Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
Chwila na...?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyCzego dziś obchodzimy rocznicę?
Precyzyjniej, Panie .
Comment
-
-
No dobrze. Chodziło mi o urodziny brata i siostry mojego ojca. Co ciekawe, nie są bliźniakami.
W związku z tym mam zadanie:
Pani X miała 7 dzieci. Żadne z nich nie było bliżniakiem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwoje z nich będzie obchodziło urodziny w tym samym dniu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RolekNo to teraz ja spróbuję z zadaniem matematyczno - logicznym
Gdzie w równaniu jest błąd?
1zł = 100gr = 10gr × 10gr = 1/10zł × 1/10zł = 1/100zł = 1gr
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyPani X miała 7 dzieci. Żadne z nich nie było bliżniakiem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwoje z nich będzie obchodziło urodziny w tym samym dniu?
Jeśli podasz datę urodzenia pierwszego dziecka oraz lata, w których urodziły się następne dzieci, to da się to policzyć (trzeba uwzględnić lata przestępne). Tylko weź pod uwagę czas karmienia piersią - podobno ogranicza ono możliwość ponownego zajścia w ciążę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzMogły się urodzić trojaczki lub czworaczki lub... siedmioraczki, ale zakładam, że aż tak łatwego pytania byś nie zadał.
Jeśli podasz datę urodzenia pierwszego dziecka oraz lata, w których urodziły się następne dzieci, to da się to policzyć (trzeba uwzględnić lata przestępne). Tylko weź pod uwagę czas karmienia piersią - podobno ogranicza ono możliwość ponownego zajścia w ciążę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzTylko weź pod uwagę czas karmienia piersią - podobno ogranicza ono możliwość ponownego zajścia w ciążę.
Hm. No ja słyszałam odwrotną wersję. A nawet widziałam jej dowody
Comment
-
-
To jest super zagadka. Jeżeli ktoś ją zna, proszę milczeć i nie psuć zabawy .
Osoby: Tadeusz i Marian, antyhumaniści, absolwenci najbardziej ścisłych kierunków pod słońcem
Miejsce: Park
Czas: letnie południe
T: Witaj Marianie! Dawno Cię nie widziałem. Co słychać?
M: Cześć Tadeuszu! Rzeczywiście, minęło tyle lat... U mnie wszystko dobrze, praca, żona, dzieci...
T: Dzieci?
M: Tak. Mam troje dzieci.
T: Troje?! Gratuluję. A w jakim wieku?
M: Jeśli pomnożysz liczby ich lat, otrzymasz 36.
T: Nie potrafię odpowiedzieć.
M: A suma liczb ich lat jest taka sama, jak liczba drzew w alejce za Tobą.
T: To wciąż za mało...
M: Najmłodsze to dziewczynka.
T: Już wiem! Twoje dzieci mają...
Ile lat mają dzieci Mariana?
Comment
-
-
Muszę przyznać, że bardzo ciekawa zagadka i trochę nad nią myślałem. Z pozoru nierozwiązywalne bo nie podano ilości drzew, a córka nie ma raczej znaczenia.
Po I podpowiedzi (Jeśli pomnożysz liczby ich lat, otrzymasz 36) mamy następujące opcje:
1,1,36, suma=38
1,2,18, suma=21
1,3,12, suma=16
1,4,9, suma=14
1,6,6, suma=13
2,2,9, suma=13
2,3,6, suma=11
3,3,4, suma=10
Nie znamy liczby drzew, która jest sumą wieku dzieci, ale wimy, że gdybyśmy ją nawet znali to nie dałaby jednoznacznej odpowiedzi, co oznacza, że liczba drzew wynosi 13 ponieważ tylko w tym przypadku otrzymujemy więcej niż 1 możliwość (patrz wyżej) i potrzebujemy kolejnej podpowiedzi.
Pozostają więc 2 możliwości:
1,6,6, suma=13
2,2,9, suma=13
Tego fragmentu jestem najmniej pewien, bo jest trochę naciągany:
Ponieważ wiemy, że najmłodsze z dzieci to dziewczynka, a ten sam wiek najmłodszych dzieci (2 i 2 lata) sugeruje istnienie bliźniaków, pozostaje nam odpowiedź:
Dzieci mają 1, 6 i 6 lat.
Jest to o tyle naciągane, że należy założyć, że w ciągu jednego roku nie urodziła się dwójka dzieci (znów ten okres karmienia piersią ) i że najmłodsza dziewczynka nie jest młodsza o jakieś 5 minut od swojego brata(siostry) bliźniaka.
Uff. Chyba trochę namieszałem. Mam nadzieję, że ktoś coś z tego zrozumie.=bahtol=
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bahtolDzieci mają 1, 6 i 6 lat.
Jest to o tyle naciągane, że należy założyć, że w ciągu jednego roku nie urodziła się dwójka dzieci (znów ten okres karmienia piersią ) i że najmłodsza dziewczynka nie jest młodsza o jakieś 5 minut od swojego brata(siostry) bliźniaka.
Masz trochę racji - co prawda, nawet gdyby dwoje dzieci urodziłoby się jednego roku, to i tak byłby między nimi mniej więcej rok różnicy. Co do bliźniaków - zgoda.
W każdym razie - wic polegał na tym, że choć nie znamy liczby drzew, to Tadeusz ją zna.
Bahtol - odpowiedź dałeś o 7.32, to co, teraz spać?
Comment
-
Comment