No comments
Znalezione w sieci
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
Już ten adres podawałem w innym temacie, ale mimo upływu czasu wydaje mi się całkiem ciekawy.
Jest to marcowy raport Parkietu o sytuacji polskich browarów ze szczególnym uwzględnieniem tych, których właścicielem są zagraniczne molochy.pułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"Comment
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
Piwo faraonów
Japoński browar Kirin Brewery poinformował, że odtworzył recepturę piwa pitego w starożytnym Egipcie na podstawie egipskich malowideł nagrobnych sprzed 4000 lat.
Według informacji podanych przez firmę w specjalnym komunikacie, piwo jest ciemne, ma mocną goryczkę i zawartość alkoholu około 10%. Dla porównania współczesne piwa mają najczęściej od 4,5 do 5,5 %.
"Piwo zawiera mało dwutlenku węgla i nie ma pianki" - poinformował browar w komunikacie. "Zawiera też większe ilości kwasu mlekowego niż współczesne piwa, ponieważ uzyskuje się je w wyniku fermentacji mlekowej".
Browar odtworzył piwo wzorując się na malowidłach naściennych i nagrobnych pochodzących z 2650 i 2180 roku przed naszą erą. W przyszłym roku Kirin Brewery zamierza odtworzyć także inne trunki, jakimi raczyli się Egipcjanie za czasów faraonów.
Staroegipskie piwo zostanie zaprezentowane na zebraniu amerykańskiego towarzystwa piwowarów w październiku.
Czytaj tutaj:
Comment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
kiszot napisał(a)
Co pradwa nie ma to za wiele wspólnego z piwem,ale nie mogłem się oprzeć żeby nie zamieścić tego tu.Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment