81 proc. Polaków deklaruje, że pija alkohole. Najwięcej - 59 proc. Polaków - preferuje piwo, 45 proc. wódkę, a 26 proc. wina musujące - wynika z sondażu TNS OBOP. 19 proc. deklaruje, że nie pije alkoholu.
Według danych Ośrodka, grupa Polaków pijących piwo jest znacznie większa niż spożywających wódkę (odpowiednio 59 proc. i 45 proc.) i jest nawet liczniejsza niż konsumentów wszystkich alkoholi wysokoprocentowych (52 proc.).
Picie piwa deklaruje 75 proc. mężczyzn i 45 proc. kobiet.
Kobiety natomiast częściej spożywają wina: musujące (33 proc. wobec 19 proc. mężczyzn) i nie musujące (27 proc. wobec 17 proc. mężczyzn), a także likiery lub ajerkoniaki (16 proc. wobec 5 proc. mężczyzn).
Co piąty Polak (co czwarta kobieta i co dziesiąty mężczyzna) deklaruje całkowitą abstynencję.
Sondaż został przeprowadzony w dniach 23-25 października na reprezentatywnej próbie 941 mieszkańców Polski w wieku 18 i więcej lat.
pieczarek napisał(a) Znalezione dzisiaj na onet.pl:
81 proc. Polaków deklaruje, że pija alkohole. Najwięcej - 59 proc. Polaków - preferuje piwo, 45 proc. wódkę, a 26 proc. wina musujące - wynika z sondażu TNS OBOP. 19 proc. deklaruje, że nie pije alkoholu.
Czapayew napisał(a) Podłym EB-pijcom, szkalującym dobre imie i smak Tyskiego piwa mówimy stanowcze, zdecydowane NIE !!!!!!!
Howgh
Ciekaqwe czy w końcu sie dowiemy o co chodzi
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
Znalazłem przypadkiem na forum wyborczej. Ciekawe dlaczego gość nie pisze o piwie : CHCĘ ROZSŁAWIĆ TRUNEK TWOJEJ PRODUKCJI
Witam!
Jeżeli robisz oryginalny wyśmienity trunek, który rozsławił już twoje imię wśród bliższych i dalszych znajomych (np. nalewkę, miód pitny, winiak śliwowicę) napisz do mnie. Może ktoś z twoich znajomych produkuje coś takiego - zawiadom go!!!
Chcę rozsławić i przedstawić do degustacji ekspertom kilka najciekawszych produktów, które powstały z pominięciem polskiego monopolu spirytusowego. Warunkiem jest domowa destylacja! Gwarantuję absolutną anonimowość i bezpieczeństwo. Więcej informacji na życzenie: za pośrednictwem maila:
[...], lub przez telefon [...]
Czekam pilnie na kontakt
Comment