Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
Wyświetlenie odpowiedzi
przy piwie o ptakach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziDzięki Ci Kamień za troskę i miłe słowa. Do Ptasiego Azylu telefonowałem wczoraj, ale oni tylko do 15.00 pracują i nikt nie odbierał. Nie udało mi się też znaleźć żadnego weterynarza, mającego pojęcie o ptakach.
Niestety, czyżyk nie przetrzymał nocy mimo zapewnienia mu warunków najlepszych na jakie było mnie stać. Czyli ciepłego miejsca w klatce, wody do picia, ziarenek do jedzenia i odizolowania go świetlnie i dźwiękowo od otoczenia. Zszedł nad ranem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedziPrzykro mi to słyszeć. No ale niestety, śmiertelność u ptaków jest bardzo wysoka, a kolizje ze szklanymi ścianami częste.
Comment
-
-
Myszołowy siedzą przy A1 głównie. Bombi Ty żyjesz? Fajnie
Z ptakami po wypadkach niestety jest tak że mało kiedy przeżywają. Miałem kilkanaście takich w domu. Przeżył tylko myszołów i szczęsliwie został wypuszczony po kilku dniach na wolność ale w tym przypadku był tylko wycieńczony i wygłodniały. Takie ptaki często zdychają z powodu obrażeń wewnętrznych, wycieńczenia i stresu pourazowego. Karmę jaka nalezy stosować dla takich ptaków można znaleść na www Stacji Ornitologicznej.
Jacer twoje porady sa naprawde bezcenne. A o strzelaniu do ptaków to może sie nie wypowiadaj bo gówna lepiej nie tykać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedziMyszołowy siedzą przy A1 głównie...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedziBombi Ty żyjesz? FajniePoszukuję
Comment
-
-
Z tym mniejsze większe to coś oprócz myszołowów też tam siedzi bo takiego zróżnicowania wielkości to wśród nich nie ma. Może też są pustułki, może zdarzył się krogulec lub jastrząb albo okazjonalnie jeszcze coś innego.
Myszołowów w polsce mamy 2 gatunki. Mysz. zwyczajny i mysz. włochaty. Ten drugi jest tylko przelotny i zimujacy. Jest on generalnie troche jaśniejszy a rozpoznaje sie go po kilku cechach upierzenia. Generalnie wśród samych mysz. zwych jest duża różnorodność koloru upierzenia. Od bardzo jasnych ptaków prawie białych - jak rybołów, przez beżowe, brązowe do rudych.
Comment
-
-
Przed wyjazdem do Etiopii kilka razy natknąłem się na historie jak to ktoś, kto ptakami się nie interesując, tam nagle stawał się ich miłośnikiem i zawzięcie z aparatem na nie polował. Wydawało mi się, że mnie raczej to nie chwyci, ale okazało się inaczej. Jeden z kolegów, o ptasim nazwisku, od początku polował na ptaszki, no i szybko mnie wciągnął. Etiopia to chyba taki raj dla miłośników ptactwa. Nie mając żadnej wiedzy, ani praktyki, bez specjalnych poszukiwań widziałem ok. 40 gatunków. 30 sam sfotografowałem, a Marek jeszcze kilkanaście. Tam w miasteczkach cały dzień słychać świergot, na niebie coś ciągle lata, a na wodzie pływa lub brodzi. Jest pięknie.
W większości nie wiem jak te ptaki się nazywały. Zamieszczę zdjęcia, a jak by ktoś wiedział to niech pisze. Zdjęcia są nie obrobione. Jeśli by było potrzebne wykadrowanie, inne ujęcie to piszcie, wstawię.
1 to jakiś kruk - dużo ich jest i w kilku odmianach.
2 ???
3 Wróbel? - kilka razy widziałem
4 Gołąb? - wszędzie widywałemTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Comment
-
-
Comment
-
-
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi12 - musiałem do Etiopii pojechać żeby po raz pierwszy w życiu Dudka zobaczyćLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Comment
-
Comment