Mieć dzieci, czy nie? (znowu egzystencjalnie...)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Najprostszy argument za posiadaniem conajmniej dwójki dzieci jest taki: ktoś musi zarobić na naszą emeryturę. Im więcej dzieci będzie, tym wyższa emerytura.

Można to nawet przetworzyć liczbowo w składnik wysokości emerytury; skład rządu wydaje się podatny na taką sugestię - im więcej dzieci posiada stadło, tym wyższa emerytura. Wreszcie ci, co poświęcili większość swojego życia dla dzieci, będą docenieni, w tym tzw. gospodynie domowe, które jak dotychczas były "bez pracy".

Jest taka bajka Krasickiego o koniku polnym i mrówce - "Konik polny, co swój cały czas przelatał ...". Polecam.

Comment

• Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

wydaj mi sie ze nie ma co ryzykowac tyle dzieci czeka na milosc innych. Wystarczy na pare minut wpasc do domu dziecka i zobaczyc jak te dzieci pragna milosci. A tak gest dzielenia sie miloscia i raodscia i zyciem na pewno zostanie nagrodzony.

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Kolego, te dzieci z domu dziecka też musi ktoś zrobić. Nawet z tymi jest za mało, aby nas utrzymać na emeryturze. Może ja jeszcze dam sobie radę, ale ty na pewno będziesz zbierał złom i butelki.

Comment

• Jaroslav
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          🍼
          • 2005.10
          • 967

Krzysiu bez obrazy, ale czy masz problemy ze zrobieniem dzieci czy tez z wychowaniem wlasnych?

Comment

• arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

Problem to będziemy mieli my, jak się okaże że emerytów jest więcej niż pracujących - a system opiera się nie na oszczędnościach, a na składkach pracujących właśnie.
            I jakoś nasze władze nie mają pomysłu na rozwiązanie tego problemu, bo na pewno nie będzie nim 1000 zł becikowego - zresztą to ciekawe, że za urodzenie dziecka można dostać mniej niż płaci się za (nielegalną) aborcję - dziecko usunięte warte jest więcej niż urodzone - to taki przytyk w kierunku obrońców życia poczętego.
            Last edited by arcy; 2005-11-12, 15:22.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav
              Krzysiu bez obrazy, ale czy masz problemy ze zrobieniem dzieci czy tez z wychowaniem wlasnych?
              Nie obraziłem się, ale to chyba ty masz problemy. Ja zrobiłem dwójkę dzieci, w tym jedno jest już całkiem dorosłe, więc mam czyste sumienie. Jeśli wykażesz się choć tak minimalną aktywnością, jak ja, to wtedy będziemy mogli pogadać jak równy z równym. Na razie, sądząc po wieku i zawodzie, jakie zaprezentowałeś w profilu, uważam, że jesteś gówniarzem.

Comment

• Jaroslav
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                🍼
                • 2005.10
                • 967

mlody jeszcze jestem fakt, studenciak do tego zastanawia mnie jednak, czemu wiekszosc szczegolnie starszych forumowiczow podkresla tak aspekty ekonomiczne wychowania dzieci?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                ...wychowanie dziecka od zera do pełnoletności w Polsce kosztuje okoła 1 miliona złotych. Odpowiedź jest prosta - wszyscy, co zrobili sobie dzieci, to osoby nie panujące nad rachunkiem ekonomicznym.
                Zastanowmy sie moze nad strona pozytywna faktu posiadania dzieciakow...

Comment

• arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

Bo starsi forumowicze, oraz część młodszych, zdają sobie sprawę, że posiadanie dzieci kosztuje i że decydując się na posiadanie dziecka, trzeba je jeszcze utrzymać.

Comment

Przetwarzanie...
                  X