Przy piwie o górach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Basik
    replied
    To ja też się wypowiem, a co. Podziękowania dla tych co trzymali za nas kciuki w trakcie przejścia. Dzięki za gratulacje. Odnośnie samego przejścia nie mam wiele więcej do dodania niż napisał Slav. Szło się, mimo błocka i nocy- z bananem na ustach. Faktycznie też ostatni odcinek chyba każdemu dał popalić. Na forum Przejścia ktoś ładnie określił go "wisienką na torcie". Mnie zdziwiło, jak można nie spać tyle godzin, iść i nie czuć senności (pewnie adrenalinka). Z drugiej strony, jak można nagle opaść z sił po tylu godzinach na podejściu, które uważałam za proste (Wysoki Kamień). I jak szybko można się zregenerować (po Kamieniu robiliśmy najlepsze nasze czasówki na tej trasie). Przejście wciąga. Na piętach wprawdzie ledwo staję, ale staramy się ruszać i mam wielki apetyt powtórzyć je za rok. Chciałabym kiedyś zrobić te 140. Już rozglądam się za innymi butami (Jackson- jednak coś takiego, jak Ty miałeś). Plecak też trzeba będzie zmienić. Mój 60L Karimor Coguar jest najwygodniejszym plecakiem na świecie, ale sam w sobie jest ciężki i to właśnie on był przyczyną mojego dołka na Wysokim Kamieniu (kręgosłup).

    Leona, a odpowiadając na Twoje pytanie -po co to itd. Akurat w moim przypadku, to chyba taki charakter. Byłam kiedyś w klasie sportowej (pływałam) i przekraczanie wysiłkowych możliwości mam we krwi. Od dziecka uwielbiałam też ścigać się po górach, czym często wkurzałam opiekunów. No a przy takim Przejściu można się faktycznie sprawdzić i wyżyć
    Ostatnia zmiana dokonana przez Basik; 2014-09-27, 09:42.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Stary wynalazek to jest, średniowieczny. Powszechnie znany pod nazwą "pemikan", z powieści indiańskich. Co jakiś czas robi się modny, np. w czasach napoleońskich robił furorę jako sposób zaopatrzenia wojska w prowiant.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    ... muszę popracować nad swoim tempem, bo nawet, jeśli dam radę, to wątpliwe, czy się w zadanym czasie zmieszczę przy moim obecnym, żółwim człapaniu. Może coś polecicie na takie ćwiczenie kondycji?
    To zależy, czy nie ma przeciwskazań organicznych, np. problemów z krążeniem czy stawami. Ja, żebym się skichał, to nie pójdę już ani szybko, ani daleko. A przesadzać nie można, o czym świadczą coraz liczniejsze ostatnio zejścia na zawodach.

    Leave a comment:


  • Basik
    replied
    Sprawdzałem to. Sprawdza się
    To pisałem ja piotry

    Leave a comment:


  • iron
    replied
    Zapewne jeszcze lepsza (ale droższa) byłaby suszona wołowina - lekka, zajmuje mało miejsca a powoli się żuje.
    Ale jak by się sprawdzała w górach to nie wiem - jak ja się włóczyłem, to jeszcze takich wynalazków u nas nie było...

    Leave a comment:


  • slavoy
    replied
    Nieprawda. Ja wziąłem ostatnio surową wędzoną. Fajnie się żuje i krzepy dodaje

    PS
    Już siebie widzę wsuwającego korzonki na trasie. Musiał bym chyba ciągnąć wózek

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    No... A teraz myśl pan, myśl pan mocno. I patrz na słowa pudło, wyszczuplał, wyładniał, kondycha, czasy... I myśl, i myśl mocno...
    I tak zdecydowanie wolę jego córkę... Na szczęście dla wszystkich zainteresowanych moje kosmate myśli są bezprzedmiotowe, panna wyjeżdża studiować do UK .

    A w trasę, Panie, tylko ka-ba-no-sy!!!

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Acha, w przyszły czwartek jedziemy z kolesiami w Tatry. Jakby ktoś przechodził z tragarzami to możemy się gdzieś powłóczyć.

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    No... A teraz myśl pan, myśl pan mocno. I patrz na słowa pudło, wyszczuplał, wyładniał, kondycha, czasy... I myśl, i myśl mocno...
    Moim błędem było niezabranie mięsa w trasę, więc myśl Żą, myśl :-P

    Leave a comment:


  • żąleną
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Efektem negatywnym ubocznym jest, że przestał jeść mięso...
    No... A teraz myśl pan, myśl pan mocno. I patrz na słowa pudło, wyszczuplał, wyładniał, kondycha, czasy... I myśl, i myśl mocno...

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Nordyk łokink, psze Pani.
    Mój serdeczny przyjaciel, poważny człowiek, szpakowaty, dorosłe dzieci, dwa miesiące temu oblewaliśmy jego "półokrągłe" urodziny - chłop oczadział na punkcie "nart biegowych bez nart".
    Regularnie jeździ na ogólnopolskie zawody, staje w nich na pudle, wyszczuplał i w ogóle wyładniał . Kondycha mu się poprawiła, jak popatrzyłem na jego czasy, letkie zwątpienie mię opadło...
    Fakt, że zasuwa po płaskim raczej i "na lekko".
    Efektem negatywnym ubocznym jest, że przestał jeść mięso...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Przekraczanie własnych granic to jest. Ja się w tym roku nie załapałam, bo byłam zbyt mocno zaziębiona, ale i tak chodziłam po górach w ramach solidaryzowania się z naszymi maratończykami W przyszłym roku chcę iść, ale muszę popracować nad swoim tempem, bo nawet, jeśli dam radę, to wątpliwe, czy się w zadanym czasie zmieszczę przy moim obecnym, żółwim człapaniu. Może coś polecicie na takie ćwiczenie kondycji?

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    W weekend spotkałem gościa który regularnie robi Kierat, kilka tygodni wcześniej w jakimś schronisku ktoś opowiadał o podobnym wyzwaniu, w każdej dziesiątce tzw. górskich znajomych jest co najmniej jeden, który z rozrzewnieniem wspomina jak po 60 kilometrach czy kilkunastu godzinach ze skarpet wyżymał żywą krew...
    Ciekaw jestem o co chodzi? To nie jest aby tak jak z bliskim nam "byle doje..ć chmielu"? Wszystko musi być na naprężonej linie, na krawędzi, po bandzie? Pytanie nie jest zaczepne, raczej filozoficzne i najbardziej skierowane do kolegów i koleżanek bliżej 40tki niż 20tki

    Leave a comment:


  • slavoy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
    W przyszłym roku znowu planuję 140:-D.
    Wciąga, nie? Przełażąc przez bagno na Przedziale, z niewybrednymi słowami na ustach obiecywałem sobie, że to pierwszy i ostatni raz. W chwili obecnej myślę o CO NAJMNIEJ pierwszej połowie
    Z zasłyszanych na szlaku rozmów wynika, że jest wielu, którzy mają za sobą już kilka "ostatnich razów"

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Przy okazji gratulacje i w tym miejscu dla Koleżanki i Kolegów Basik, Slavoya, Piotrego i Darka. Do następnego...

    Leave a comment:


  • JAckson
    replied
    Dzięki za gratulacje. Gdybym wiedział że jest też 70, to pewnie na ten dystans bym się zapisał. A tak padło na 140. Połowa zaliczona :-) Niestety przesadziłem z tempem w Karkonoszach A pogoda dodatkowo wymeczyla.
    W przyszłym roku znowu planuję 140:-D. Trening rozpoczęty...

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Bierol, Mountain Pale Ale
    darekd
    Tyrolski minibrowar z miejscowości Schwoich (niedaleko od granicy z Bawarią).

    IPA

    Ekstr. 16 %,
    Alk. 6,3%
    IBU 60

    Chmiele: Cascade, Amarillo, Citra

    https://www.bierol.at/

    Aromat - cytrusy i owoce tropikalne (mango) od chmieli,...
    2024-11-18, 23:02
  • darekd
    Fenetra (Clock), Pavillon
    darekd
    Wielki mam problem z tym piwem (w tytule wątku). Otóż w Potštejnie, gdzie Clock ma już dobrych parę lat swój browar jego właściciele zakupili historyczną fabrykę Fenetra i tam warzą nowe piwa pod nową marką. Chodzi o piwa kojarzące się z Belgią - saisony, spontaniczna fermentacja, itd....
    2022-02-16, 23:36
  • bastion
    Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
    bastion
    Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
    Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

    Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
    2022-02-01, 22:22
  • darekd
    Hönicka Bräu, Wunsiedler Heiner`s Original
    darekd
    Browar z Wunsiedel w Górnej Frankonii w górach Fichtelgebirge (Smreczany).


    http://www.hoenicka.de/unser-sortiment.htm

    Heinrich Hönicka (1886–1963) widnieje na ecie. Był rolnikiem i piwowarem, który przez kilkadziesiąt lat powadził browar.

    5,2% alk....
    2021-04-12, 21:54
  • darekd
    Hönicka Bräu, Wunsiedler Wonnesud
    darekd
    Browar z Wunsiedel w Górnej Frankonii w górach Fichtelgebirge (Smreczany).

    http://www.hoenicka.de/

    Dunkles Spezialbier 5,4% alk.

    Złoto na European Beer Star 2019.

    Aromat - słodowy, palony, suszone śliwki
    Piana - wysoka, dość trwała, do...
    2021-03-24, 00:07
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...