Przy piwie o górach
Collapse
X
-
-
Informacja już potwierdzona - Bielecki i Urubko schodzą z Revol do bazy, stamtąd lecą do Skardu. Akcja zakończona, Mackiewicz zostaje na górze.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Comment
-
Wspominkowo, egoistycznie, i nieco bardziej optymistycznie będzie. Sezon tatrzański 2017 spędziłem tym razem w Tatrach Zachodnich. Dotarłem tam prosto po zlocie, co spowodowało lekkie pogorszenie formy.
Wymyśliłem sobie, że będę starał się zdobyć szczyty należące do tzw. Turystycznej Korony Tatr, zaczynając od strony polskiej. Okazało się, że mam poważne zaległości w Tatrach Zachodnich, więc je nadrobiłem, częściowo korzystając z bazy w postaci Schroniska na Polanie Chochołowskiej.
Wlazłem więc na Grzesia, Rakoń, Wołowiec, Ornak, Błyszcz, Trzydniowiański, Kończysty, Starorobociański i Jarząbczy, potem na "pielgrzymkową górę" (Giewont, pierwszy raz w życiu) a na koniec, lajtowo i w deszczu, na Gęsią Szyję.
W tym roku zabukowałem na wrzesień schron w Morskim Oku, żeby na spokojnie wejść na Rysy (od polskiej strony), Szpiglasowy, Wrota Chałubińskiego, no i na Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem.
Tyle chwalenia i kombatanctwa, podkreślam, że w ramach uzupełniania elektrolitów w schronisku przyjmowałem głównie beczkowy Okocim. W górach daje radę.
Comment
-
W ramach oderwania od plaży i upału na Sycylii wymyśliłem, że wejdę na Etnę.
Wskutek kilku moich błędów (pomylenie trasy - dwukrotne i nienajlepsze "rozegranie" przewodnika) do samego krateru centralnego nie dotarłem.
Wlazłem na ok. 3100 m npm i ze względów czasowych (a trochę i zmęczenia) trzeba było wracać.
Etny nie polecam, chyba że ktoś lubi w mozole i kurzu gramolić się na coś, co przypomina (i chyba jest?) gigantyczną hałdę żużlu, nie mając na czym (a często i na kim) oka zawiesić.Comment
-
My planowaliśmy mniej więcej tak jak Ty, jednak na szczęście poradzono nam by to olać, tym bardziej że cały czas coś się tam z wierzchu kopciło. Wybraliśmy przejazd koleją wąskotorową jeżdżącą z Riposto (od głównej linii) dookoła Etny do Catanii (około 70 km) z prawie 2 godzinną przerwą w Randazzo po drugiej stronie wulkanu. Widoki przepiękne, jedzie się najpierw przez winnice, potem przez zastygłe lawiniska gdzie tor musiał być przekładamy z powodu zalania lawą. No i Etna obejrzana że wszystkich stron a potem zjazd znów nad morze i zwiedzanie Catanii.
Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2018-07-26, 14:29.Comment
-
Uprzejmie donoszę, że prosto ze Zlotu udałem się w Tatry Wysokie.
Efektem dość intensywnych dni czterech jest finalizacja "odhaczania" wszystkich polskich elementów niniejszej listy: www.bielsko.ptt.org.pl/turystyczna-korona-tatr/
Konkretnie to: Wrota Chałubińskiego, Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem, no i wyrypa na Rysy z Polski na Słowację, niechcąco skomplikowana przez jakiś słowacki wyścig kolarski...
Jedna istotna sugestia dla szanownych koleżanek i kolegów - nie idźcie w góry z człowiekiem, który biega maratony....
Comment
-
Gratulacje, gratulacje - za rok pewnie powtórka, choć ( jak znam życie ) na razie jest : k***a nigdy więcejOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Slavoy, z rozrzewnieniem wspominam wypite Paulanery podczas naszej "półpętli" podczas jednej z wcześniejszych edycji tej imprezy.Teraz bałbym się czy dotrzymam Ci kroku. Deklaruję jednak chęć wspólnego wyruszenia w jakąś traskę! Wielkie gratulacje
Comment