W wolnej chwili rzucę okiem na mapę, dzięki wszystkim! Wojciech, przyznam, że widoki przednie.
Przy piwie o górach
Collapse
X
-
-
Dodam, że chyba najłatwiej dostać się do Szczyrku z Katowic pociągiem lub busem do Bielska, potem busem do Szczyrku, a z Żywca kursują pociągi z powrotem do Katowic.
A, na pierwszym zdjęciu jestem ja, teraz wiecie, kogo unikać na FDP
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek70 Wyświetlenie odpowiedzi...zwiedzanie kolorowych jeziorek{sa ich 4 } ...
Comment
-
-
Połowa maja, czas najwyższy pochwalić się planami na tydzień w górach, licząc na konstruktywną krytykę i rady Szanownych .
Tym razem wyjątkowo będzie to tydzień na przełomie lipca i sierpnia.
Najpierw przemkniemy przez Górny Śląsk, zwiedzając KWK "Guido" i krótko biesiadując w rybnickim "Tragarzu" i dalej do Szaflar, gdzie bazujemy.
Pierwszego dnia idziemy z Jaworek na Wysoką i z powrotem (nasz nr 26 do KGP), następnego z Zawoi M. przez Markowe Szczawiny i Perć Akademików na Babią Górę (nr 27 do KGP) i przez Bronę na dół.
Potem dzień przerwy, tradycyjnie, jak na szkolnych/zakładowych wycieczkach - spływ Dunajcem, Czerwony Klasztor i zamek w Niedzicy.
Dalej to już Tatry - najpierw z Palenicy Białczańskiej do D5SP i przez Świstową Czubę do Morskiego Oka. Tam odpoczywamy, nocujemy i raniuśko..., raniusieńko... startujemy na Rysy (nr 28 do KGP).
Planujemy zejść na słowacką stronę na nocleg w Popradskim Plesie.
Kolejny dzień to lajtowy spacer do Strbskiego i powrót na ojczyste łono (elektriczkowo-autobusowy), a w nagrodę (albo na pocieszenie ) kolacja w zakopiańskiej "Watrze".
Potem jedziemy do Krakowa (po drodze zamek w Czorsztynie), żeby zobaczyć m.in. T.E.A. Time i wystawę jednego z Gierymskich w Muzeum Narodowym.
Wracając do domu może uda się wpaść na obiad do "Redena" albo innej "Czenstochovii"...
Oczywiście w trakcie bazowania w Szaflarach oprócz term z pewnością odwiedzimy "Zadymę".
Najbardziej nurtuje mnie kwestia tatrzańskiej pogody, ale tu (chyba) nie ma mocnych - co ma być, to będzie...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedziMożna też spróbować trasę : Wisła - Stożek ( lub w dłuższym wariancie Wisła - Kubalonka - Stożek ) - Soszów - Czantoria; powrót na Soszów i zejście do Wisły.
Łącznie prawie 7 godzin, niecałe 20 kilometrów. Dzięki jeszcze raz za propozycje
Bartek.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Trasa, jak zaplanowana tak zrealizowana. Pozostaje uczucie lekkiego niedosytu, a to przez straszną mgłę, która wisiała nad nami do samego schroniska na Stożku... Później się przejaśniło i w końcu zrobiło się gorąco, więc było dużo lepiej.
Podejście na Czantorię Wielką dosyć wyczerpujące, ale to tylko zwiększyło satysfakcję z jej zdobycia. Jak się okazało później, zejście z niej do Ustronia było dużo gorsze
No i co ciekawe, udało nam się spotkać na szlaku ognistego jaszczura, lepiej znanego jako salamandra plamista. Cudowne stworzenie, nic tylko podziwiać
Dzięki jeszcze raz Jacku za podpowiedź, było wartowww.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Ja z Marusią zaliczyłem w niedzielę swój nr 19 KGP - Biskupią Kopę. Góra i widoki mocno takiese, a do tego pielgrzymki emerycko-wózkowo-dresiarskie. Jak miałbym wybierać, to dużo bardziej wolę swoją pobliską Ślężę. Na szczycie wieża widokowa (wstęp 20kc) i kiosk z Urquellem za 35kc/6zł.
Salamandrę udało mi się zobaczyć w zeszłym roku schodząc z Kłodzkiej Góry do Barda. Piękne stworzenie, mocno płochliwe - zanim ustawiłem aparat, zbiegła ze środka drogi w trawę, a za chwilę zniknęła.Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziNa szczycie wieża widokowa (wstęp 20kc) i kiosk z Urquellem za 35kc/6zł.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedziSalamandrę udało mi się zobaczyć w zeszłym roku schodząc z Kłodzkiej Góry do Barda. Piękne stworzenie, mocno płochliwe - zanim ustawiłem aparat, zbiegła ze środka drogi w trawę, a za chwilę zniknęła.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
Comment