Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
Nad morzem :D a co to znaczy?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpTak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?MM961
4:-)
Comment
-
-
Uff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DreamerUff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
Comment
-
-
ta dyskusja to klasyczny przykład robienia igły z widły. abernacka dobrze zacytował ten fragment. jest w nim uśmieszek! On, jak też cały tekst opierał się na pewnych grach słownych a w owym framgmencie spasowała mi ogromna ilość piwa, którą wypiliśmy z morzem, a że akurat ktoś z stamtąd był...
ciekawe czy swojego szefa też poprawiacie, gdy wyraża się nieprecyzyjnie bądź błędnie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpTak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?
To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce
Comment
-
-
a Białystok leży nad morzem bo nasze województwo (podlaskie) należy do Związku Regionów Nadmorskich czy jakoś tak (kiedyś nawet nagrodę Złotego Sedesu za to dostali nasi urzędnicy...)Last edited by Piecia; 2006-01-23, 21:13.Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emesJa mam z dwóch moich miejsc mieszkalnych połączenie z morzem. Za każdym razem jak idę do WC, to wiem, że to i tak trafi do morzaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Np ze stolicy 70 % ścieków jest spuszczana wprost do Wisły. W sumie nawet nie wiem , czy wawa ma już oczyszczalnię, bardzo długo była jedyną stolicą w Europie bez oczyszczalni. Warszawa jest chyba jedyną stolicą w Unii Europejskiej, która większość ścieków, bez żadnego oczyszczania wpuszcza wprost do rzeki.Last edited by emes; 2006-01-23, 22:11.
Comment
-
-
Bytom żąda dostępu do morza.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotBytom żąda dostępu do morza.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNie rób ze mnie idioty Mróz Ci zaszkodził ? Czy według Ciebie Odra to zatoka morska
To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce
A na kaca, to kwaśne mleko albo sok z ogórków, a nie forum!Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
Comment