Przy piwie o górach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Zasadniczo połowa wakacji i... nikt nic???
    Kolestwo w tym sezonie nie górzy, albo górzy po kryjomu?
    Może ludziom odechciało się chwalić?

Ja ostatnio byłem na spacerze z Pasterki na Szczeliniec i z powrotem przez Karłów. Mimo, że czwartek, na górze kolejka do kasy na pół godziny, potem totalne zatory, zwłaszcza w Piekiełku. I ten las wyciągniętych do góry rąk ... z komórkami, pstrykającymi i filmującymi wszystko i wszystkich. Kurwicy idzie dostać. Na dole strudzonych wędrowców wita zakopiańska stodoła z dużą płachtą na dachu "Pizza z pieca i kebab". Natomiast po wyjściu z Karłowa na Sawannę od razu pustka - zero ludzi. Dopiero przy samej Pasterce trójka Czechów z rowerami.

Krótko mówiąc, Szczeliniec i Błędne Skały najlepiej odwiedzić w październiku podczas deszczowej pogody, wtedy jest szansa na luz. W Adrspachu jeszcze gorzej, ostatnio nie było gdzie zaparkować.

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3607

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Może ludziom odechciało się chwalić?

Ja ostatnio byłem na spacerze z Pasterki na Szczeliniec i z powrotem przez Karłów. Mimo, że czwartek, na górze kolejka do kasy na pół godziny, potem totalne zatory, zwłaszcza w Piekiełku. I ten las wyciągniętych do góry rąk ... z komórkami, pstrykającymi i filmującymi wszystko i wszystkich. Kurwicy idzie dostać. Na dole strudzonych wędrowców wita zakopiańska stodoła z dużą płachtą na dachu "Pizza z pieca i kebab". Natomiast po wyjściu z Karłowa na Sawannę od razu pustka - zero ludzi. Dopiero przy samej Pasterce trójka Czechów z rowerami.

Krótko mówiąc, Szczeliniec i Błędne Skały najlepiej odwiedzić w październiku podczas deszczowej pogody, wtedy jest szansa na luz. W Adrspachu jeszcze gorzej, ostatnio nie było gdzie zaparkować.
      Najwyższym szczytem gór Stołowych jest Skalniak.
      AKTUALIZACJA WPISU 16-09-2015 – KOMENTARZ. Wpis ten powstał w maju 2015 roku po wejściu na wierzchołek góry Skalniak i odczycie jego wysokości posiadanym wysokościomierzem barometrycznym. Na …
      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Sudety
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.02
        • 70

Z tego miesiąca.

Zugspitze - trasą przez Wąwóz Höllental
        Attached Files

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9802

Mam luźny wrzesień, skorzystałem więc i wypadłem na chwilę w Tatry.
          Trafiłem na halny, wiało, jak cholera, ale za to widoki wyrywały z butów.
          Pierwszy dzień: Kuźnice - Kasprowy - Liliowe - Murowaniec - Czerwone Stawki - Karb - Murowaniec.
          Drugi dzień: Murowaniec - Zmarzły Staw - Kozia Przełęcz - Kozi Wierch - Skrajny Granat - Murowaniec.
          Trzeci dzień: Murowaniec - Zmarzły Staw - Zawrat - Świnica - Kasprowy, i tramwajem na dół.
          Drugi i trzeci dzień pod znakiem "biżuterii", czyli klamer i łańcuchów , może to "kara" za ożłopanie się w schronisku lanym "Okocimiem"? (0,5l - PLN 10, 0,3l - PLN 7).
          Nie chwaląc się informuję, że odcinek wytłuszczony to OP .

Comment

• iron
            🍼🍼
            • 2002.08
            • 6771

Mam luźny wrzesień, skorzystałem więc i wypadłem na chwilę w Tatry.
            Trafiłem na halny, wiało, jak cholera, ale za to widoki wyrywały z butów.
            Pierwszy dzień: Kuźnice - Kasprowy - Liliowe - Murowaniec - Czerwone Stawki - Karb - Murowaniec.
            Drugi dzień: Murowaniec - Zmarzły Staw - Kozia Przełęcz - Kozi Wierch - Skrajny Granat - Murowaniec.
            Trzeci dzień: Murowaniec - Zmarzły Staw - Zawrat - Świnica - Kasprowy, i tramwajem na dół.
            Drugi i trzeci dzień pod znakiem "biżuterii", czyli klamer i łańcuchów , może to "kara" za ożłopanie się w schronisku lanym "Okocimiem"? (0,5l - PLN 10, 0,3l - PLN 7).
            Nie chwaląc się informuję, że odcinek wytłuszczony to OP .
            Czyli jednak przeżyłeś... Trudno, co zrobić - to znaczy cieszę się
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• slavoy
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5056

W ten weekend odbyło się XII Przejście Dookoła Kotliny Jeleniogórskiej. Z BrowarBizowców bite 137km po górach w czasie trochę ponad 46 godzin pokonali JAckson i Basik. Po 108km odpadł Piotry, ja po równych 100 (życiówki), a Brloin dobił do 30km Połówki Przejścia, co i tak jest świetnym wynikiem jak na gościa z moocno skrzypiącym (szczególnie na zejściach) kolanem. Mnie zaczęły ostro napieprzać całe nogi (z wyjątkiem stóp, o dziwo) i zdecydowałem się zrezygnować przed rozwaleniem sobie stawów.
              Z mojej strony cel nie zdobyty, więc za rok jak nic stawiam się w Szklarskiej na starcie. Garść doświadczeń z tego roku pozwoli lepiej zaplanować sobie wędrówkę.
              Dick Laurent is dead.

Comment

• Pancernik
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                Czyli jednak przeżyłeś... Trudno, co zrobić - to znaczy cieszę się
                Tego, który przeżył Twoje chrapanie na zlocie, banalna Orla Perć nie pokona...

Comment

• iron
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6771

Tego, który przeżył Twoje chrapanie na zlocie, banalna Orla Perć nie pokona...
                  Ja tam nic nie słyszałem
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• Pancernik
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
                    W ten weekend odbyło się XII Przejście Dookoła Kotliny Jeleniogórskiej. Z BrowarBizowców bite 137km po górach w czasie trochę ponad 46 godzin pokonali JAckson i Basik. Po 108km odpadł Piotry, ja po równych 100 (życiówki), a Brloin dobił do 30km Połówki Przejścia, co i tak jest świetnym wynikiem jak na gościa z moocno skrzypiącym (szczególnie na zejściach) kolanem. Mnie zaczęły ostro napieprzać całe nogi (z wyjątkiem stóp, o dziwo) i zdecydowałem się zrezygnować przed rozwaleniem sobie stawów.
                    Z mojej strony cel nie zdobyty, więc za rok jak nic stawiam się w Szklarskiej na starcie. Garść doświadczeń z tego roku pozwoli lepiej zaplanować sobie wędrówkę.
                    SZACUN! Jak podsumowałem moje kilometrowe osiągnięcia z ostatnich tatrzańskich wpisów, wyszło mi trochę ponad 33 km... a w godzinach - jakieś dwadzieścia...
                    Czyli - wracając do Basika, JAcksona, Piotry'a, Brloina i Slavoya - jak mawiają sudeccy górale - HUT AB! .

PS. Ci najbardziej sudeccy mawiają: "Hut ab, Helm auf!"

Comment

• iron
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

Jest za co gratulować!!!
                      To może uczcimy to panoramką z drugiego cycka janowickiego (czyli Krzyżnej góry) z jednym z bohaterów przejścia sprzed zlotu
                      Attached Files
                      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• emes
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 4275

Gratulacje dla twardzieli i twardzielki : Jacksona, Basik, Piotry, Slavoya i Brloin

Comment

• Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2162

Pancerny ? Ile ci zajęło zdobycie KGP ? Mnie 10 lat.

28 szczytów Korony Gór Polski niektórzy kompletują całe życie. Grzegorz Leszek zdobył je w rekordowym czasie 76 godzin. Tym samym pobił poprzedni aż o 13,5 godziny!

Comment

• Pancernik
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
                            Pancerny ? Ile ci zajęło zdobycie KGP ? Mnie 10 lat.

28 szczytów Korony Gór Polski niektórzy kompletują całe życie. Grzegorz Leszek zdobył je w rekordowym czasie 76 godzin. Tym samym pobił poprzedni aż o 13,5 godziny!

Melduję, że KGP zrobiliśmy z Młodym w latach 2009-2014... . Po co się tak spieszyć?
                            Mam o bieganiu wyrobione zdanie, ale jest niepoprawne polityczne, więc w razie czego wyartykułuję je na zlocie .

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

Scenka na parkingu przy najkrótszym szlaku na Wielką Sowę:
                              - Dzień dobry. Stromy szlak? Jak długo się idzie?
                              - Godzinę, no trochę dłużej... Dość stromo ale jak chcecie to polecam żółtym przez Kozie Siodło, dłużej ale łagodniej a potem zejść już prosto na dół.
                              - Nie, my koronę robimy...

Comment

• Pancernik
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9802

Cóż, kolejny "sezon górski" muszę, chyba, niestety, uznać za zakończony...
                                Pojechałem na tydzień w Tatry, tym razem sam, bo 15-latek ma wiele ciekawszych pomysłów na wakacje, niż się pocić i zasuwać pod górę dla oglądania widoków, które i tak wszystkie są w necie .
                                Pogoda była OK, padało (za to bez przerwy) w sumie tylko jeden dzień.
                                Tak wyszło, że po raz pierwszy przeszedłem typowe trasy "ceperskie": Strążyską, Kościeliską z wąwozem Kraków, Chochołowską...
                                Nie żałuję, widoki super, szarlotka i piwo w schroniskach (lany "Okocim") też dają radę.
                                No, ale były też momenty ambitniejsze: Świnica, Zawrat, Kościelec, i "zapięcie" Orlej Perci - pierwszy odcinek (Zawrat - Kozia Przełęcz) i trzeci (Skrajny Granat - Krzyżne), bo drugi, środkowy (Kozia Przełęcz - Skrajny Granat), przeszedłem rok temu we wrześniu.
                                Krótko o OP: szlak nie jest łatwy, ale przy sensownej pogodzie i braku lęku wysokości oraz średniej kondycji jest do przejścia, nawet dla "pana w średnim wieku"... .
                                Należy jedynie pamiętać, że żeby zacząć iść OP, trzeba najpierw przez parę godzin brykać pod górę, podobnie jest przy zejściu na dół, i tam też są klamry i łańcuchy.
                                Największym problemem po kilku godzinach zasuwania po kamieniach były "płonące stopy" (zmieniłem wkładki w butach na jakieś "super" , nigdy więcej... ) i "siadające kolana"...

Comment