przy piwie o ptakach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

Dziś z Anią na spacerze zaobserwowaliśmy
    dzięcioła czarnego. Bardzo nie płochliwy
    osobnik, dał się podejść na 10 metrów.
    Ogólnie bardzo udane wyjście - zaskroniec,
    sarny... Przyroda budzi się do życia.

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Niedawno wróciłem z wycieczki w to samo miejsce, co wczoraj.
      Zrobiliśmy sobie obchód rozlewiska przez błota i trzcinowiska.
      Bez rewelacji w obserwacjach.
      Zestaw kaczek (cyranki, cyraneczki, świstuny, krzyżówki, krakwy, płaskonosy, czernice, głowienki).
      Śpiewające brzęczki, rokitniczki, trzciniak.
      Ładnie uchwycona wąsatka
      Łęczaki, kwokacze, batalion, bekasiki i kszyki.
      Bielik, kobuzy
      i inne

Piękna pogoda i miło spędzony czas.
      Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2007-04-22, 19:20.
      MM961
      4:-)

Comment

• JAckson
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Obskoczyłem sporo podwrocławskiego terenu podczas ostatnich kilku dni i niestety sytuacja ptakowa słaba. Naturalne rozlewiska powysychały, a zbiorniki sztuczne mają zbyt wysoki poziom wody.
        Dzisiaj przez 8 godzin ze znajomym stwierdziliśmy obecność 80 gatunków ptaków (prócz bekasika i kwokacza to raczej pospolite). Ciekawe obserwacje dwóch gniazd bielików. W obu przynajmniej jedno pisklę. Piękny widok.
        MM961

Comment

• skandal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1439

Przejechałem się wczoraj nad Wisłe. No i kaszana totalna. Dawne miejsca na ptaki są puste. A to co się dzieje w ujściu Wisły, czyli rez. Mewia Łacha to już apokalipsa. Co tam ma być chronione i w jaki sposób to dla mnie zagadka. Ludzie łażą i leżą na plazy i wydmach i jeszcze w dodatku 0 tabliczek że to jakiś rezerwat. Kiedyś chociaż jakąś próbę ochrony zapewniał ten cały śmiechu warty OTOP a po stronie Świbna obóz obrączkarski którego też już nie ma. Dodatkowo bardzo plażę zżera morze. W ostatnich 6 latach zabrało dobre 20-50m plaży i piaszczystych łach, morze podchodzi juz praktycznie pod wydmy z wierzbą. Mewia Łacha R.I.P.
          Jedyne miejsca na których moga ptaki czuć się bezpiecznie to aż 4 wyspy które się pojawiły w tym roku. Chyba aż tyle nie było nigdy. Kolonia mew srebrzystych będzie, rybitwy pewnie też kolonie założą, widziałem oprócz pospolitych kręcące się tam białoczelne, czarnych i czubatych jeszcze nie ma. Kiedyś na wyspach zakładały lęgi też sieweczki obrożne i ostrygojad. Dobre i to tyle że do obserwacji trzeba miec lunetę.
          Na fotkach - jedna z wysp a na drugim, robionym z falochronu po stronie Mikoszewa, Wisła (po prawej) i część plaży.
          Attached Files

Comment

• grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

Nigdzie nie jeżdżę, bo czasu nie mam.

Za to "zestaw obowiązkowy okołodomowy" mam już w komplecie. Zaczęło się od kosa, potem pojawiły się szpaki (szczytowy, śmiecący na strychu oraz drugi, okupujacy w celach "wokalnych" gruszę), wróble za sidingiem, kopciuszek śpiewajacy na stodole lub świerku, dalej już przyjemniejsze dla oka i ucha: makolągwa i piegża w ogrodzie. Od ponad tygodnia drze się w olszynach słowik. Swoją drogą ciekawe, czy jak śpiewał parę dni temu, z dzioba szła mu para? Noce były bardzo zimne.

Comment

• pieczarek
              • 2001.06
              • 5011

W czasie ostatniego majowego balowania Polaków widziałem:
              - na Mazurach bociany w ilościach hurtowych i żurawia
              oraz
              - u mnie w woj. lubuskim ptaka, którego bez wahania wziąłem za bociana czarnego. Do tej pory znałem go dobrze, ale tylko z obrazków. Od dzieciństwa czytałem, że występuje w moich okolicach, ale nigdy go nie widziałem. Teraz mogłem go obejrzeć w naturze. Ale zawsze pozostaje wątpliwość, gdy spotka się jakiegoś rzadkiego ptaka. Czy występuje w Polsce jakiś ptak, którego można pomylić z bocianem czarnym?

Comment

• skandal
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1439

Niby rzaden inny gatunek nie jest podobny do bociana czarnego ale np. obserwując lecące osobniki z dużej odległości, rozpoznając częściowo po sylwetce, można pomylić np. z bocianem białym albo nawet z żurawiem. Światło czasem tak oświetli że białe wydaje się czarne albo odwrotnie. To są takie szczególne warunki. Pewnie widziałeś jednak b. czarnego.

Comment

• granat862
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.12
                  • 945

W ubiegły weekend byłem w ramach studiów na wyjezdzie terenowym widzieliśmy parę żurawi a nasz doktor od roślin uznał parę pasących się krów w tle za drugą parę żurawi
                  Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• JAckson
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

Wreszcie trafiłem nowy gatunek - płatkonóg szydłodzioby - w podwrocławskich Świniarach. Ostatnio taka sytuacja miała miejsce w lipcu nad morzem - kormoran czubaty.
                    Oprócz płatkonoga zaobserwowany kulik, samotniki, łęczaki, bataliony, kszyki, wodniki, cyraneczki i inne bardziej pospolite.
                    Nieźle obgryzły mnie komary.
                    MM961

Comment

• skandal
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1439

Tego czubatego widziałeś nad Bałtykiem w Polsce?

Comment

• JAckson
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tego czubatego widziałeś nad Bałtykiem w Polsce?
                        Owszem, chociaż długo się wahałem z oznaczeniem gatunku.
                        Przyznam, że na 100% pewności nadal nie mam.
                        Siedział na falochronie obok kormorana. Był wyraźnie mniejszy, bez bieli, cały czarny z żółtym zajadem. Nie miał niestety czubka, ale na kormorana małego był za duży.
                        W grę wchodzi ew. młody kormoran, ale nie miał bieli na spodzie.
                        MM961

Comment

• skandal
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1439

No to Ci sie poszczęściło

Comment

• JAckson
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

Dzisiaj wreszcie wolny łikend połączony z piękna pogodą.
                            Wyskoczyłem ze znajomym do Mietkowa i udało mi się zaobserwować po raz pierwszy kazarkę i stado śnieguł.
                            Widoczność świetna, stan wody niski, dużo błota i małych wysepek pełnych ptaków.
                            MM961

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Nad moją mieściną lataja tam i nazad ogromne klucze kaczek i inych takich.

Jackson, byłeś tu u mnie?

Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

• JAckson
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Nad moją mieściną lataja tam i nazad ogromne klucze kaczek i inych takich.

Jackson, byłeś tu u mnie?

http://www.kosinscy.pl/przegladanie,...0milickie.html
                                Byłem na Stawach Milickich choć częściej wybieram się w okolice Rudy Sułowskiej.

Piękne miejsca rekreacyjnie i ptakowo, ale ich status wciąż jest dziwny. Szlaki turystyczne przebiegające w okolicach stawów często obsadzone tabliczkami "zakaz wstępu'. Można łatwo dostać mandat. Ja ograniczam się do obserwacji z miejsc ogólnie dostępnych.
                                MM961

Comment

Przetwarzanie...
                                X