Nad morzem :D a co to znaczy?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fteo
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
    Tak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?
    A ile jodu w powietrzu tu mamy...
    http://lotnictwo.net.pl/
    http://www.flightradar24.com/
    http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Tak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?
      Wynika z tego, że mieszkam około kilometra od plaży Latem zamawiamy beczkę Bartka i siedzimy u mnie na plaży pod lasem, zgoda?
      MM961
      4:-)

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

Uff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
        Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
        Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

to był skrót myślowy, a raczej dość potoczne określenie tak jak ludzie od was mają krakusów za górali

Comment

• skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
            Uff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
            Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
            Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
            Każdy geograf się z powyższym zgodzi. Marcin-masz racje tylko częsciowo. Szczecin fakt nad morzem nie leży, ale Gdańsk tak. Tak jak w poscie zacytowanym. A czy miasta leżące nad oceanami na szelfie kontynentalnym też nie będą nad oceanami położone?. Zmienia się tam zasolenia, temperatura wody i flora i fauna. Mimo to leża nad oceanem. Dodatkowo nasza zatoka ma wiecej cech śródlądowych gdyż jest znacznie ograniczona Półwyspem Helskim. Wpływa to i na wiatr i na zasolenie. Wystarczy pojechać na Mierzeje Wiślaną i już widać że Półwysep Helski nie ma tam wpływu. A to ciągle teren Zatoki Gdańskiej. Jeżeli teraz na otwartym morzu jest sztorm a w zatoce jest mniejsza siła wiatru to zapewnie daletego że mamy kierunek pd lub zachodni. Przy kierunkach pn-wsch ta różnica nie jest aż tak widoczna, i mamy piękne fale.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

ta dyskusja to klasyczny przykład robienia igły z widły. abernacka dobrze zacytował ten fragment. jest w nim uśmieszek! On, jak też cały tekst opierał się na pewnych grach słownych a w owym framgmencie spasowała mi ogromna ilość piwa, którą wypiliśmy z morzem, a że akurat ktoś z stamtąd był...
              ciekawe czy swojego szefa też poprawiacie, gdy wyraża się nieprecyzyjnie bądź błędnie

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Nie rób ze mnie idioty Mróz Ci zaszkodził ? Czy według Ciebie Odra to zatoka morska

To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Piecia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 3312

a Białystok leży nad morzem bo nasze województwo (podlaskie) należy do Związku Regionów Nadmorskich czy jakoś tak (kiedyś nawet nagrodę Złotego Sedesu za to dostali nasi urzędnicy...)
                  Last edited by Piecia; 2006-01-23, 21:13.
                  Koniec i bomba,
                  Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

Być Pomorzaninem a mieszkać w mieście które leży nad morzem to 2 różne sprawy. Proponuje zakończyć temat bo to bez senus rozwarzania.

Comment

• emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

Ja mam z dwóch moich miejsc mieszkalnych połączenie z morzem. Za każdym razem jak idę do WC, to wiem, że to i tak trafi do morza

Comment

• adam16
                        • 2001.02
                        • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                        Ja mam z dwóch moich miejsc mieszkalnych połączenie z morzem. Za każdym razem jak idę do WC, to wiem, że to i tak trafi do morza
                        To nie macie po drodze oczyszczalni?
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

Np ze stolicy 70 % ścieków jest spuszczana wprost do Wisły. W sumie nawet nie wiem , czy wawa ma już oczyszczalnię, bardzo długo była jedyną stolicą w Europie bez oczyszczalni. Warszawa jest chyba jedyną stolicą w Unii Europejskiej, która większość ścieków, bez żadnego oczyszczania wpuszcza wprost do rzeki.
                          Last edited by emes; 2006-01-23, 22:11.

Comment

• kiszot
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8108

Bytom żąda dostępu do morza.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• adam16
                              • 2001.02
                              • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Bytom żąda dostępu do morza.
                              Co tam Bytom - cały Śląsk żąda dostępu do morza. W Chorzowie mogą być nadmorskie plaże
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• mjp
                                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                                • 2004.02
                                • 954

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                Nie rób ze mnie idioty Mróz Ci zaszkodził ? Czy według Ciebie Odra to zatoka morska

To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce
                                Wyluzuj facet! Jak się nie znasz na żartach i nie potrafisz zauważyć mordki z uśmiechem, to zmień forum na takie gdzie wszyscy są śmiertelnie poważni. A twierdzenie, że Szczecin leży nad morzem jest tak samo prawdziwe, jak to, że nad morzem leży Wrocław.
                                A na kaca, to kwaśne mleko albo sok z ogórków, a nie forum!
                                Maciek
                                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

Przetwarzanie...
                                X