Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
nocni kierowcy czyli rzecz o ubezpieczeniach samochodowych
Collapse
X
-
Przecież w większości małżeństw formalnie nie ma czegoś takiego jak współwłaścicielstwo (chyba jest takie słowo ). Raz jeździ jedno raz drugie i w razie jakiejś kolizji nie ma mowy o żadnych problemach osoby prowadzącej a nie widniejącej na papierachJeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika setaPotwierdzam - nawet gdy kupujesz od kogoś auto - przez miesiąc możesz jeździć legalnie na jego OC (o ile jest ważne) - po tym czasie dopiero MUSISZ ubezpieczyć się na nowo...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74Dokładnie. Jeżeli użyczysz komuś samochód, jednocześnie przekazując wszystkie potrzebne dokumenty (w tym potwierdzenie zawarcia OC), to wszystko jest w porządku i może on prowadzić taki samochód.
W Niemczech ubezpieczajac samochöd deklarujesz z göry kto bedzie nim jezdzil i to jest wykladnikiem ile placisz.
Sa ubezpieczenia ogölne-Takie ma moja Zona i kazdy moze jej samochodem jezdzic ale jest to od razu drozsze.
W Polsce ubezpieczeniami zajely sie Allianz i inne stowarzyszenia Ubezpieczeniowe wiec napewno tez takie cos wprowadza.
Sprzedajacy samochöd w Niemczech nigdy by sie nie zgodzil zeby kupujacy chociaz przez jeden dzien jezdzil na jego Konto a ten kto to robi jest swiadomy jakie niespodzianki moga go czekac
Comment
-
-
W Polsce już jest (albo raczej bywa) tak samo jak w Niemczech. Musiałem zadeklarować, że mojego samochodu nie będą prowadziły osoby młodsze niż ileś tam lat (bodajże 25). Gdy samochodem miał jeździć zięć, musiałem dopłacić 10% do wcześniejszej ceny polisy OC. Inaczej (w razie nieszczęścia) przepadłaby cała moja wieloletnia ulga, a i dopłata do polisy po wypadku byłaby o wiele większa, nawet 100%. To wszystko miało miejsce w Warcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chWedług przepisów "nowych" ( nie nowych bo od stycznia 2004 ) na starym ubezpieczeniu samochodu możesz jeździć do jego wygaśnięcia - nie obowiązuje okres 30 dni.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotMylisz się.Możesz jeździć na OC poprzedniego właściciela przez 30 dni.Po tym terminie musisz zrobic aneks do tej umowy a co za tym idzie renegocjować jej warunki(często łączy się to z dopłatą).Po załatwieniu tej czynności możesz dopiero jeździć do wygaśnięcia umowy.
Bądź łaskaw dostrzec, że już przeszlismy do meritum.....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
kiszot niestety nie masz racji patrz USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152) , Rozdz. II Par. 31
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chkiszot niestety nie masz racji patrz USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152) , Rozdz. II Par. 31Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Dobra, niech ART wydzieli tematy ubezpieczeń w osobny temat, a ja jadę spróbować dunkela.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikDobra, niech ART wydzieli tematy ubezpieczeń w osobny temat, a ja jadę spróbować dunkela.
Chciałam to zaproponować...Last edited by MonikaGałasiewicz; 2005-11-05, 16:27.
Comment
-
-
To tak na koniec
Dziennik Ustaw nr 124 z 2003 r poz 1152 art.31
cytat:
" Art.31.
1.W razie zbycia pojazdu mechanicznego,którego posiadacz zawarł umowę ubez-
pieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,na nabywcę pojazdu prze-
chodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy.Umowa ubezpie-
czenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu,na który została zawarta,chyba że
nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mecha-
nicznego.W przypadku wypowiedzenia umowy,rozwiązuje się ona z upływem
30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.
2.W razie nie wypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust.1,zakład
ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej
ochrony ubezpieczeniowej,poczynając od dnia zbycia pojazdu,z uwzględnie-
niem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających,w ramach
obowiązującej taryfy składek."Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopistaJa z samochodem i piwem jednocześnie, bym nie ryzykował...Last edited by sopista; 2005-11-05, 16:48.
Comment
-
Comment