przy piwie o ptakach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Skandal, a co za drapieżne ptaszyska koczują w na poboczach A1 (sokoły to to nie są)?
    Pewnie myszołowy.
    MM961
    4:-)

Comment

• Kamień
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 361

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki Ci Kamień za troskę i miłe słowa. Do Ptasiego Azylu telefonowałem wczoraj, ale oni tylko do 15.00 pracują i nikt nie odbierał. Nie udało mi się też znaleźć żadnego weterynarza, mającego pojęcie o ptakach.
      Niestety, czyżyk nie przetrzymał nocy mimo zapewnienia mu warunków najlepszych na jakie było mnie stać. Czyli ciepłego miejsca w klatce, wody do picia, ziarenek do jedzenia i odizolowania go świetlnie i dźwiękowo od otoczenia. Zszedł nad ranem.
      Przykro mi to słyszeć. No ale niestety, śmiertelność u ptaków jest bardzo wysoka, a kolizje ze szklanymi ścianami częste.

Comment

• angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
        Przykro mi to słyszeć. No ale niestety, śmiertelność u ptaków jest bardzo wysoka, a kolizje ze szklanymi ścianami częste.
        N cóż. Mi też rano łzy stanęly w oczach. Ale nic więcej w tej sytuacji nie dało się zrobić.

Comment

• skandal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1439

Myszołowy siedzą przy A1 głównie. Bombi Ty żyjesz? Fajnie

Z ptakami po wypadkach niestety jest tak że mało kiedy przeżywają. Miałem kilkanaście takich w domu. Przeżył tylko myszołów i szczęsliwie został wypuszczony po kilku dniach na wolność ale w tym przypadku był tylko wycieńczony i wygłodniały. Takie ptaki często zdychają z powodu obrażeń wewnętrznych, wycieńczenia i stresu pourazowego. Karmę jaka nalezy stosować dla takich ptaków można znaleść na www Stacji Ornitologicznej.

Jacer twoje porady sa naprawde bezcenne. A o strzelaniu do ptaków to może sie nie wypowiadaj bo gówna lepiej nie tykać.

Comment

• Bombadil13
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
            Myszołowy siedzą przy A1 głównie...
            Myszołowy to rozpoznałem, ale tych "myszołowów głównie" rozpoznałem kilka rodzajów duże, większe, mniejsze, jedne jaśniejsze, drugie ciemniejsze, głównie brązowe, a były i siwe... Rozwiń proszę to głównie bo ciekawość mnie zżera, a wiedzy nie posiadam a Mr google jakby niedouczony, albo go pytać nie umiem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
            Bombi Ty żyjesz? Fajnie
            Ja się cieszę, że się cieszysz i wiedz, że obserwuję jakie boje z anolem i nie tylko toczysz
            Poszukuję

Comment

• skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

Z tym mniejsze większe to coś oprócz myszołowów też tam siedzi bo takiego zróżnicowania wielkości to wśród nich nie ma. Może też są pustułki, może zdarzył się krogulec lub jastrząb albo okazjonalnie jeszcze coś innego.
              Myszołowów w polsce mamy 2 gatunki. Mysz. zwyczajny i mysz. włochaty. Ten drugi jest tylko przelotny i zimujacy. Jest on generalnie troche jaśniejszy a rozpoznaje sie go po kilku cechach upierzenia. Generalnie wśród samych mysz. zwych jest duża różnorodność koloru upierzenia. Od bardzo jasnych ptaków prawie białych - jak rybołów, przez beżowe, brązowe do rudych.

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

Przed wyjazdem do Etiopii kilka razy natknąłem się na historie jak to ktoś, kto ptakami się nie interesując, tam nagle stawał się ich miłośnikiem i zawzięcie z aparatem na nie polował. Wydawało mi się, że mnie raczej to nie chwyci, ale okazało się inaczej. Jeden z kolegów, o ptasim nazwisku, od początku polował na ptaszki, no i szybko mnie wciągnął. Etiopia to chyba taki raj dla miłośników ptactwa. Nie mając żadnej wiedzy, ani praktyki, bez specjalnych poszukiwań widziałem ok. 40 gatunków. 30 sam sfotografowałem, a Marek jeszcze kilkanaście. Tam w miasteczkach cały dzień słychać świergot, na niebie coś ciągle lata, a na wodzie pływa lub brodzi. Jest pięknie.
                W większości nie wiem jak te ptaki się nazywały. Zamieszczę zdjęcia, a jak by ktoś wiedział to niech pisze. Zdjęcia są nie obrobione. Jeśli by było potrzebne wykadrowanie, inne ujęcie to piszcie, wstawię.
                1 to jakiś kruk - dużo ich jest i w kilku odmianach.
                2 ???
                3 Wróbel? - kilka razy widziałem
                4 Gołąb? - wszędzie widywałem
                Attached Files
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

5 - jakaś papuga???
                  6 - zazwyczaj z niebieskimi razem przebywały
                  7 - zazwyczaj z czerwonymi przebywały
                  8 - w kilku miejscach widzieliśmy je, ciężko im dobre zdjęcie zrobić
                  Attached Files
                  To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

9 - jakaś papuga
                    10 - kilka razy widziany
                    11 - ???
                    12 - musiałem do Etiopii pojechać żeby po raz pierwszy w życiu Dudka zobaczyć
                    Attached Files

Comment

• MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2736

13 - coś gołębiopodobnego ???
                      14 - Kruk Srokaty ???
                      15 - Sokół ??? (po chwili ta kość mu spadła)
                      16 - Ibisy ??? (góry Semien)
                      Attached Files

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

17 - Kruk Grubodzioby ? (w górach dużo ich jest, ten żeby zabrać bułkę usiadł mi metr oc nóg, mam nagrane ich krakanie, tzn. syczenie)
                        18 - Z wyglądu Pingwin, przewodnik mówił, że Orzeł.
                        19 - Sęp
                        20 - Pelikany w jeziorze Czamo
                        Attached Files

Comment

• MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

21 - Czapla??? (ta kora na wodzie to grzbiet krokodyla, jezioro Czamo)
                          22 - Te ciemne wyglądają jak Czapla z 21. Bardziej chodzi o tego białego
                          23 - Rybołów???
                          24 - Zimorodek?
                          Attached Files

Comment

• MarcinKa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.02
                            • 2736

25 - ???
                            26 - ???
                            27 - Rybołów?
                            28 - To te co czyszczą zęby krokodylom?
                            Attached Files

Comment

• kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                              12 - musiałem do Etiopii pojechać żeby po raz pierwszy w życiu Dudka zobaczyć
                              Gdybys chciał drugi raz zobaczyć to będzie w sobotę u Adama na "Brunecie".
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

29 - ???
                                30 - Niezdarni lotnicy
                                31 - Takie Perliczki mój wujek hodował
                                32 - Wielki jakby Drop, potrafią latać. PN Necz Sar.
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X