Z życia włościan

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9081

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
    He, he, he - FCJP ! Półtuszę. Gdybym miał półtusze - miałbym przynajmniej jedną świnię. Błąd logiczny i ortograficzny zarazem.
    A tak poważnie (bo czasem sobie żartujemy) mam ćwiartkę tylną bez rapetki, której zrzekłem się na rzecz szwagra.
    Zaraz, zaraz. To śwagier ma coś dużo:
    półtusze i jeszcze jakąś rapetkę
    (przepraszam ja miastowy to się nie wyznaję na tych półlitrowychtuszach. Co to ta rapetka?)
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

Dolna część "giczoła".
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
        Dolna część "giczoła".
        A to co znowu?
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• garfunkel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.04
          • 1068

Szwagier szwagra nie chciał swej ćwierćtuszy rozbierać nijak, jak tylko sam - może teraz lepiej?
          Chyba , że niezrozumienie wynika stąd, że ćwiertuszy już się nie dzieli , o czym z kolei ja zapewne niewiele wiem. Wszystko przede mną

Comment

• peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

Dolna część "giczoła".
            Jak sie nie mylę to chodzi o nogę.
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• arcy
              • 2002.07
              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
              Chyba , że niezrozumienie wynika stąd, że ćwiertuszy już się nie dzieli , o czym z kolei ja zapewne niewiele wiem. Wszystko przede mną
              Oj, to byłaby wielka pieczeń. Ależ dzieli się, na 1/8 tuszy i dalej

Comment

• garfunkel
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.04
                • 1068

Ja tego najzwyczajniej w świecie nie pamiętam...chociaż w zasadzie powinnam. Prawie każde wakacje w dzieciństwie, a przynajmniej ich część, spędzałam na wsi, u rodzicielki mojego taty. A była to zaprawdę maleńka wioszczyna, położona z dala od wszelkiej prawie cywilizacji, gospodarstw razem może dwadzieścia, domy bynajmniej nie przy sobie pobudowane, lecz przedzielane lasem, bądż łąką ( często podmokłą). Bijało się świnie, skubało pierze z gęsi, kosiło zboże( kosą - nie kombajnem), opowiadało się dzieciakom- czyli mnie także , o wodnikach, utopcach, strzygach, południcach, o jakowymś bracie dziadka, który ponoć wracał dawno jako weteran wojny japońsko- rosyjskiej...i różne takie cudowności.
                Czas zatem na małe przypomnienia, na usprawiedliwienie rzeknę, że tusze mnie najmniej interesowały, rozbiór mięsa nie był miłym dla dziewczęcia widokiem. A i dzielenie, tak jeszcze mi się przypomina, zależne było od tego, czy pieczeń miała być z onego mięsiwa, czy też szynka - i jakiej wielkości?
                Koniec wspominków

Comment

• zbysia
                  • 2004.09
                  • 907

Wczoraj sąsiad czaił się w deszczu za stodołą, w celu namówienia mnie na zakup "małpki" -ponieważ jechałem po piwo na imprezę rodzinną... więc 10,60 poszło się paść...
                  Ale warto dać tyle za widok sąsiada pijącego w ulewę w leszczynie
                  Donoszę, że sąsiad oddał dychę.

Comment

• grzech
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.04
                    • 4592

Melduję posłusznie, że w.w świnka (a wzasadzie jej część) została przerobiona domowym sposobem na pyszne szyneczki.

Comment

• Ahumba
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 9081

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                      Melduję posłusznie, że w.w świnka (a wzasadzie jej część) została przerobiona domowym sposobem na pyszne szyneczki.
                      Nie chwal się tak, bo zaraz dostaniesz polecenie forumowe, przywieźć do Żywca do spróbowania
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• zbysia
                        • 2004.09
                        • 907

Oglądałem dziś urządzenia do (ogólnie) schładzania mleczka po udoju - toż to prawie kompletna (bez palnika) instalacja mikrobrowarna
                        A krówki bardzo lubią młóto, lecz niestety nie z Zawiercia i nie z Jędrzejowa pod którymi miastami to się działo, lecz z Leżajska, bo go dużo mają.

A sąsiad prosił, żeby go spuścić do 11m studni, którą wyczyści w zamian za wodę

Comment

• grzech
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.04
                          • 4592

Skończyły się sianokosy i można nieco odetchnąć.

Ostatnio Żoneczka wykonała na obiad barszczyk z młodych buraków, do tego młode ziemniaki posypane młodym koperkiem. Od razu poczułem się młodo.

Comment

• crizz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.02
                            • 1255

O tak. Koperek zdecydowanie zdanża w tym roku. Sałatki, chłodniki, ziemniaczki - z koperkiem, a oprócz tego karkówka z grilla, porterek, a wszystko to na włościach moich rodziców, których pilnowaliśmy w weekend. Bajecznie.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23960

ZDANŻA? a co to za cudo?

na włościach u mych staruszków kilka tygodni wstecz rozpoczęła działanie leżakownia dla Maggykowo-Artowych pszeniczniaków z III warki
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• crizz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.02
                                • 1255

A, taka młodzieżowa nowomowa... rozumiesz, trzydziestka tuż, tuż, trza się od czasu do czasu odmłodzić .

Comment

Przetwarzanie...
                                X