Przy piwie o górach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Basik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1308

W końcu się zebrałam i zgrałam zdjęcia, które można zatytułować "znalezione na szlaku"

1. przełącz- czy przełęcz ?
    2. łania czy jeleń?
    3. hmmm, o jakiej to księżnej mowa?
    Attached Files

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Zapraszam łodziaków i nie tylko do Piwoteki Narodowej w środę 20 czerwca wieczorem na prezentację o moich włóczęgach i wspinaczce na Bałkanach
      Tu jest zajawka.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9797

... i już po górach... Przynajmniej na razie.
        Porwałem Młodego zaraz po zakończeniu roku (zdał! ) i pojechaaaaaliśmy.
        Najpierw do Stronia Śląskiego, zawijając po drodze o Czarnego Kura/Widawę i Paczków. W Paczkowie fajne mury obronne, ale wbito w nie jakieś bloki z lat chyba 60-tych, które teraz prostą drogą zmierzają ku slumsowiskom...
        Stronie było bazą wypadową na Rudawiec i Kowadło z Bielic, z przerwą na fenomenalny obiad w Chacie Cyborga (polecam!). Następnego dnia weszliśmy od czeskiej strony z parkingu za Zlatymi Horami na Biskupią Kopę, kończąc sudecki etap zdobywania KGP.
        Następnie transfer via Gliwice do Suchej Be, skąd zaczęliśmy "obrabiać" Beskidy. Po drodze przepłynęliśmy się Sztolnią Czarnego Pstrąga i, niejako z marszu, prawie wbiegliśmy na Skrzyczne, żeby nie spóźnić się na krzesełka, które kończą jazdę w dół o 17:15 (w sezonie letnim to chyba ciut za wcześnie...?).
        Kolejny dzień to niepozorny Czupel, który dał się nam baardzo we znaki - szliśmy i szliśmy, szliśmy i szliśmy... Potem nieco krótsza wędrówka na Lubomira, a ostatni dzień to Mogielica.
        Cały czas była pogoda prawie tropikalna, wypiliśmy i wypociliśmy hektolitry wody, za wyjątkiem zejścia z Mogielicy - też była woda w duuużych ilościach, ale z nieba, częściowo także zamarznięta do wielkości orzechów laskowych (waliło po łbach!). Jak zeszliśmy, jedyną suchą częścią garderoby był tył moich gaci, tylko dlatego, że niosłem spory plecak .
        Reasumując - zrobiliśmy kolejne siedem szczytów do KGP, odwiedziliśmy cztery browary restauracyjne. Nie udało się wejść na Babią Górę, trochę ze względu na pogodę, a trochę ze względu na trwający do dziś remont szlaku z Krowiarki na Sokolicę. Nic to, damy radę za rok

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12695

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
          Stronie było bazą wypadową na Rudawiec i Kowadło z Bielic, z przerwą na fenomenalny obiad w Chacie Cyborga (polecam!).
          Dość blisko po czeskiej stronie też jest fajna metka /by być w temacie - leją Holbę/:

Jedne z piękniejszych widoków wschodnich Sudetów jakie widziałem. Polecam obok chaty Cyborga:

ZAREZERWUJ POBYT Chata Cyborga to rodzinny Dom Gościnny nadający się idealnie na krótszy i dłuższy pobyt o każdej porze roku. Zimą zapraszamy na narty, latem zaś na piesze lub rowerowe wycieczki po Sudetach. Zapraszamy w Dolinę Białej Lądeckiej, w Góry Złote i Bialskie, w zakątek zwany Sudeckimi Bieszczadami do

Comment

• Pancernik
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9797

W samej Chacie "najpijalniejszy" okazał się być PU .
            Lekko off-topując - zauważyłem tam kilka rodzin z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym, spędzających wakacje.
            Miejsce jest super, chata wypasiona, niczym austriacki pensjonat, ale jeśli ktoś nie chodzi po górach (byli w szortach i japonkach), to co tam robić???

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Paczeć i mówić "co ja paczę".

Comment

• Basik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.06
                • 1308

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie udało się wejść na Babią Górę, trochę ze względu na pogodę, a trochę ze względu na trwający do dziś remont szlaku z Krowiarki na Sokolicę. Nic to, damy radę za rok
                Eee, ta Babia jakaś kapryśna taka. Nam też nie udało się jej zdobyć, a w planach była z 2-3 razy Na pocieszenie mamy zaliczoną Małą.

Generalnie, wydaje się, że mieliście super wyjazd Pozazdrościć.... Tym bardziej nie mogę doczekać się swojego urlopu.
                Last edited by Basik; 2012-07-11, 17:37.

Comment

• Pancernik
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9797

Już kombinuję, jak by to zrobić za rok, z tą Babią...
                  Myślę, żeby mieć metę gdzieś w pobliżu i codziennie rano dzwonić na Markowe, pytając o pogodę. To też, oczywiście, nie daje gwarancji, ale zawsze coś...

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Tylko odpuść sobie wchodzenie od strony Krowiarek i Sokolicy. Ciągle pod górę
                    Lepiej zostawić wóz na przełęczy, podejść do Markowych i przez Bronę (z odskokiem na Małą Babią) wejść na szczyt. A potem luzy jak rajtuzy - schodzisz do samochodu, nie męczysz się, widoki podziwiasz bo Tatry masz przed nosem bez odwracania się a trasa się nie powtarza.

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tylko odpuść sobie wchodzenie od strony Krowiarek i Sokolicy. Ciągle pod górę
                      Lepiej zostawić wóz na przełęczy, podejść do Markowych i przez Bronę (z odskokiem na Małą Babią) wejść na szczyt. A potem luzy jak rajtuzy - schodzisz do samochodu, nie męczysz się, widoki podziwiasz bo Tatry masz przed nosem bez odwracania się a trasa się nie powtarza.
                      Masz na myśli wejście Płajem, znaczy - szlakiem niebieskim na Markowe?
                      No, jest to jakiś pomysł, ale czy potem nie dłuży się zasuwanie ze schroniska przez Bronę na Babią? Bo to wychodzi mi kolejne prawie dwie godziny...

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Tak, płajem.
                        A co do dłużyzn to trochę masz racji, niemniej dłużyzna przez Sokolicę pod górę jest gorsza bo robisz ja niejako jednym susem a z Markowych masz najpierw odcinek do Brony (jakieś 20minut) a potem na szczyt już tylko godzina.
                        A w ogóle to weź Młodego na Perć, niech coś ma z tych naszych gór kapuścianych

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Czy orientuje się ktoś, jak wygląda połączenie (autobusy/busy) z Karpacza do Szklarskiej Poręby? Interesują mnie godziny wczesnoporanne, tak aby przed zmierzchem wrócic szczytami do Karpacza.

Szedł ktoś tak? Licząc z mapy wyszło mi ok 7 godzin, jak dobrze pamiętam, ale znalazłem gdzieś informacje, że nawet 12 się idzie.
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

Spokojnie ta trasa jest do przejścia. Często jeździmy rano z Wrocławia do Karpacza (PKS, który przyjeżdżał do Karpacza ok. 10:00), lecimy do Szklarskiej, tak żeby wrócić pociągiem, który startuje ze Szklarskiej w okolicach 18:40.
                            Po drodze, na Przełęczy Karkonoskiej około godziny spędzamy na obiedzie w Armadzie- po czeskiej stronie, poniżej schroniska, jakieś 100 m trzeba zejść- pyszna nadziewana kureci kapsa. Ceny niskie, jedzenie smaczne. A na koniec ukoronowaniem wycieczki zazwyczaj jest Rohożec "Na winklu" w Szklarskiej Jak przychodzimy "Na winkiel" zostaje nam zazwyczaj z 1-1,5 h do pociągu.
                            Zaznaczam tylko, że my traktujemy to przejście jako trening i idziemy raczej szybko, co powoduje, że ścinamy podawane czasy od 10-25%.

Comment

• Basik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1308

Dodatkowo podpowiem, że jak coś to można wejść/zejśc od/do Wangu - jest szybciej. Lub skorzystać, z którejś strony z wyciągu .

To pisałem ja - piotry
                              Last edited by Basik; 2012-08-12, 12:13. Powód: ortografia głupcze !

Comment

• wasyll
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 1823

Nocleg mam nie gdzie indziej, jak na przeciw Wang, tyle, że do Karpacza chcę wrócić pieszo. Póki co problemem jest dojazd do Szklarskiej, bo żadnych busów w rozkładzie nie ma, a do informacji turystycznej nie mogłem się dodzwonić. Będę próbował jeszcze w tygodniu, dzisiaj nieczynne.
                                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

Przetwarzanie...
                                X