No to skreślasz baaardzo wielu świętych, którzy byli wielkimi grzesznikami, a mimo to są świętymi. Na początek Święty Paweł z Tarsu alias Szaweł, który niejednego chrześciajnina miał na sumieniu, a to chyba gorsze niż krzyczeć "Sieg heil" w wieku 10-17 lat.
Jest nawet taka święta co swoje dzieci zabiła.Niestety nie pamiętam jakie ma imię.
Między innymi dlatego ja jestem za skasowaniem wszystkich świetych.Zdaje się,że ewangelicy nie uznają świętych.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
I ciekawi mnie, jakie były spekulacje w 1978 roku, kiedy wybierano JPII - czy też był brany przez prasę pod uwagę jako jeden z pewniaków?
Nie, choć w czasie pierwszego konklawe (gdy wybrano JPI) otrzymał 9 głosów. JPII stał się poważnym kandydatem podczas konklawe, wskutek pata między stronnictwami włoskimi. Został wybrany m.in. dzięki znacznemu poparciu kardynałów spoza Europy.
Ten koniec świata to już miał być z sześć razy, a Murzyn miał być bezpośrednio po Papieżu Polaku... [...]
Wg przepowiedni ś. Malachiasza (irlandzki biskup, XI w.) zawierającej listę Papieży aż do końca świata, ostatnim ma być "Petrus Romanus", czyli Piotr Rzymianin - takie określenie raczej trudno do Murzyna dopasować, choć różni "interpretatorzy" zapewne nie ustaną w wysiłkach... Na przedostatniego, określonego jako "De gloria olivae" (Z chwały oliwy), to nawet by Murzyn pasował; prorokuję że niedługo okaże się, iż kardynał Ratzinger pasuje do tego opisu idealnie. Trzecim od końca miał być Jan Paweł II ("De labore solis" - z pracy słońca - co tłumaczono tym, że pochodzi On ze wschodu)...
Żeby zaś daleko nie szukać - jedna przepowiednia "papieska", i to krajowego autorstwa, już się spełniła - Słowacki, w "Beniowskim" chyba, wyprorokował Papieża-Słowianina.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
W(...) Na przedostatniego, określonego jako "De gloria olivae" (Z chwały oliwy), to nawet by Murzyn pasował; prorokuję że niedługo okaże się, iż kardynał Ratzinger pasuje do tego opisu idealnie. (...)
Coś mi świta, że w herbie benedyktynów widnieje gałązka oliwna
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Żeby zaś daleko nie szukać - jedna przepowiednia "papieska", i to krajowego autorstwa, już się spełniła - Słowacki, w "Beniowskim" chyba, wyprorokował Papieża-Słowianina.
chyba nie w "Beniowskim" - to było w jakimś wierszu, ale niestety tytułu nie pamiętam...
Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Ja nie znam innego papieża niz Jan Paweł II i nadal ciężko mi przyzwyczaić sie do mysli ze juz Go nie ma wsród nas...
dziwnie sie poczułam gdy po raz pierwszy zobaczyłam nowego papieza.. , ja -nie pamietają ca poprzedników Jana Pawła II-bo w momencie Jego wyboru byłam zaledwie przedszkolakiem
Wiesz ja też byłem w komunistycznych zuchach i składałem przyrzeczenie socjalistycznej ojczyźnie. Powinno to być karane śmiercią? Mój wujekl był młodym chłopakiem z Kedzierzyna Koźla i bronił jako czlonek Hitlerjugend SWOJEGO kraju przed Armią Czerwoną. Jak harcerze w Katowicach.
Myslisz, że DZIECI w tym wieku sa w stanie rozpoznac co wlaściwe a co nie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
Już nie przesadzajmy. Jak my byśmy byli w wtedy w Niemczech takimi dzieciakami, to też nie mielibyśmy żadnego wyboru. Nie można było soie wtedy wybierać tak swobodnie organizacji, do których chciało się należeć. Był przymus, i trzeba się było podporządować.
Ja bynajmniej nie oceniałem Ratzingera.Po prostu zaskoczyła mnie taka okoliczność.Myślę,że można było pozostać porządnym człowiekiem mimo członkostwa w Hitlerjugend czy nawet SS tak jak mimo przynależności do Armii Zbawienia można być ostatnim ...
Comment