

• Hannibal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1426

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
              A kto tu mówi o fanatyźmie
              Np. Zythum
              "All the good things for those who wait"

Comment

• supersklep
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.01
                • 982

Ciekawy jestem co pisze Urban w swojej gazecie "Nie" .Ostatnią pielgrzymkę JP II do Polski
                opisał tak - "Obwozne sado-maso" jak dobrze pamiętam.Teraz pewnie się nagle nie zmienił tylko boi się w tej chwili opinii publicznej

Comment

• dkrasnodebski
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 2316

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
                  niedawno w TVN była rozmowa z Ojcem Leonem Knabitem. [/I]
                  W tvn to już całkiem zbzikowali.
                  Zrobili nawet specjalne wydanie programu pani Drzyzgi, który to program jest tak niskich lotów, że nawet jaskółki przed deszczem nie latają tak nisko bo by sobie brzuszki o ziemię poocierały.
                  Ale to jeszcze nic. Nie mając już pomysłów na to co pokazać (tak mi się wydaje) pokazali w ichniejszym ekspresie reporterów (czy jak to się tam nazywa), reportarz o aferze związanej z zakupem przez jakiegoś pana, drewnianych bali, z których wcześniej zbudowany był ołtarz, na którym papież odprawiał mszę.
                  Dla mnie to jest chore i nic na to nie poradzę

Jeżeli idzie o żałobę to jest to moja prywatna sprawa i nie będę tu pisał ile dla mnie papież znaczył, jakim był człowiekiem i tego typu rzeczy bo tego nie wiem. Znam sporo tekstów Jana Pawła II (były obowiązkowe na studiach w ramach etyki i filozofii, zresztą nieobligatoryjnie też sobie troszkę przyswoiłem) i chciałbym aby słowa i idee w nich zawarte zapadły nam wszystkim w pamięci, zostały zrozumiane i sprawiły byśmy byli wszyscy choć trochę lepsi.[*]
                  Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

Piszę szczególnie do tych osób, które twierdziły, że przesadzamy, że tak właśnie Żałoba Narodowa powinna wyglądać...
                    Wczoraj późnym wieczorem oglądaliśmy z Ironem ciekawy film o życiu Karola Wojtyły zrealizowany z okazji wstąpienia w trzecie tysiąclecie (szkoda tylko, że w godzinach, w których większość osób już śpi)... Dziś dla odmiany telewizja wróciła do normalnych programów: komedie, romanse i ani słowa o Janie Pawle II (przepraszam, poza jednym programem)... Wygląda to tak, jakbyśmy tą żałobę odbębnili - czas żałoby minął wszak wczoraj - dziś więc radujmy się.
                    Czy nie lepiej byłoby to wszystko wypośrodkować?
                    Tak, jak w ostatnich dniach mierziły mnie powtarzane po dziesięć razy sceny z życia Papieża, tak dziś mierzi mnie program (w większości rozrywkowy) bez słowa o tym Wielkim Człowieku...
                    Utwierdza mnie to w myśleniu, że ta cała telewizyjna "pompa" była tylko na pokaz

Comment

• Piecia
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.02
                      • 3312

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                      Ja na przykład z zasady nie rzucam ch... i k... w nocnym i nie potrzeba mi do tego śmierci papieża. Szacunek od święta jest tyle wart, co umiejętności niedzielnego kierowcy.
                      ja też nie ale w nocnych autobusach to norma - wczoraj tego nie było
                      Koniec i bomba,
                      Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• yendras
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.12
                        • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                        W tvn to już całkiem zbzikowali.[*]
                        TVN, a szczególnie TVN 24, przy okazji śmierci papieża jeszcze dobitniej pokazał jak bardzo jest powierzchowny i bezrefleksyjny. Zaczęli już tydzień temu w piątek, gdy w zasadzie czyhali na moment śmierci papieża, a Miecugow prowadził tak drewniane gadki z gośćmi i korespondentem w Rzymie, że chciało się wyć.
                        Zresztą rozmowy Miecugowa w jego niby intelektualnym programie (nie pamiętam nazwy) w TVN 24 są równie beznadziejne. Zaprasza tam czasem naprawdę ciekawych gości (np. Kapuściński albo Stefan Bratkowski) i zamiast dać im się spokojnie wypowiedzieć to popędza ich dopowiadając za nich zbyt długie w jego opinii kwestie, często zresztą bez sensu i zupełnie obok pointy, do której zmierzał rozmówca. Po prostu dno.

Comment

• Maremali
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1955

to, co się w tych dniach dzieje w Polsce to rzecz niezwykła - nie sądzę, aby ludzie robili to na pokaz - ja wiem, że większość oddaje w taki, czy inny sposób hołd Wielkiemu Polakowi z własnej nieprzymuszonej woli i z potrzeby serca. (...)
                          Mi jednak wydaje się, że znaczna część osób robi to jednak na pokaz.
                          Przytoczę dwa przykłady;
                          1/ wczoraj nocowaliśmy u szwagierki na wsi, o 21.37 była "ogólnopolska akcja" gaszenia świateł na 5 minut. I zgadnijcie co moja szwagierka robi od razu po zgaszeniu świateł w domu. Ha wybiega przed dom sprawdzić kto z sąsiadów nie zgasił światła w domu i głośno to komentuje bo akurat u organisty się świeciło.
                          2/ druga rzecz zasłyszana z TV pewna kobietka urodziła trojaczki i nazwała je imionami papieża chociaż wcześniej ustaliła już z mężem inne imiona. Ta wielka katoliczka jak ją nazwano wcześniej ponoć była u WRÓŻKI dowiedzieć się o płeć swoich dzieci. Pech wróżka nie trafiła, ale która z osób uważających się za chrześcijanina chodzi do wróżek czy jasnowidzów .
                          http://maremali.web-album.org/

Comment

• breslauer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 2690

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
                            Ciekawy jestem co pisze Urban w swojej gazecie "Nie" .Ostatnią pielgrzymkę JP II do Polski
                            opisał tak - "Obwozne sado-maso" jak dobrze pamiętam.Teraz pewnie się nagle nie zmienił tylko boi się w tej chwili opinii publicznej
                            Sam jestem ciekaw. W ostatni poniedziałek, czyli 4 kwietnia nic nie napisał. Może szykuje numer ekstra ...

* Co by uprzedzić ewentualne pytania: NIE czytuję wyłącznie służbowo, dostajemy je z całym pakietem prasy w pracy.

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Jeśli nawet Urban boi się teraz opinii publicznej, to sami sobie odpowiedzcie, czy reakcja szarego Polaka była szczera i spontaniczna.

Comment

• adam16
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.02
                                • 9865

Czy zawsze musicie się doszukiwać drugiego dna? To już szarego Polaka nie stać na uczucia, szczerość i spontaniczność. Zresztą jakie to ma znaczenie? Każdy musi to rozważyć sam ze sobą. Mierzi mnie już roztrząsanie tego tematu, nawet tu, na forum.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

Przetwarzanie...
                                X