Temat egzystencjalny wg Chris'a

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

Temat egzystencjalny wg Chris'a

Coraz częściej nachodzą mnie myśli o mej śmierci....zastanawiam sie czy lepiej być skremowany czy tradycyjnie pochowany w ojczystej ziemi.Osobiście wolałbym byc skremowanym.A Wy?
    chickkiller :)
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

Mnie ogolnie przeraza wizja rozkladania sie, zatem chyba najlepiej zamrrozic i wyslac w gleboka przestrzen galaktyczna. Moze kiedys bedzie to mozliwe.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

Trudny temat bo znacznie szerszy niz tylko : co zrobić ze swoim ciałem? Ale trzymając sie dokładnie tematu to przeraża mnie myśl o pogrzebaniu żywcem (a przeciez śpiączki i letargi są wciąż dla medycyny tajemnicą) ale z drugiej strony kremacja nie daje szansy w takiej sytuacji. W pierwszej moge zastrzec sobie pochowanie z telefonem komókowym bądź w łatwo otiweralnym grobowcu (nnie pod ziemią). I na razie tak zamierzam.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Westa
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.06
        • 99

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
        Coraz częściej nachodzą mnie myśli o mej śmierci....zastanawiam sie czy lepiej być skremowany czy tradycyjnie pochowany w ojczystej ziemi.Osobiście wolałbym byc skremowanym.A Wy?
        Czyżby dzień 1 listopada nastroił Cię tak... refleksyjnie? smutno? czy po prostu praktycznie? Myślę że nie tylko. Trafiłam?

Comment

• pjenknik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 3388

Kremacja ogranicza zwrotne przekazywanie dóbr glebie. Cmentacze po kilkudziesięciu latach mogły by byc wysokowydajnymi polami. Tylko kwestia pochówku bezpośrednio do ziemi, a nie w betonowym pudełku.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Ark
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.04
            • 414

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
            Mnie ogolnie przeraza wizja rozkladania sie, zatem chyba najlepiej zamrrozic i wyslac w gleboka przestrzen galaktyczna. Moze kiedys bedzie to mozliwe.

Dawno temu, gdy zaczytywałem się Odyseją Kosmiczną też tak myślałem.

Szczerze pisząc jest mi obojętne, co się stanie z mym ciałem po śmierci. Moja wiara umknęła w tak zwanym międzyczasie.... Chciałbym tylko, by ludzie, dla których coś tam zrobiłem/znaczyłem zachowali mnie w pamięci...
            Last edited by Ark; 2005-10-30, 23:19.

Comment

• Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5618

Po pierwsze chcę być skremowana. A moje prochy najlepiej niech rozrzucą gdzieś w jakimś fajnym miejscu, jak im się bedzie chciało.
              Wiem na pewno, że nie chce mieć grobu, pomnika, itd. Mieszkam od urodzenia w okolicach cmentarza. Tam gdzie, jako dziecko biegałam po polach, są teraz groby. Cmentarz rozrasta się w zastraszającym tempie, zabierając żywym przestrzeń do życia i zabawy. Nie chciałabym się do tego przyczyniać.
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Chris
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.05
                • 812

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Westa
                Czyżby dzień 1 listopada nastroił Cię tak... refleksyjnie? smutno? czy po prostu praktycznie? Myślę że nie tylko. Trafiłam?
                Czy ja wiem....myslałem nad założeniem tego tematu już od dawna.Odkąd moja prababcia umarła ,która właśnie chciala być skremowana i tak tez się stało.Zastanowiło mnie to w znacznym stopniu.Podobnie jak Maggyk zauważyłem (tyle że "u siebie")rozrastające sie przestrzenie cmentarne,szkoda zajmować choć kawałek miejsca po śmierci skoro ktoś inny może tego potrzebować.Wiem jedno nom omnis moriar w głowach i sercach ludzi,a to czy bedą o mnie pamiętać nie bedzie zależało od tego gdzie spoczne.
                chickkiller :)

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9865

Jestem zdecydowanym zwolennikiem kremacji. Jak już będzie pewność, że nie żyję, to niech zabiorą ze mnie co się tam jeszcze komu przyda, a reszta ma zostać spopielona.
                  Nawet nie chcę urny na prochy. Może do tego czasu będzie możliwe legalne rozsypanie tego pyłu w np. lesie.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                    Może do tego czasu będzie możliwe legalne rozsypanie tego pyłu w np. lesie.
                    Jest mozliwe rozsypanie prochow do morza. Ale trzeba wyplynac statkiem/jachtem troche glebiej w morze, gdzie juz nieobowiazuja pewne prawa Polskie. Wiem, ze taki pochowek jest mozliwy, ale niestety zaden kaplan z Gdyni nie zgodzil sie uczestniczyc w takiej formie pochowku.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• fteo
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 1139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                      Jest mozliwe rozsypanie prochow do morza. Ale trzeba wyplynac statkiem/jachtem troche glebiej w morze, gdzie juz nieobowiazuja pewne prawa Polskie. Wiem, ze taki pochowek jest mozliwy, ale niestety zaden kaplan z Gdyni nie zgodzil sie uczestniczyc w takiej formie pochowku.
                      A ja słyszałam o wręcz odwrotnej sytuacji.
                      Kościół katolicki pozwala na taką formę pochówku tylko i wyłącznie zawodowym marynarzom.
                      http://lotnictwo.net.pl/
                      http://www.flightradar24.com/
                      http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• arcy
                        • 2002.07
                        • 7538

No właśnie, nawet po śmierci muszą się wtrącać w sprawy człowieka.

Co do mnie, to chciałbym, żeby co tylko się da zostało wykorzystane praktycznie tj. na przeszczepy, a jeśli nie, to trzeba będzie zapisać ciało którejś z akademii medycznych. Dopiero na sam koniec - kremacja.
                        Last edited by arcy; 2005-10-31, 10:59.

Comment

• becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                          (...) Co do mnie, to chciałbym, żeby co tylko się da zostało wykorzystane praktycznie tj. na przeszczepy, a jeśli nie, to trzeba będzie zapisać ciało którejś z akademii medycznych. Dopiero na sam koniec - kremacja.

Nawet Twoje prochy moga być wykorzystane, np na gorący kubek

Zawsze mozna też ciało oddać temu....zapomniałem nazwiska, człowiekowi, który z ludzkich zwłok robi rzeźby/czyjaktoinaczejnazwać, napewno wiele osób o nim słyszało w związku z planowaniem otwarcia takiej "fabryki" na zachodzie kraju.

Co do tematu, jestem za kremacją.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy

Co do mnie, to chciałbym, żeby co tylko się da zostało wykorzystane praktycznie tj. na przeszczepy, a jeśli nie, to trzeba będzie zapisać ciało którejś z akademii medycznych. Dopiero na sam koniec - kremacja.
                            Ja mam takie same plany, ale ponieważ zamierzam żyć długo, pić, palić i imprezować aż do śmierci, to na te przeszczepy za wiele się nie nada Ewentualnie rzeczywiście jako ciekawostka dla studentów AM
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• iron
                              🍼🍼
                              • 2002.08
                              • 6762

A ja to chcę sobie zgnić spokojnie na śmietniku, choć wiem, że to mało realne
                              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                              Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

Przetwarzanie...
                              X